22 Μαρ 2010

H Δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης, απαντά:

1. Στο ερώτημά σας «Είμαστε σοβαροί; Υπάρχει τέτοιος νόμος;» που αναφέρεται στο αν υπάρχει πράγματι νόμος που απαγορεύει στις υπηρεσίες του Δήμου να επιβάλλουν πάνω από δύο πρόστιμα το χρόνο στις καφετέριες, για παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σας ενημερώνουμε ότι «και όμως υπάρχει». Συγκεκριμένα το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα της αυθαίρετης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων διέπεται από τη διατάξη της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του Ν.1080/1980, όπως αυτό αντικαταστάθηκε αρχικά από την παράγραφο 5 του άρθρου 26 του Ν. 1828/1989 και περαιτέρω με το άρθρο 6 του Ν.1900/1990.
Η ανωτέρω διάταξη ( «……Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ’ υποτροπήν επιβάλλονται, κάθε φορά, και μέχρι δύο φορές τα ως άνω πρόστιμα και αν εξακολουθεί η παράβαση ....
οι δήμοι ή οι κοινότητες με συνεργεία τους προέρχονται στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων……» ) περιέχει δυστυχώς τον περιορισμό των δύο προστίμων για κάθε επιχείρηση που αυθαιρετεί.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους υπευθύνους των καταστημάτων να εντάξουν στον ετήσιο προϋπολογισμό τους τα δύο πρόστιμα και να συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες και τις παραβάσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε, η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων των παρανομούντων καταστηματαρχών, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν. 1900/90, δύσκολα εφαρμόζεται, αφού απαιτεί την κινητοποίηση πολυπρόσωπων συνεργείων του Δήμου και βέβαια αποθηκευτικούς χώρους για την τοποθέτησή τους, διαδικασίες που στην πράξη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από την πολιτεία να συμπεριλάβει στην παράγραφο 5 του άρθρου 48 του Κ.Ο.Κ., που αφορά στην περίπτωση παράνομης κατάληψης επιφανείας πεζοδρόμου, και την περίπτωση της παράνομης κατάληψης επιφανείας πεζοδρομίου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περιορισμός στην συχνότητα επιβολής προστίμων, πράγμα που θα οδηγήσει στην άμεση συμμόρφωση των επιχειρηματιών που παρανομούν και θα ανακουφίσει τα πεζοδρόμια των πόλεων από τις αυθαίρετες καταλήψεις.

2. Στο θέμα «Κοντά σε αδύναμους πολίτες η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης» αναρτήθηκε σχόλιο που μας επικρίνει για την επιλογή μας να επισκεφτούμε και να στηρίξουμε ηθικά τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και φιλοξενούνται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα βρίσκεται σε άλλον Δήμο (Πανοράματος).
Προφανώς ο σχολιαστής σας δεν είναι ενημερωμένος, αφού δε γνωρίζει ότι, παρότι χωροταξικά το συγκεκριμένο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πυλαίας και όχι του Πανοράματος, ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει και την ευθύνη της φροντίδας των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών που πάσχουν από τη νόσο και φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο. Για το λόγο αυτό και επιλέχθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία.
Ο Αντιδήμαρχος
Δημοτικής Αστυνομίας
Θ. Αθανάσαρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη