4 Μαρ 2010

ΚΡΙΣΕΙΣ "Χειρουργικές" αποστρατείες στην αστυνομία Θεσσαλονίκης


Χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης είναι πως για πρώτη φορά στη Διεύθυνση Ασφαλείας επικεφαλής θα είναι αστυνομικός διευθυντής αντί ταξιάρχου, όπως γινόταν συνήθως. Το ίδιο θα συμβεί και στις Διευθύνσεις Τροχαίας και Άμεσης Δράσης. Από την πλευρά των...
πέντε “κομμένων” έχουν εκφραστεί παράπονα για τις φετινές κρίσεις, οι οποίες πάντως δεν έκρυβαν εκπλήξεις.
Γενικός επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας παρέμεινε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης, όπως παρέμεινε και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος. Αντίθετα, αποστρατεύτηκε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας υποστράτηγος Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος φέρεται να έλεγε σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του πως δεν πίεσε καταστάσεις, γιʼ αυτό και δεν διατηρήθηκε. Τη θέση του ανέλαβε ο νεοπροαχθείς υποστράτηγος και μέχρι σήμερα διευθυντής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Κανάλης, η πορεία του οποίου έχει κριθεί επιτυχημένη. Επίσης αποστρατεύτηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Αλέξιος Μπιτζής, τη θέση του οποίου κατέλαβε ο νεοπροαχθείς διευθυντής Σερρών Νίκος Ρίζος.
Αντίθετα, περισσότεροι ήταν οι ταξίαρχοι της Θεσσαλονίκης που είδαν τα ονόματά τους στους “ευδοκίμως τερματίσαντες” αξιωματικούς. Η αποστρατεία του ταξίαρχου Γιώργου Κωνσταντινίδη χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη. Έκπληξη όμως προκάλεσαν σε επίπεδο αξιωματικών της ΕΛΑΣ οι αποστρατείες του διευθυντή Τροχαίας Κωνσταντίνου Μπλετσογιάννη και του επικεφαλής της Άμεσης Δράσης Δημήτρη Γιαννακάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον τελευταίο ασκήθηκαν πιέσεις να διατηρηθεί. Οι ίδιες ωστόσο πηγές ανέφεραν ότι οι διαφωνίες του με το αστυνομικό προσωπικό είχαν φτάσει μέχρι το αρχηγείο. Τον δρόμο της αποστρατείας είδε και ο ταξίαρχος Νικόλαος Κελίδης, κύκλοι του οποίου απέδιδαν την απόφαση του συμβουλίου της ΕΛΑΣ στην εμπλοκή του στο χουντογλέντι της Θέρμης.

Στην Ασφάλεια
Η προαγωγή του διευθυντή Ασφαλείας Δημήτρη Τσακνάκη, ο οποίος ως υποστράτηγος τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή γενικού αστυνομικού διευθυντή, φέρνει πολλές “καραμπόλες”. Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια τη θέση του επικεφαλής τής πλέον νευραλγικής υπηρεσίας καταλαμβάνει αστυνομικός διευθυντής, με επικρατέστερο τον Αθηναγόρα Παζαρλή. Ο κ. Παζαρλής στις μίνι κρίσεις του φθινοπώρου είχε μετακινηθεί στην υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής-Ιδιοκτησίας και τα δείγματα γραφής του κρίθηκαν θετικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες πριν από τις τοποθετήσεις ταξιαρχών υπήρχε η εκτίμηση πως στην ασφάλεια θα μετακινούνταν ο διευθυντής αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Τρύφων Κούκιος, ο οποίος προήχθη σε ταξίαρχο, αφού η πορεία του κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη. Ωστόσο ο κ. Κούκιος παρέμεινε στην ίδια θέση.
Τέλος στη θέση του διευθυντή Αστυνομίας μετακινήθηκε ο ταξίαρχος Σταύρος Γαϊτανίδης, που ήταν αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας. Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα αναμενόμενη ήταν η αποστρατεία του διευθυντή Χαλκιδικής Κυριάκου Μίχα, ο οποίος χρεώθηκε την αυξημένη εγκληματικότητα σε έναν από τους πλέον τουριστικούς νομούς της χώρας.

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη, στην εφημερίδα Μακεδονία
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη