2 Μαρ 2010

Παραιτήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

και εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του, στις παρακάτω επιστολές.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Από σήμερα το πρωί (1/3/2010), τα ελληνικά ΑΕΙ –και όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, η Ακαδημία, κ.λπ.- απώλεσαν την πρόσβαση τους στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας....
έγκαιρης πληρωμής της αντίστοιχης συνδρομής της Ελληνικής Πολιτείας προς τους διεθνείς οίκους-διαθέτες των σχετικών υπηρεσιών. Παρακαλώ, όπως διαβάσετε τις σχετικές ανακοινώσεις της Βιβλιοθήκης μας, του ΣΕΑΒ καθώς και το παρακάτω μήνυμα μου προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου παρεμπιπτόντως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ασκεί την Προεδρεία κατά την τρέχουσα περίοδο.

===========================================================

Μήνυμα προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως όλοι ενημερωθήκαμε, δυστυχώς από σήμερα 1η Μαρτίου 2010, η πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στο ʽμαγικόʼ αλλά και απαραίτητο κόσμο των διεθνών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών διεκόπη, σχεδόν πλήρως. Η διακοπή οφείλεται στην αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να πληρώσει τη συνδρομή της στις υπηρεσίες αυτές.

Το παράλογο ιστορικό της γένεσης αυτού του ζητήματος κατάπτωσης της παιδείας και της έρευνας στη χώρα είναι γνωστό, όπως γνωστές είναι οι συνεχείς και καλής πρόθεσης προσπάθειες της Συνόδου των Πρυτάνεων να ʽεφεύρειʼ κα να συμμετάσχει σε γραφειοκρατικές – διαχειριστικές διευθετήσεις του, εδώ και 2-3 χρόνια τώρα. Οι ευθύνες εγγίζουν τόσο σαφή φυσικά πρόσωπα στην πρώην ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, όσον και το ίδιο το απαράδεκτο πνεύμα της γραφειοκρατίας και της διαχειριστικής λαγνείας της Διοίκησης και άλλων Υπουργείων, ως αυτό της Οικονομίας και της Ανάπτυξης…

===========================================================

Πεποίθηση μου είναι ότι το ζήτημα, ως διαχειριστικό πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί. Ο από μηχανής Θεός θα εμφανισθεί εκ νέου επʼ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε… Άλλωστε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με την παρουσία ενός άκρως αξιόπιστου ακαδημαϊκού στελέχους στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, με γνώση και υψηλό ενδιαφέρον για την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό που δεν μπορεί να παρακαμφθεί είναι ο αποκαλυπτικός συμβολισμός του γεγονότος ότι, εν έτει 2010, το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο αφήνεται, για οίους γραφειοκρατικούς λόγους, να αποκοπεί από το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Τα λάθη ετών δεν μπορούν να αιτιολογούν τις αδυναμίες μηνών: σηματοδοτούν αμετάκλητα, στην αντίληψη μου, ότι δεν υπάρχει βαθύς στρατηγικός στόχος για την ανώτατη παιδεία και έρευνα στη χώρα. Πολλά λόγια, διαχρονικώς, περί ʽεθνικών στόχωνʼ στην παιδεία, αλλά και καθημερινός αξιολογικός διασυρμός στο δημόσιο Λόγο και έξωθεν επιβεβλημένη δυσλειτουργία στα Ιδρύματα μας. Πολύς κόπος, πανταχόθεν, να διασυρθούν οι Πρυτάνεις και τα ΑΕΙ, ελάχιστα ώστε να υποστηριχθούν στο έργο τους.


===========================================================


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συγκροτήσει και ακολουθεί πιστά μια πολυετή στρατηγική ανάπτυξης γύρω από τους άξονες της ποιότητας σπουδών, της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της έρευνας. Πώς θα γίνονται αυτά χωρίς βιβλιοθήκες; Χωρίς στελέχη; Κάθε άνθρωπος και κάθε θεσμός έχουν τα όρια τους, όταν μάλιστα αυτά συντίθενται στενεύουν, όση κι αν είναι η φυσική ανοχή και αντοχή τους. Δεν δύναμαι να αποδεχθώ ως Πρύτανης την απώλεια των αυτονόητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων λειτουργίας που κατεκτήθησαν όταν ήμουν ακόμα Επίκουρος Καθηγητής. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθώ την επιστροφή του Πανεπιστημίου μου στη ʽλίθινηʼ εποχή του, επί της θητείας μου. Υποστηρίξαμε σθεναρά τη θέση υπέρ των ʽανοικτώνʼ πανεπιστημίων, υπό σκληρές συνθήκες. Τί θα πούμε τώρα για τα εν τοις πράγμασι ʽκλειστάʼ; Η προοπτική του επαρχιώτη δημοδιδασκάλου των ʽ50s προκαλεί ρίγη… οργής.

Κατόπιν αυτού, με λύπη, σας δηλώνω την απομάκρυνση μου από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως ύστατη διαμαρτυρία για την αδιαφορία της Δημόσιας Διοίκησης έναντι των ΑΕΙ, η οποία εφʼ όσον δεν παταχθεί σκληρά και άμεσα από την φυσική ηγεσία της θα υποκρύπτει την απουσία ουσιώδους πολιτικής γιʼ αυτά. Βαυκαλίζομαι ότι ο συμβολισμός της απόφασης αυτής μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες του κ. Ειδικού Γραμματέα, προς επίλυση του από μακρού προαναγγελθέντος πλήγματος σε βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Είναι τιμή μου η επί έτη συλλειτουργία μας καθώς και τύχη μου να σας γνωρίσω προσωπικά.

Φιλικά
Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης

===========================================================


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή είναι υποχρέωση μου να σας ενημερώσω ότι θα ζητήσω, αμετακλήτως, από την επόμενη Σύγκλητο μας (18/3/2010) όπως προβεί στην υπηρεσιακή μου αντικατάσταση, κατά τις θεσμικές προβλέψεις που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Μου είναι απολύτως αδύνατο, ως ανθρώπου που επεχείρησε να λειτουργήσει επί έτη με τη λογική ενός ακαδημαϊκού πρύτανη, να αποδεχθώ ότι επί της πρυτανείας μου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα άλλα ΑΕΙ, θα υποχωρήσει σε μια προ του 1995 εποχή. Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς: όπως λέω και στην ανωτέρω συνημμένη επιστολή μου, υπάρχουν πράγματα μη-ανεκτά, όσον καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ʽψηφιακής σύγκλισηςʼ; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…

Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα…

Πώς και τί θα απαντώ στον καταιγισμό της απαξιωτικής κριτικής εις βάρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου;

Πώς θα επιχειρηματολογώ υπέρ της ύπαρξης ανοικτού πανεπιστημίου, όταν τούτο ʽκλείνειʼ εκ των πραγμάτων…;

Και πολλά, πάρα πολλά άλλα…

Φαίνεται ότι σε όλα υπάρχει η ʽκόκκινη γραμμήʼ, η προσωπική μου ʽγραμμήʼ ήταν αυτή. Λυπάμαι ειλικρινά!

Όπως είπε και ο ποιητής : «είμαι ο κύριος της μοίρας μου/ο καπετάνιος της ψυχής μου». Φαίνεται ότι στη νέο-Ελλάδα, το πρώτο δεν είναι απολύτως σίγουρο, θα διεκδικώ όμως πάντα το δεύτερο!

Γειά σας,
Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη