Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών
Με μεγάλη συμμετοχή, διατύπωση ολοκληρωμένων θέσεων και γόνιμο διάλογο διεξήχθη η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για το μεταναστευτικό με αφορμή το νομοσχέδιο για..
την «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα», την Πέμπτη 4 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Εσπέρια στην Αθήνα. Ομιλητές ήταν οι Ελεονώρα Ζώτου, Δ. Χριστόπουλος, Κ. Παπαϊωάννου, Γκ. Καπλάνι, Λορέτα Μακόλι, Π. Λινάρδος-Ρυλμόν, Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Γ. Παπαθεοδώρου, Σοράν Σεβέρ.
Tην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των ΟΠ, ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου των ΟΠ και μέσω σύνδεσης με τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Δουλκερίδης, υφυπουργός τοπικής κυβέρνησης Βρυξελλών από το κόμμα Ecolo Βελγίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ν. Μυλωνάς από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους 34.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο τα τελευταία 11 χρόνια, και στον υποψήφιο των ΟΠ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Κανέλλο Ουρέμ Φαρούκ, τον αγαπημένο μας σύντροφο Χασάν, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.
Οι ΟΠ και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωσαν κάλεσαν σε συγκροτημένη ευρεία δημοκρατική επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της καλλιεργούμενης ξενοφοβίας από μερίδα του πολιτικού κόσμου, των αυξανόμενων κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, αλλά και της αυξανόμενης απάθειας και ανοχής της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας.
Ειδικότερα:
Το νομοσχέδιο και τις προτάσεις των ΟΠ ανέπτυξε στην εισήγησή της η Ελεoνώρα Ζώτου, Νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου ΟΠ. «Θεωρούμε αναγκαία την ευρύτερη στήριξη στην προσπάθεια για μια νέα μεταναστευτική πολιτική, μακριά από αγκυλώσεις και αντιλήψεις που συντηρούν μύθους για εθνική καθαρότητα και αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως απειλή και ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε η κυρία Ζώτου. Διαφορετικά, είπε, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός τους θα οδηγήσουν μελλοντικά σε κοινωνικές εκρήξεις που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί η ελληνική κοινωνία. Για τους ΟΠ, σοβαρή μεταναστευτική πολιτική θεωρείται αυτή που ανοίγει νόμιμους και προσιτούς διαύλους μετανάστευσης και παράλληλα φροντίζει για αυστηρή εφαρμογή ίσων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναβάθμιση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσης με στόχο ένα βιώσιμο κόσμο για όλους.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη μίλησε με θέμα: «Προσλήψεις για την ιδιότητα του πολίτη και τη μετανάστευση: στοχεύσεις ενάντια στον αποκλεισμό». Οι σύγχρονες μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη εκκρεμμούν μεταξύ ενσωμάτωσης και αποκλεισμού. Παραδόξως, ενώ ο μεταναστευτικός αποκλεισμός είναι που απειλεί την ασφάλεια και τη συνοχή των ήδη εύθραστων κοινωνιών υποδοχής, οι πολιτικές του αποκλεισμού εργαλειοποιούν το φόβο των ανθρώπων με το σαθρό επιχείρημα πως σε τελευταία ανάλυση η ένταξη των μεταναστών είναι εκείνη που απειλεί την ασφάλεια. Την αντίφαση αυτή επεσήμανε και ανέδειξε με την εισήγησή του ο κ. Χριστόπουλος.
«Προς ένα άλλο “εμείς”» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος εστίασε στις θετικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, στη σημασία του για την κοινωνική συνοχή, αλλά και στα σημεία που επιδέχονται βελτίωση. Μεταξύ άλλων μίλησε για την καπηλεία των υπαρκτών φόβων και της ανασφάλειας για μικροπολιτικούς σκοπούς. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός άλλου «εμείς» ως φορέα ανανέωσης, που προϋποθέτει όμως συστηματική δουλειά για την καταπολέμηση του ρατσισμού της καθημερινότητας.
«Κοινωνία φυλών ή πολιτών;» ήταν το θέμα της ομιλίας του δημοσιογράφου-συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι. Ο Γκαζμέντ Καπλάνι διευκρίνισε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των μεταναστών γίνεται ο καθρέπτης των ελαττωμάτων και των αρετών μιας κοινωνίας και ανέφερε την εμπλοκή του μεταναστευτικού με τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Κατέληξε λέγοντας ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση είτε ως μια «κοινωνία της συνύπαρξης», είτε «τρώγοντας ο ένας τον άλλο». Έκρινε, επίσης, ότι η κρίση είτε θα δημιουργήσει μια πιο ισχυρή και συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της.
«Όχι στο ρατσισμό από την κούνια»: Η Λορέτα Μακόλι, από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στάθηκε στο θέμα των παιδιών των μεταναστών και τις διακρίσεις που υφίστανται. Παρότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και ίσως δεν μιλούν άλλη γλώσσα από τα ελληνικά, ούτε έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, παιδεύονται ως σήμερα για να πάρουν την ιθαγένεια. Κι ενώ πίστευαν ότι τα βάσανά τους τελείωσαν, στον νέο νόμο υπάρχουν κενά. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι μεταναστών χωρίσει και η γυναίκα είχε έρθει εδώ με βάση το νόμο για την οικογενειακή συνένωση, η γυναίκα θα βρεθεί ξαφνικά «στην παρανομία». Το ίδιο κι αν ο άντρας εξαφανιστεί. Τι θα γίνει με τα παιδιά τους; Τι θα γίνει με τις γυναίκες που κάνουν παιδί χωρις καν να παντρευτούν; Τι γίνεται με τα παιδιά που ήρθαν εδώ με το τράφικινγκ και μεγάλωσαν στο δρόμο; Και δεν είναι μόνον τα παιδιά. Υπάρχουν και μεγάλοι που είναι εδώ και θέλουν να πολιτογραφηθούν. Ήλθαν αναλφάβητοι αφού δεν είχαν μάθει ποτέ γράμματα. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν την ιστορία της Ελλάδας; Ποιος θα τους σπουδάσει;
Το θέμα της εισήγησης του Πέτρου Λινάρδου-Ρυλμόν, οικονομολόγου-ερευνητή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ήταν «Η συμβολή των μεταναστών στην οικονομία-εργασιακές σχέσεις». Ο Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν έκανε μια συσχέτιση της οικονομικής κρίσης - με τη διεθνή και ελληνική της διάσταση - και του μεταναστευτικού ζητήματος. Εξήγησε ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις που δημιουργούνται στο χώρο της απασχόλησης είναι εύκολο να οδηγήσουν σε ρατσισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας θα είναι βιώσιμη μόνον αν λαμβάνει υπόψη την οικολογία, καθώς και τα δικαιώματα όλων των ομάδων που ζουν σε μια κοινωνία και χώρα.
«Οι στεγαστικές συνθήκες των μεταναστών και μια πρόταση για το κέντρο της Αθήνας» ήταν το θέμα της ομιλίας της αρχιτέκτονος και μέλους των ΟΠ, Μελίττας Γκουρτσογιάννη, η οποία και κατέθεσε την πρότασή της για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, μέσα από τη δημιουργική ανάμειξη κοινωνικών, εθνοτικών και ηλικιακών ομάδων. Στην εισήγησή της, πρότεινε τα άδεια και υποβαθμισμένα κτίρια του κέντρου να μπουν σε πρόγραμμα στέγασης νέων ή νέων ζευγαριών μεταναστών και Ελλήνων, μέσα από επιδοτήσεις ενοικίου, εστίες για φοιτητές κι εργαζόμενους και φθηνά στεγαστικά δάνεια.
Η εισήγηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου, επίκ. καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μέλους του ομίλου προβληματισμού ΑΡΣΗ είχε ως θέμα τη «Ρητορική του νεο-ρατσισμού» Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι η ρητορική του νεορατσισμού δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο τους μετανάστες, αλλά πλέον και τους υποστηρικτές τους. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή η ρητορική εισάγει και καινούργια, ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς, δίπλα στον παραδοσιακό ξενοφοβικό λόγο, κάνει χρήση ενός «δικαιωματισμού» (π.χ. να γίνει δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο) και φτάνει να επηρεάζει έως και το λόγο περί ενσωμάτωσης (αιτήματα για πιστοποιητικά ελληνομάθειας, αποδείξεις για περιουσιακά στοιχεία, υποχρέωση προσκόμισης συστατικών επιστολών). Για όλους αυτούς τους λόγους ζήτησε να υπάρξει στήριξη του νέου νομοσχεδίου, χωρίς υποχωρήσεις και αλλοιώσεις του περιεχομένου του.
Ταυτότητες - Η εμπειρία ενός πρόσφυγα. Αυτό ήταν το θέμα της ομιλίας του Σοράν Σεβέρ, Κούρδου πρόσφυγα και υποψήφιου διδάκτορα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν αντιμετωπίζουν πλέον το θέμα της ιθαγένειας με τη στενή νομική έννοια, είπε ο Σοράν Σεβέρ, αλλά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτισμική της διάσταση. Η κουλτούρα μιας κοινωνίας δεν είναι κάτι περιχαρακωμένο, σταθερό και αιώνιο. Αντίθετα, είναι δυναμική και μεταβάλλεται, όπως ρευστές και μεταβαλλόμενες είναι οι ταυτότητες των ατόμων κάθε πολιτισμού. Μετανάστες και ντόπιοι βρίσκονται μπροστά σε νέες ιδέες και σε προκλήσεις στις οποίες οφείλουν να απαντήσουν με ευελιξία και να προσαρμοστούν με επιτυχία. Η διαδικασία αυτή της ανασύνθεσης ταυτοτήτων κάνει πλουσιότερο τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, κατέληξε ο Σοράν Σεβέρ.