11 Μαρ 2010
Σαμαράς: Χρεοκόπησε αυτό που ονομάσαμε ‘Μεταπολίτευση’
«Για όλους και για όλα» η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Από την αξία της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία μέχρι την πολιτικοκοινωνική θεώρηση αυτού του συστήματος που ονομάσαμε «Μεταπολίτευση».
Αν και κάθε παράγραφος της ομιλίας του -για όσους γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν- έδινε και μια απάντηση
καίρια ερωτήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά και σε ….ατομικές μεμονωμένες απόψεις, εγώ θα σταθώ περισσότερο στις αράδες που οριοθέτησαν ένα ολόκληρο πολιτικοκοινωνικό σύστημα και ….μια χαμένη γένια.
Αυτή που ενοχικά προσπάθησε ( και εν πολλοίς προσπαθεί ακόμα) να σώσει τα «προσχήματα» για την εξαπάτηση , τον φενακισμό και την «υποθήκη» των ….ίδιων των παιδιών της.
«Σήμερα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, «καταρρέουν τα δικαιώματα και τα προνόμια μιας ολόκληρης γενιάς. Καταρρέουν οι συνήθειες και τα στερεότυπα μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις και οι εμμονές μιας ηγετικής ελίτ, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να προσαρμοστεί στα κελεύσματα των καιρών.
Δεν μπόρεσε ούτε την ευημερία της κοινωνίας να υπηρετήσει. Προσπάθησε απλώς να διατηρήσει ένα επίπεδο κατανάλωσης με δανεικά…
Δεν μπόρεσε ούτε την οικονομία να διαχειριστεί. Σήμερα δανείζεται περισσότερα και με υψηλότερους τόκους, για να πληρώσει τα χρωστούμενα των προηγούμενων χρόνων.
Φταίνε πολλά, αλλά, το βαθύτερο αίτιο των σημερινών αδιεξόδων, είναι ότι έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε “Μεταπολίτευση”:
Ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών. Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε.
Αντίστοιχα χρεοκόπησε κι ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος.
Και τελικά, το πολιτικό σύστημα της “Μεταπολίτευσης” βρέθηκε, ανήμπορο να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, ανήμπορο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ανήμπορο να αλλάξει πορεία, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Χρεοκόπησε, ακόμα κι ένα σύστημα αξιών, που υποβίβαζε τον πολίτη σε απλό καταναλωτή. Υποβίβαζε τους νέους σε “απασχολήσιμους”. Το περιβάλλον σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Την Παιδεία σε ρηχή εκπαίδευση. Την ψυχαγωγία σε φτηνή διασκέδαση. Την πνευματικότητα σε “εξυπνακισμό”. Τη δημιουργία πλούτου σε νεοπλουτίστικη επίδειξη. Την εργασία σε αγγαρεία. Και την επιχειρηματικότητα σε κερδοσκοπία.
Είναι το ίδιο ακριβώς σύστημα που μετέτρεψε τη θηλυκότητα σε «εμπόρευμα» και τη μητρότητα σε “πάρεργο”»
«Όλοι δοκιμάζονται από την κρίση αξιών που βιώνουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Σαμαράς , «Το σύστημα αυτό που σήμερα καταρρέει δεν το δημιούργησε όμως η Νέα Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
-Η διόγκωση του δημόσιου χρέους είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Μετά την πρώτη οκταετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το χρέος της είχε υπέρ-διπλασιαστεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος!.
- Η διόγκωση του δημόσιου τομέα συντελέστηκε, επί ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πενταπλάσιους από ό,τι αναλογικά τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
- Η πτώχευση των Ταμείων έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Η χρεοκοπία της Εκπαίδευσης. Η άλωση των Πανεπιστημίων από έξω-πανεπιστημιακούς…
Η ευθύνη η δική μας – η μεγάλη δική μας ευθύνη – είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε. Ή, ακριβέστερα, το προσπαθήσαμε μάλλον άτολμα.
Αλλά κι όταν το προσπαθήσαμε, είχαμε το ΠΑΣΟΚ απέναντί μας. Άλλες φορές καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις του. Αλλά αυτές ήταν οι λιγότερες φορές…
Κάποιες άλλες φορές μετριάσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας, για να μην πυροδοτήσουμε έκρηξη. Την οποία πυροδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς.…
Τώρα κλείνει ένας κύκλος. Το ΠΑΣΟΚ τον δημιούργησε. Και στα χέρια του τελειώνει».
http://www.politis-gr.com/?p=1054