15 Μαρ 2010

Το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ (σχέδιο νόμου)

Κατατέθηκε σήμερα το βράδυ στη Βουλή από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ. (Ελπίζουμε η εικόνα στα αριστερά να μην "λέει" αλήθεια...)

Δείτε το εδώ...

Κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://assets.tovima.gr/files/ESPA.pdf

Δεν το διαβάσαμε ακόμη αλλά διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο...

Η υπουργός Οικονομίας, κα Λ. Κατσέλη ανήγγειλε την εβδομάδα που πέρασε ένα στόχο για αναδιαμόρφωση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ, καθώς και αλλαγές στον επενδυτικό νόμο. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι κ.α.).

Όσον αφορά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, από το σύνολο των συγχρηματοδοτούμενων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 26,2 δις, απομένουν πόροι 16 δις προς αξιοποίηση. Από αυτά, τα 6 δις αφορούν έργα που γεφυρώνουν το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ΕΣΠΑ, ενώ τα 4,2 δις έχουν αφιερωθεί ήδη σε ενταγμένα έργα.
Πρόκειται για μια ευκαιρία για το ΕΣΠΑ και το υπουργείο, καθώς οι χρηματοδοτήσεις μετά την ολοκλήρωσή του θα είναι μειωμένες. Από τη στιγμή που ο βαθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ αγγίζει μόλις το 3,1% (800 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια), η υπουργός ανήγγειλε ανακατανομή δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το 1,3% του προγράμματος απαιτήθηκαν 140 κοινές υπουργικές αποφάσεις, κάτι που φανερώνει τον περίπλοκο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη νομοθεσία. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο εξετάζει την αναμόρφωση του διαχειριστικού νόμου και την κατάργηση του δεύτερου σταδίου πιστοποίησης ΕΛΟΤ. Η κα Κατσέλη τόνισε ότι με το υπάρχον καθεστώς παρατηρείται κατακερματισμός των ενδιάμεσων φορέων και έλλειψη μιας συνεκτικής πολιτικής κρατικών ενισχύσεων.
«Στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, οι ενισχύσεις χορηγούνται αυτή τη στιγμή από 7 φορείς», δήλωσε σχετικά.
Το ύψος του προγράμματος για την αγορά εξοπλισμού από τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται στα 70 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ., ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους νέους επαγγελματίες.
[πηγή: www.energia.gr]
[Εικόνα από το www.dentnews.net]



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη