18 Μαρ 2010

H Αμαλία Νεγρεπόντη ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) blogάρει

Η έντυπη στήλη «My Way» της Αμαλίας Νεγρεπόντη στο «Πρώτο Θέμα» διαβάζεται τώρα και στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.amalianegreponti.gr.
Συνεντεύξεις, σχολιασμός της επικαιρότητας, ειδήσεις, media (και όχι μόνο) my way.
Ο διαπρεπής νομικός, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του...

Πανεπιστημίου και πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, Μιχάλης Σταθόπουλος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει με αποκαλυπτική διάθεση για όλους και όλα, και:

- Θεωρεί «μεγάλη στροφή στην ιστορία της χώρας», τα νέα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν τώρα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος «είχε την τύχη, αλλά το χειρίστηκε καλά, προς τιμήν του, να βρεθεί στην ανάγκη που απαιτούσε πλέον στροφή, διότι είχαμε φθάσει στο απροχώρητο, να χαράξει νέα πολιτική, μη ακούοντας τους συνδικαλιστές, τους διαδηλωτές». Για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλώνει: «Λειτουργεί αυτοκρατορικά σήμερα... βγήκε βασιλικώ δικαίω».

- Αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό «καλές προθέσεις». Δεν διστάζει ωστόσο να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό ως «άτολμο και ασυνεπή» όσον αφορά το θέμα ρύθμισης των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας, ενώ για την κυβέρνηση, θεωρεί ότι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, «ασκεί πολύ επικοινωνιακή πολιτική και λίγη ουσιαστική πολιτική».

- Για τον Κώστα Σημίτη, θεωρεί πως «δεν έφυγε με το κεφάλι ψηλά, επειδή δεν τόλμησε το φθινόπωρο του 2003, να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία», ενώ τονίζει πως «επειδή ήθελε ο Σημίτης και τρίτη τετραετία, υποχωρούσε σε πολλά άλλα... Δεν είχε πολύ δύναμη στο κόμμα- δεν είναι σαν τον Γιώργο- και αναγκαζόταν να στηρίζεται σε άλλους υποστηρικτές όπως τα ΜΜΕ... Και τα μήντια είναι στυγνά, είχαν καταλάβει ότι φθείρεται ο Σημίτης το 2003, γι αυτό και προβάλλονταν τόσο τα σκάνδαλα τότε. Σου λέει, θα πάμε κάπου αλλού, σε κάτι φρέσκο που θα έχει πιθανότητες να προχωρήσει...».

- Εκφράζει την χαρά του που «επιτέλους λάβαμε τα σωστά οικονομικά μέτρα», αν και θεωρεί πως «ήταν μείωση της χώρας, να μας το επιβάλουν οι ξένοι... να μας λένε συνέχεια, «Σοβαρευτείτε».

- Αν και ξεκαθαρίζει πως «Ήταν μεγάλη η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που μας έφθασε εδώ», πιστεύει πως «και η σημερινή κυβέρνηση, τους πρώτους μήνες, ακολουθούσε λάθος πολιτική, δηλαδή την πολιτική να μην πάρουμε δυσάρεστα μέτρα για τους πολίτες, που, σε πρώτη εντύπωση, δε θα ακουστούν καλά, να μην τους θίξουμε τα κεκτημένα, αντιθέτως παροχές».

- Θεωρεί «απαράδεκτη» την περίπτωση ρύθμισης της υπόθεσης με τους λιμενεργάτες στον Πειραιά. Όπως και την διαχείριση της υπόθεσης των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής: «Τους κλείνουν το στόμα με λεφτά. Αν είναι δυνατόν. Σε βάρος ποίου; Αυτός που τους κλείνει το στόμα με λεφτά ας τα πληρώσει από την τσέπη του. Όχι σε βάρος όμως του κρατικού προϋπολογισμού, του δημόσιου ταμείου».

- Θεωρεί «σκάνδαλο» να μην περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των βουλευτών και ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής. «Είναι μικρό μέρος του δημόσιου τομέα, αλλά έχει τεράστια ηθική και συμβολική σημασία... Όποιος πηγαίνει να υπηρετήσει τα κοινά πρέπει να έχει τη νοοτροπία του δούναι και όχι του λαβείν».

- Δηλώνει: «Είναι κέρδος για την Εκκλησία μας να έχουμε Αρχιεπίσκοπο τον Ιερώνυμο», ενώ κατηγορεί τον προκάτοχό του, Μακαριστό Χριστόδουλο, πως «έκανε ζημιά στην Εκκλησία». Αιφνιδιάζει, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης της μισθοδοσίας και συνταξιοδότησης του κλήρου από το κράτος- αλλά μονάχα σε επικουρική της Εκκλησίας, βάση.

- Για τις διαδικασίες του opengov, της υποβολής βιογραφικών, της δημόσιας διαβούλευσης, δηλώνει «πολύ επιφυλακτικός και ότι δεν απέδωσαν όλα αυτά τα μέτρα με τις δημόσιες διαβουλεύσεις, εκτός του ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και σπατάλες», ενώ θεωρεί πως «Δεν μπορεί να τα φέρνουμε όλα από την Αμερική εδώ»- την ώρα μάλιστα, που δεν φέρνουμε από την Αμερική το πολύ ορθό σύστημα της απαγόρευσης εκλογής του ανώτατου άρχοντα πέρα από δύο θητείες!

- Για την πολιτογράφηση των μεταναστών, επισημαίνει πως «θα πρέπει να ελεγχθούν κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή να αξιώνουν οι Επιτροπές από τους εξεταζόμενους για να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια, όχι ν' αλλάξουν γενικώς το δικό τους τρόπο ζωής, αλλά να τον αλλάξουν ως ένα όριο, δηλαδή από εκεί που ο τρόπος αυτός ζωής δεν είναι συμβατός με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Γαλλικής απαγόρευσης της μπούρκας, ιδίως στα σχολεία.

- Δεν θεωρεί ότι όλοι οι μετανάστες που έχουν έρθει και παράνομα, θα πρέπει να φύγουν, «όχι μόνο διότι δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι εύκολο, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι χρήσιμο (να παραμείνουν), είναι μια τονωτική ένεση στην Ελληνική κοινωνία. Τα νησιά μας, τα περισσότερα νησιά είναι αραιοκατοικημένα και έχουμε την υπογεννητικότητα και είναι και μια τονωτική ένεση και από άλλη άποψη».

Όλη η συνέντευξη στο http://www.amalianegreponti.gr/ .
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη