31 Μαρ 2010

Επιτέλους, ανοίγουν λογαριασμοί μεγαλογιατρών και συμβολαιογράφων


ΤΕΡΜΑ Η ΑΣΥΛΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ...5.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου που δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να «δέσει» τις ενδείξεις φοροδιαφυγής και να επιβάλει πρόστιμα ή ακόμα...

και λουκέτα όπως προβλέπει το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έχει βρεθεί απόκρυψη μεγάλης φορολογητέας ύλης», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται σχετικά.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Νοέμβριο όταν από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000

ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν τρεις γιατροί που ενώ διατηρούν ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!

Με αυτά τα ευρήματα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξαπέλυσαν φοροκυνηγητό στο Κολωνάκι για να διαπιστώσουν επιτόπου αυτό που υποψιάζονταν: στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών. Παράλληλα βρήκαν και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: πολλοί από τους μεγαλογιατρούς αξιοποιώντας τις διατάξεις περί αυτοπεραίωσης που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν φροντίσει να κλείσουν πιθανές εκκρεμότητες με την Εφορία και καταβάλλοντας μικροποσά, να θεωρούνται ειλικρινείς. «Εφόσον πιστοποιείται φοροδιαφυγή, θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η περαίωση και όσοι έκλεψαν φόρους να πληρώσουν όσα οφείλουν», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από τους 151 γιατρούς, οι 80 θεωρείται ότι έχουν πιαστεί στα δίχτυα του υπουργείου Οικονομικών και τελικά θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που τους αναλογούν.

Παίρνουν σειρά και άλλοι
Οι γιατροί αποτελούν τον πρώτο επαγγελματικό κλάδο που μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ακολουθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες επιρρεπείς προς τη φοροδιαφυγή, με «οδηγό» τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Γραμματεία εφαρμόζει διασταυρώσεις στοιχείων για 24 κατηγορίες επαγγελματιών με κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Τα ευρήματα των διασταυρώσεων αποστέλλονται στις Εφορίες και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τα περαιτέρω, ενώ πρώτη φορά παρακολουθείται και η εξέλιξη των εσόδων των Εφοριών ώστε να διαπιστώνεται αν τα ευρήματα των διασταυρώσεων αξιοποιούνται και αποδίδουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η φοροδιαφυγή κυρίως στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, νέο πλαίσιο αυστηρότερων ποινών για τους φοροφυγάδες. Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπονται πρόστιμα που επιβάλλονται επιτόπου, λουκέτα αλλά και ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, όσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο θα έρχονται αντιμέτωποι με λουκέτο της επιχείρησής τους αρχικά για δύο μήνες και σε περίπτωση υποτροπής εντός τριών ετών από την επιβολή της πρώτης ποινής, το λουκέτο θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Για όσους επιτηδευματίες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ βιβλία και στοιχεία, δεν εκδίδουν τα απαιτούμενα τιμολόγια και παραστατικά ή εμπλέκονται με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Όσον αφορά τα πρόστιμα, τα οποία μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορεί να επιβάλλει επιτόπου και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (θα μετονομαστεί εκ νέου σε ΣΔΟΕ) αυξάνονται από 300 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α΄ Κατηγορίας, από 600 σε 800 ευρώ για όσους υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων Β΄ Κατηγορίας και από 900 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας.

Οι συμβολαιογράφοι
Την ίδια ώρα, υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής στις τάξεις των συμβολαιογράφων διαπιστώνεται με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. «Το γεγονός ότι παρουσιάζεται παραβατικότητα σε ποσοστό 50% σημαίνει πολλά...», υποστήριξε στον Real FΜ ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας, Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι δαπάνες των επαγγελματιών του κλάδου πανελλαδικά.

TA NEA

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη