4 Μαρ 2010

H Χρύσα Αράπογλου για τη "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ"

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Θέμα:«Συνέχιση λειτουργίας της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού
Χαρακτήρα «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη»
Η «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» (Ν.Π.Ι.Δ) συστάθηκε το 1994 με..

τη σύμπραξη του ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» (Ν.Π.Δ.Δ) , του «ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ» Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας (Ν.Π.Δ.Δ), του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ν.Π.Ι.Δ) και έχει την ευθύνη λειτουργίας δύο προγραμμάτων α) Του τμήματος διημέρευσης-διανυκτέρευσης Α.Μ.Ε.Α και β) Του τμήματος κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργίες που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν από τις ήδη υπάρχουσες, όπως η δράση της στην ανάληψη προστασίας των «παιδιών των φαναριών».
Η ιδιαίτερα φιλότιμη προσπάθεια όλων των εργαζομένων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από τους εμπλεκόμενους φορείς, συνέβαλαν στην εξάλειψη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.
Σήμερα η «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» μετά από δέκα πέντε χρόνια λειτουργίας , παρέχει φροντίδα σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά που φιλοξενούνταν σε νοσοκομεία της πόλης ή σε κρατητήρια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές (Εισαγγελία Ανηλίκων, Δ/νση Ασφαλείας Ανηλίκων κ.λ.π) έως ότου τα παιδιά αυτά ενταχθούν σε κάποιες μόνιμες δομές.

Παρόλο που το λειτουργικό της κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την κοινωνική της προσφορά, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας της, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Δεν έχει μόνιμα έσοδα και στηρίζεται σε επιχορηγήσεις, είτε του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Ειδικό Κρατικό Λαχείο και τον Ειδικό Λογαριασμό για προγράμματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είτε του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής των επιχορηγήσεων, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, είναι να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από τον Ιανουάριο του 2009 και οι συσσωρευμένες από προηγούμενα χρόνια υποχρεώσεις για λειτουργικές δαπάνες (πλην μισθοδοσίας) να ανέρχονται στο ποσό των 70.000 ευρώ περίπου.

Κατόπιν αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Αν προτίθεται να εντάξει την Αστική Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Εταιρεία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» σε μακροχρόνια Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να συνεχίσει το πολύτιμο κοινωνικό της έργο που αφορά σε μια πολύ ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά;
Να προβεί στην άμεση έκτακτη επιχορήγησή της, για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων που αφορούν στην κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών;
Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας και ενσωμάτωσή της σε άλλη κοινωνική δομή, αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την τύχη των εργαζομένων;



Θεσσαλονίκη 3 – 3 -2010

Χρύσα Αράπογλου

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη