ΚΟΡΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.
ΕΡΩΤΗΣΗ : 8232/29-3-2010
Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλο
Θέμα: Αποσιώπηση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ύστερα από το πρόσφατο επεισόδιο του...
τουρκικού πολεμικού σκάφους «BAFRA» με το εμπορικό πλοίο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Επιτελεία έχουν σταματήσει κατ εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ για τις τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις, προκειμένου « να κατέβουν οι τόνοι και να μην προκαλούνται αντιδράσεις από την κοινή γνώμη».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Αληθεύουν οι ανωτέρω πληροφορίες;
Σε καταφατική περίπτωση, πιστεύετε πραγματικά ότι με την επιβολή συσκότισης στην ενημέρωση της κοινής γνώμης θα μπορέσετε να αποκρύψετε από τους πολίτες την πραγματικότητα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, στην οποία η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη και απρόθυμη να αντιδράσει;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
...........
ΕΡΩΤΗΣΗ: 8094/24 3 2010
Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Θέμα : Πληροφορίες για ακύρωση ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων το
2010
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, (21-3-2010), το ΣΑΓΕ αποφάσισε την ακύρωση των ΤΑΜΣ του Ελληνικού Στρατού ΣΑΡΙΣΑ, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ, ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Το ΣΑΓΕ ομοίως φέρεται να αποφάσισε την ακύρωση των ΤΑΜΣ του Πολεμικού Ναυτικού ΚΑΤΑΙΓΙΣ, ΝΗΡΗΙΣ, ΟΡΜΗ και ΒΡΟΝΤΗ. Τέλος, αποφασίσθηκε η μείωση της συμμετοχής του στρατού και του ναυτικού σε πολυάριθμες πολυεθνικές συμμαχικές ασκήσεις και η ακύρωση σε αυτές της συμμετοχής της πολεμικής αεροπορίας.
Οι ανωτέρω πληροφορίες, εάν αληθεύουν, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία. Οι όποιες επικρίσεις, στο παρελθόν, για κακό σχεδιασμό ή τυποποίηση των ασκήσεων, η δυνατότητα χρήσης εξομοιωτών και η σημερινή κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας, δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν μια τέτοια απόφαση του ΣΑΓΕ, την ίδια στιγμή που η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη,πολύπλευρη επιθετικότητα της Τουρκίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Αληθεύουν οι ως άνω δημοσιογραφικές πληροφορίες;
Εάν ναι, ποιοι λόγοι ώθησαν το ΣΑΓΕ να λάβει την εν λόγω απόφαση; έστω μόνο για το 2010;
Στην περίπτωση αυτή, σε τι ποσό θα ανέλθει συνολικά η εξοικονόμηση πόρων;
Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές;
Υπάρχουν πληροφορίες ότι και η Τουρκία προτίθεται να προβεί σε ανάλογη χειρονομία; Εάν όχι, πως εκτιμάται ότι θα αξιολογήσει η Άγκυρα την απόφαση του ΣΑΓΕ;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής