30 Μαρ 2010

Δύο διαβήματα για τα συνθήματα, κατέθεσαν Τίρανα και Σκόπια

Ηταν μια πρωτοφανής στιγμή για την ελληνική διπλωματία: Τίρανα και Σκόπια διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα για τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη...

στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας και οι πρεσβευτές Ν. Πάζιος και Αλ. Παπαδοπούλου βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να απολογούνται.

Της Αγγελικής Σπανού

“Εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μάρτιν Μαρτίνοφσκι σε συνέντευξη Τύπου. Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ιλίρ Μέτα καταδίκασε το γεγονός, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη πράξη και ζητώντας την τιμωρία των δραστών. Ενώ στα ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ σηκώθηκε ανθελληνική θύελλα, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετέβη χθες στην Ουγγαρία, για συναντήσεις με τον ούγγρο, τον σέρβο και τον κροάτη ομόλογό του, στο πλαίσιο της προώθησης της ατζέντας 2014 σχετικά με την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην Ε.Ε. Η εκδήλωση ξέφρενου υπερεθνικισμού από ακραία ελληνικά στοιχεία δυσχεραίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που παρουσιάζουν προβλήματα, ειδικά σε μια συγκυρία αναμονής ραγδαίων εξελίξεων. Θεωρείται θέμα χρόνου η εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ πιθανολογείται ότι δραστήριο ρόλο στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου θα αναλάβει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε. Ο κ. Φούλε προκάλεσε το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, γιατί σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Επιστολή Ομπάμα σε Ιβανόφ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, για να τον ευχαριστήσει για τη στρατιωτική συμμετοχή των Σκοπίων στο Αφγανιστάν. Το γεγονός είναι απολύτως ενδεικτικό των πιέσεων που θα ασκηθούν το επόμενο διάστημα για λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
”Σας γράφω με σκοπό να εκφράσω τις ευχαριστίες για τους επιπλέον στρατιώτες και εκπαιδευτές που η Δημοκρατία της Μακεδονίας σκοπεύει να στείλει στο Αφγανιστάν. Με τη συμβολή της αυτή η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ISAF, σύμφωνα με τον αριθμό των στρατιωτών. Επιθυμούμε περαιτέρω επιτυχία της δικής σας δύναμης στην αποστολή της. Εκτιμούμε τη συνεχή εταιρικότητα της χώρας σας ως απάντηση στις κοινές προκλήσεις όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και του Ιράκ. Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εργάζεστε μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα σας να κινηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης των ευρωατλαντικών της επιδιώξεων”.

Τα περί ονομασίας
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα προταθεί το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, με σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τρίτες χώρες να το υιοθετήσουν, με προσδιορισμό της γλώσσας ως makedonski και της εθνικότητας ως Nationality of the Republic of North Macedonia, χωρίς συνταγματική τροποποίηση στα Σκόπια, δηλαδή χωρίς να καταργηθεί πλήρως το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με όσες χώρες επιμείνουν.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=53156
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη