31 Μαρ 2010

"Πρωτοβουλία" εναντίον αγάλματος Καραμανλή στην Αριστοτέλους

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Πολιτισμό, οι Μπουτάρης, Αβραμόπουλος, Κουράκης, ζητούν να μη στηθεί το άγαλμα του Κων.Καραμανλή στην Αριστοτέλους, αλλά...

στη Νέα Παραλία.
(σας είχαμε πει, ότι θα ...ανοίξουμε "δουλειά" με το συγκεκριμένο ζήτημα!)

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Προς τον
κ. Παύλο Γερουλάνο
Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Κοινοποίηση
κ. Λίνα Μενδώνη
ΓΓ του ΥΠΠΟΤ και πρόεδρο του ΚΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ίσως γνωρίζετε, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τοποθετήσει ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κορυφή της πλατείας εκεί όπου συναντάται με την οδό Μητροπόλεως, μεταξύ του «Ηλέκτρα Παλλάς» και του «Ολύμπιον».

Για την υλοποίηση της απόφασης γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που ενέκρινε την κατασκευή ενός ανδριάντα ύψους τριών μέτρων περίπου, που θα είναι τοποθετημένος επάνω σε κλιμακωτό βάθρο 1,60 μέτρων.

Η δημοτική παράταξη που διοικεί την πόλη τα τελευταία 24 χρόνια κάνοντας, κατά τη γνώμη μας, κακή χρήση της πλειοψηφίας που διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχειρεί, με την χωροθέτηση του ανδριάντα στο συγκεκριμένο σημείο, να φορτίσει ιδεολογικά και να εκμεταλλευτεί κομματικά μια πράξη τιμής και μνήμης που θα έπρεπε να ενώνει την πόλη και όχι να την διχάζει.

Η πλατεία Αριστοτέλους συνδέεται με πολιτικές συγκεντρώσεις όλων των παρατάξεων και έχει έντονη πολιτική σημειολογία πέραν όλων των άλλων.

Αναμφισβήτητα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε θετικά αλλά και αρνητικά την πορεία και τη μοίρα της πατρίδας μας και της πόλης μας ιδιαίτερα. Η τοποθέτηση όμως του ανδριάντα του στον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους δεν συνάδει με την ιστορία, τις μνήμες και την αισθητική του χώρου. Θυμίζουμε ότι ο μνημειακός αυτός άξονας διαμορφώθηκε από τον Εμπράρ κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων μετά την πυρκαγιά του 1917 και σηματοδοτεί την αστική ταυτότητα της πόλης.

Η Παράταξή μας δεν έχει αντίρρηση για έναν ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Προτείνουμε όμως να τοποθετηθεί για λόγους συμβολικούς στην ευρύτερη περιοχή της Ηλεκτρικής Εταιρείας, αφενός μεν γιατί η Νέα Παραλία είναι τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίηση αποκλειστικά δικό του έργο, αλλά και γιατί η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη έγινε μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς.

Κύριε Υπουργέ,
Με τις σκέψεις αυτές θα παρακαλούσαμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να μεριμνήσετε για την ανάκληση της απόφασης να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον συγκεκριμένο χώρο και να αναζητηθεί νέος που, χωρίς να δημιουργεί πολώσεις, θα αναδεικνύει την προσωπικότητα του ανδρός και θα τον συνδέει με την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης. Η δική μας πρόταση είναι κατατεθειμένη και ελπίζουμε σε μια συνάντηση μαζί σας για να την αναπτύξουμε διεξοδικά.

Με εκτίμηση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Γιάννης Μπουτάρης
Παναγιώτης Αβραμόπουλος
Ανδρέας Κουράκης
...
σχόλιο taxalia: Υποτίθεται ότι όλοι στη Θεσσαλονίκη, ζητούμε ενισχυμένες τοπικές αρμοδιότητες. Γιατί αγαπητοί φίλοι, ζητάτε την παρέμβαση του ...Γερουλάνου από την Αθήνα, σε ένα τοπικό ζήτημα; Δεν είναι άκομψο; (υπόψη ότι συμφωνούμε απολύτως με την πρότασή σας να στηθεί το άγαλμα στην Ηλεκτρική), αλλά δεν μας αρέσει καθόλου να προστρέχετε στους "Αθηναίους". Φιλικά και αντικειμενικά σας το λέμε, να το έχετε υπόψη.
Εμείς, ως το Ν.1 διαδικτυακό μέσο της Θεσσαλονίκης, θα κάνουμε το χρέος μας:
Θα διοργανώσουμε, μετά το Πάσχα, μια ακόμη αξιόπιστη ψηφοφορία, για να δούμε τι λένε και οι Θεσσαλονικείς.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη