4 Μαρ 2010

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μέχρι πότε θα αφήνουμε στους επίδοξους περιβαλλοντολόγους της κ. Μπιρμπίλη να δημιουργούν προβλήματα στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και να αναστέλλουν την οικοδομική δραστηριότητα;
Όπως έχουμε δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, αυτή η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται η ίδια με τον εαυτό της. Ενδεικτικά επισημαίνουμε την τροπολογία για τις γονικές παροχές (βράδυ κατατέθηκε και το πρωί αποσύρθηκε), το φορολογικό νομοσχέδιο (4 μήνες τώρα περιμένουμε να

δούμε τη «δίκαιη» κατανομή των βαρών του), την απόσυρση των αυτοκινήτων (κρατήσανε μόνο τα άδικα και ακριβά πράσινα τέλη), την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (συνεχώς μετατίθεται η εφαρμογή της) και βέβαια την απόσυρση «ορισμένων» διατάξεων της περίφημης «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων της προηγούμενης ηγεσίας του πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Και αφού περιμέναμε 2,5 μήνες για να δούμε που θα «καθίσει η μπίλια» των αρμοδιοτήτων των πολεοδομικών θεμάτων, άρχισε ο τραγέλαφος και το κομφούζιο στην άσκηση του επαγγέλματός μας από τους επίδοξους «περιβαλλοντολόγους» της κ. Μπιρμπίλη:
• Δημιούργησαν το απόλυτο «μπάχαλο» στους πολίτες και στις πολεοδομικές υπηρεσίες, σχετικά με την τακτοποίηση και την νομιμοποίηση των «αυθαιρέτων χώρων» των κτιρίων, απέσυραν τις όποιες «ευεργετικές», ως προς τα έσοδα του κράτους διατάξεις (έχουμε δηλώσει κατ΄ επανάληψη τις αντιρρήσεις μας για την αναποτελεσματικότητα και την αποσπασματικότητα του συγκεκριμένου νόμου), και διατήρησαν σε ισχύ τις στρεβλές διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 που αφορούν στις αλλαγές του Γ.Ο.Κ. (μείωση των ημιυπαίθριων χώρων στο 15% με υποχρεωτική κατανομή τους ανά όροφο, προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των κλειστών θέσεων στάθμευσης που κατασκευάζονται στην πυλωτή, μείωση του ελεύθερου ύψους του υπογείου από το διαμορφωμένο έδαφος σε 0.80μ από 1.50μ με επακόλουθο την χρήση μηχανικών μέσων, στα περισσότερα οικόπεδα, για την πρόσβαση των αυτοκινήτων στους υπόγειους χώρους).
• Οδήγησαν τους πολίτες να τρέξουν να «τακτοποιήσουν» αυθαίρετους χώρους και τώρα τους κρατάνε ομήρους (την πατήσανε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. και «εκπρόσωπος» της κ. Μπιρμπίλη κ. Χ. Σπίρτζης), αφού τους θεωρούν «παράνομους» και δεν κάνουν δεκτή, την οριστική παραλαβή των εργασιών τους, καθώς «τυπικά» δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπει η παράγραφος 2Γ του άρθρου 40, και επομένως δεν επιτρέπουν την τελική «ρευματοδότηση» στα κτίρια που ήταν σε φάση κατασκευής στο χρόνο «τακτοποίησης».
Ως πότε κ. Μπιρμπίλη οι «τακτοποιημένοι» που εφάρμοσαν το νόμο θα είναι όμηροί σας και θα περιμένουν να «νομιμοποιηθούν»;
• Σε όλη αυτή την οικονομική κρίση και την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και όλου του κύκλου των εργασιών του τεχνικού κόσμου μπήκε πρόσφατα και το κερασάκι στην τούρτα. Με την υπ. Αριθ. 1/3678/28.01.10 εγκύκλιο της, η Υπουργός καλεί τα πολεοδομικά γραφεία να μην εγκρίνουν πράξεις παραχώρησης σε κοινή χρήση για την απόκτηση προσώπου σε τυφλό οικόπεδο σε οικισμούς. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Προχωρά και σε αναδρομική ισχύ του μέτρου, καθώς καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην εκδίδουν άδειες σε οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα οικόπεδα στους οικισμούς, που προήλθαν από κατατμήσεις μεγαλυτέρων εκτάσεων και με παραχώρηση σε κοινή χρήση δρόμου, καθίστανται μή οικοδομήσιμα και παραπέμπεται η δόμηση τους στις καλένδες με το ευχολόγιο της έγκρισης πολεοδομικών μελετών με ευθύνη των Δήμων. Έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων όχι μόνο δεν μπορούν να οικοδομήσουν, αλλά ουσιαστικά χάνουν την αξία της περιουσίας τους!
Περιμένουμε την αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ειδικά των στελεχών της «ηγετικής ομάδας» που συνομιλούν καθημερινά με την κ. Μπιρμπίλη για την άμεση απόσυρση όλων των παραπάνω διατάξεων.


Για την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών


Ο Πρόεδρος Ο υποψήφιος Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.


Θανάσης Κατσιγιάννης Σωκράτης Αλεξιάδης



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη