22 Μαρ 2010

Σχολικά κυλικεία, με Πιστοποίηση, HASP και ISO !!!

Επισημάνσεις σε πανελλήνια συνάντηση ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων στα Χανιά

Με στόχο την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των κυλικείων στα δημόσια σχολεία,...

επιδιώκουν θέτοντας βασικό αίτημα συζήτησης στην παραπάνω ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Νομού Χανίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων, η ΤΕΔΚ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων και ομιλιών του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Στην ημερίδα παρέστησαν αντιπροσωπείες από όλα τα σωματεία της χώρας καθώς επίσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όπου η πρόεδρος κα Φρατζέσκα Τατούλη επεσήμανε: “Βασικό μας αίτημα είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Αν αλλάξει αυτό θα αλλάξουν αυτομάτως όλα: οι διατροφικές πολιτικές, οι συμβάσεις, οι σχέσεις εργασίας κυλικειάρχη και σχολείου. Επίσης η τήρηση των σχολικών κανονισμών του σχολείου με το κλείσιμο της πόρτας αφού σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φεύγουν έξω από τον προαύλιο χώρο και αγοράζουν άλλα είδη που δεν επιτρέπονται να πωλούνται μέσα στα κυλικεία”.
Εξάλλου για το ίδιο θέμα τόνισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων και πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων κ. Γιάννης Παυλάκης τα εξής: “Ο κλάδος μας έχει όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας επαγγελματίας για φορολογικά, ασφαλιστικά, θέματα αδειών και λειτουργίας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε ενώ η εργασία μας είναι μικρότερη από τα άλλα μαγαζιά, στο 1/3 της περιόδου λειτουργίας εκείνων, λειτουργούμε εμείς με 120 μέρες το χρόνο. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να είμαστε τυπικοί και σωστοί ως προς τη λίστα και την ποιότητα των προϊόντων που διαχειριζόμαστε έτσι ώστε να έχουμε την απαίτηση από τους διευθυντές να κλείνουν τις εξώπορτες των σχολείων. Στο νομό Χανίων λειτουργούν 80 κυλικεία εκ των οποίων τα 43 ανήκουν στον Σύλλογο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων…”
Παράλληλα στην ημερίδα με πανελλήνιο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη, συζητήθηκαν ακόμα το θέμα του Ανοικτού Σχολείου και η συμμετοχή των κυλικείων σ αυτό.

Τα σχολικά κυλικεία, έχουν κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ιδιοκτήτες οργανώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν από τον ΕΦΕΤ, και ζητούν ακόμη σκληρότερες διαδικασίες για την λειτουργία των κυλικείων τους, καθώς το επάγγελμα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται "περιστασιακά" και να εισβάλλουν σε αυτό, άνθρωποι που δεν έχουν την ευαισθησία, τα εχέγγυα, τις γνώσεις και το μεράκι, για να λειτουργήσουν ένα τόσο ευαίσθητο "κατάστημα".

Τα σχολικά κυλικεία, δεν μπορούν να είναι χώροι "αρπαχτής", αλλά να λειτουργούν από ανθρώπους με εξειδίκευση και πείρα. Το φαινόμενο της αλλαγής ιδιοκτήτη κάθε "τρείς και λίγο", με "πειρατές" του χώρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο ιδιοκτήτης κυλικείου, πρέπει να γίνει και διατροφολόγος, να ενημερώνεται τακτικότατα και να κατανοήσει την κρισιμότητα του επαγγέλματος.

Από την άλλη η πολιτεία οφείλει να δώσει στους επαγγελματίες αυτούς κίνητρα, για να έχουν ένα πεντακάθαρο κυλικείο, οργανωμένο σωστά και κυρίως, να τους δώσει χρόνο να επενδύσουν και να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.


«Τυχοδιωκτισμός στο επάγγελμα των σχολικών κυλικείων»
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Σωματείου Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Νομού Αττικής, Δημήτρης Μελισσουργός ήταν ιδιαιτέρως καυστικός στις δηλώσεις του σχετικά με το λειτουργικό πλαίσιο που επικρατεί στα κυλικεία των σχολείων. Ο κ. Μελισσουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την είσοδο ανθρώπων στα σχολικά κυλικεία, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τη δημιουργία συγκεκριμένης επαγγελματικής ταυτότητας για τον κλάδο και δημιουργεί μοιραία ανισότητες. Ο κ. Μελισσουργός σημείωσε πολύ εύστοχα ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τα κυλικεία μέχρι σήμερα ανατίθενται με βάση την ανώτερη τιμή χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν τα ποιοτικά κριτήρια

Η Γ.Σ.ΕΒ.Ε.Ε δίπλα στα σχολικά κυλικεία
Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που είχε το συγκεκριμένο Συνέδριο είναι το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε Δημήτρης Ασημακόπουλος όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Νίκος Σκορίνης έδωσαν το παρών στις εργασίες του Συνεδρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ασημακόπουλος δεν περιορίστηκε μόνο στο διαδικαστικό μέρος αλλά προχώρησε και σε ένα είδος αυτοκριτικής για την παρουσία του στην προεδρία του συγκεκριμένου φορέα αλλά και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα στον κοινωνικό ιστό. «Συνάδελφοι θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη ΓΣΕΒΕΕ. Είμαι πολύ χαρούμενος για την ένταξη σας στο τριτοβάθμιο αυτό συνδικαλιστικό όργανο. Θέλω να τονίσω ότι η συμμέτοχη σας σε έναν τέτοιο φορέα είναι πολύ σημαντική αφού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεκδίκηση των πολλών και σοβαρών αιτημάτων σας. Η συμμετοχή μέσα σε συλλογικά όργανα κρίνεται επιβεβλημένη αφού είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος διεκδίκησης και διασφάλισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων». Ο κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε μονόδρομο την ενασχόληση με τον συνδικαλισμό για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν αποκοπεί από την κοινωνία. Για αυτό τόνισε χαρακτηριστικά: « Είναι υποχρέωση της ΓΣΕΒΕΕ να είναι σε όσο το δυνατόν στενότερη επαφή με τους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους που την απαρτίζουν. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη μας επαφή με το σύνολο της κοινωνίας».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη