ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2010
Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις από την Επιτροπή για αδιαφανή μεταχείριση γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας:
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόκρυψη του περιεχομένου τριών επιστολών που αντάλλαξε ο τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν με την αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και Χρυσούλα Παλιαδέλη. Οι επιστολές αφορούν την προετοιμασία της νομοθετικής πρότασης σχετικά με τη μείωση των ρύπων από επιβατικά αυτοκίνητα στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης με την Επιτροπή να αρνείται επί δεκαπέντε μήνες, ακόμη και μετά τις αντίθετες συστάσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, να γνωστοποιήσει στην περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe τις επίμαχες επιστολές. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν την Επιτροπή να γνωστοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο των επιστολών και να εξηγήσει τους λόγους της διακριτικής μεταχείρισης που έχει επιφυλάξει στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Σε μία υπόθεση στην οποία η ΕΕ θέλει να βρίσκεται μπροστά σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά συγκεκριμένα την προετοιμασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση των ρύπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η Επιτροπή κουκουλώνει τα στοιχεία και δημιουργεί υπόνοιες ότι προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες. Με τη στάση της δείχνει πως δεν εμπιστεύεται τους πολίτες αλλά τις βιομηχανίες. Η πρωτοφανής απόκρυψη του περιεχομένου δημοσίων εγγράφων δεν βρίσκει έρεισμα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντείνει το κλίμα αδιαφάνειας στη λειτουργία της Επιτροπής και εγείρει ερωτήματα για τις πιέσεις που δέχεται κατά τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Επιπλέον, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Χρυσούλα Παλιαδέλη δήλωσε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του θεσμού το 1995, που ο Διαμεσολαβητής προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο για έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας από την πλευρά κάποιου οργανισμού της ΕΕ και από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου ζητείται από την Επιτροπή Αναφορών να συντάξει και να υποβάλει σχετική έκθεση για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η στάση της Επιτροπής κάθε άλλο παρά συμβάλλει στον διαθεσμικό διάλογο, αλλά και τη θετική δημόσια εικόνα της ΕΕ. Αντίθετα, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Επιτροπή και αποδυναμώνει τους θεσμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή των οποίων είναι να εποπτεύουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την Επιτροπή και το έργο της».