1 Μαρ 2010

Βυθίσατε ...τη χώρα !


Του Ευάγγελου Δ. Νιάνιου

Ηταν της μοίρας μας γραφτό να γίνει και τούτο: μια κυβέρνηση που θέλει να ονομάζεται σοσιαλιστική να μας γυρίσει πίσω στα μαύρα μεταπολεμικά χρόνια. Είναι ευτύχημα που τα μέτρα αυτά δεν τα παίρνει μια κυβέρνηση της Δεξιάς: Θα είχε καεί σίγουρα η Αθήνα και πιθανώς και η Θεσσαλονίκη. Ζούμε, θα μπορούσαμε να πούμε, μια από τις...
«πανουργίες» της ιστορίας.

Ζήσαμε και άλλες «πανουργίες» αλλά ευχάριστες: η κατάρρευση του θρόνου στη χώρα μας μόνο από έναν σκληρό πυρήνα βασιλοφρόνων θα μπορούσε να προέλθει. Και όσο και αν αποφεύγουμε να το λέμε, η μισητή κατά τα άλλα χούντα των συνταγματαρχών, εκούσα άκουσα, βοήθησε στην αποτίναξη αυτού του ζυγού. Παρομοίως, και η πτώση του κομμουνισμού προήλθε από την νομενκλατούρα που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε…

***

Τι ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας μας να αμολήσει τα αρπακτικά των αγορών εναντίον της Ελλάδας; Γιατί τι άλλο ήταν η δήλωσή του σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, η οποία μάλιστα μεταδίδεται απευθείας, ότι κινδυνεύουμε με πτώχευση; Και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα από εμάς προβλήματα, αλλά οι επικεφαλής των δεν βγήκαν να εκφοβίσουν τους πολίτες τους και να ανοίξουν την όρεξη των αρπακτικών. Κανένας εχέφρων πολίτης δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι «το κλήμα ήταν στραβό» όταν ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία. Αλλά είναι ο ίδιος που οδήγησε τον «γάιδαρο» κοντά του. Και η πατρίδα κατάντησε «παλιόψαθα» φίλων και εχθρών, βορρά στις διαθέσεις των «Εμπόρων των Εθνών» - η έκφραση ανήκει στον Παπαδιαμάντη.

***

Ο διαβόητος Χένρυ Κίσσινγκερ φέρεται ως ο εισηγητής του δόγματος ότι, αν αντιμετωπίζουμε κάπου προβλήματα, τότε δημιουργούμε εκεί μια κρίση και επεμβαίνουμε ως ρυθμιστές. Η πρόταση βέβαια αφορά στην εξωτερική πολιτική και ο κ. Κίσινγκερ μιλά εξ ονόματος της υπερδύναμης των ΗΠΑ, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου καλά και στην παρούσα κρίση. Ο Παπανδρέου είναι παντοδύναμος στο εσωτερικό της χώρας: έχει την τυφλή στήριξη των ΜΜΕ, τη χλιαρή αντίδραση των μέχρι χτες νεροκουβαλητών του συνδικάτων, τη σύμπλευση, σε μεγάλο βαθμό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα περιθωριοποιημένο ΠΑΣΟΚ. Γι΄αυτό και μπορεί και περνάει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα, για το οποίο ήταν έτοιμος από καιρό. Και παράλληλα προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά αυτή την κρίση, όπως ο Νικολά Σαρκοζί καρπώθηκε την δυσαρέσκεια των Γάλλων από τη διακυβέρνηση Σιράκ, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος. Αυτό είναι το νόημα των δημοσιευμάτων ότι αγωνίζεται να μην κοπεί ο 14ος μισθός κ.τ.τ. όταν η ουσία βρίσκεται όχι στην ονομαστική κατάργησή του αλλά στη συντελεσθείσα ήδη αφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και λοιπών εργαζομένων.

***
ΤΙΝΑ δεν είναι το χαϊδευτικό ή το καλλιτεχνικό όνομα κάποιας σινεματζούς του Χόλιγουντ. Πρόκειται για το αγγλικό ακρωνύμιο ενός εφιάλτη.: There Is No Alternative. (Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση).

Η πατρότητα του όρου ανήκει στο διάσημο Αμερικανοεβραίο γλωσσολόγο Νόαμ Τσόμσκι – φορέα του προφητικού πνεύματος της Παλαιάς Διαθήκης – και περιγράφει τον ολοκληρωτισμό του 21ου αιώνα. Ο 20ός αιώνας γέννησε τους ολοκληρωτισμούς του κομμουνισμού και του φασισμού. Ο 21ος τον ολοκληρωτισμό της παγκοσμιοοίησης. Οπου παγκοσμιοποίηση, πρέπει να διαβάζουμε με λίγες λέξεις: δυνατότητα του κεφαλαίου «να επενδύει όπου θέλει, όταν θέλει, για να παράγει ό,τι θέλει, προμηθευόμενο απ΄όπου θέλει και πουλώντας όπου θέλει και μη ανεχόμενο τον παραμικρό περιορισμό στον τομέα του δικαιώματος εργασίας και των κοινωνικών ασφαλίσεων»[1]. Αυτή την ΤΙΝΑ βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας.

Όλα τα προσκοπάκια της παγκοσμιοποίησης στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο έχουν ως μόνιμη επωδό το «δεν υπάρχει άλλη λύση». Ηρθε η ώρα να νοιώσουμε στο πετσί μας τι θα πει πάλη των τάξεων. Μήνες τώρα τα μέτρα διαδέχονται άλλα μέτρα – όλα εισπρακτικού χαρακτήρα - σε ένα εφιαλτικό τσουνάμι, που δεν φαίνεται να έχει τέλος και λύτρωση. Και η χώρα συνεχίζει να δανείζεται με πολύ υψηλά επιτόκια και να βουλιάζει στα χρέη. Παραφράζοντας τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία μας κατέστησε περήφανους, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο υιός την μετέτρεψε σε «Βυθίσατε τη χώρα»! Η νύχτα προμηνύεται μακρά και φως ουδαμού!...


[1] Δήλωση του Πέρσι Μπάβερικ – άλλοτε προέδρου της ΑΒΒ – το 1995. Το 2002 η ΑΒΒ κατείχε τη 15η θέση μεταξύ των ισχυρότερων εταιριών του κόσμου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη