12 Μαρ 2010

O Παναγιώτης Αβραμόπουλος και η ΔΕΠΘΕ

12.03.10 – ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΘΕ

Με καθυστέρηση που ξεπερνά τα 2 χρόνια έλαβα τελικώς απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα και γραπτές εξηγήσεις στα αιτήματα που επανειλημμένως εγγράφως κατέθεσα...

(τελευταίο το συνημμένο έγγραφό μου με ημερομηνία 10.02.10) προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Θα ξεκινήσω το σχολιασμό μου από τις απαράδεκτες εξηγήσεις που μου δίνονται για τη μη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΠΘΕ Απόστολο Τσουρέκα η «ενδελεχής μελέτη» του αιτήματος που, όπως ομολογεί, τίθεται κατ’ επανάληψη από το 1990, οδηγεί στην απόρριψή του γιατί:

«Τα πολλαπλά τεχνικά και μη προβλήματα που δημιουργούνται έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (!)» καθώς και μία σειρά «επιπτώσεων στην ίδια την TV100»

(τις μεταφέρω με έκπληξη και ενόχληση όπως ακριβώς αναγράφονται στο κείμενο της απάντησης):

στη ροή του προγράμματος
στη διαμόρφωση της τηλεθέασης
στην εμπορικότητα
στην κερδοφορία(!!!)
στην αναγνωρισιμότητα της TV100
Θα επισημάνω απλώς ότι οι προσχηματικές και προκλητικές αυτές επικλήσεις ανυπόστατων «επιπτώσεων» κινούνται στα όρια του γελοίου εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση εβδομαδιαία τηλεθέαση της TV100, βάσει των στοιχείων που αναγκάστηκε να μου κοινοποιήσει η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, βρίσκεται στο επίπεδο του 0,9%.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η τηλεθέαση και βεβαίως η -ούτως ή άλλως- ανύπαρκτη εμπορική δυναμική της δημοτικής τηλεόρασης- τις οποίες ανερυθρίαστα επικαλούνται ΔΕΝ κινδυνεύουν να πληγούν από τη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά πάσα βεβαιότητα οι συνεδριάσεις θα παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους δημότες συγκρινόμενες με εκπομπές αυτάρεσκης προβολής του δημάρχου και των συν αυτώ χωρίς οποιοδήποτε αντίλογο, από αρτηριοσκληρωτικά προγράμματα αναχρονιστικών αντιλήψεων και ξεπερασμένης θεματολογίας ή από σαχλές, δήθεν ψυχαγωγικές εκπομπές φθηνής αισθητικής.

Ως προς το ανόητο επιχείρημα της διατάραξης της ροής του προγράμματος, αναγκάζομαι να επισημάνω το αυτονόητο: η ροή του προγράμματος διακόπτεται -ακόμη και εκτάκτως εάν οι περιστάσεις το απαιτούν- και ο προγραμματισμός των εκπομπών ανατρέπεται σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας των οποίων το κύρος, η σοβαρότητα, η τηλεθέαση και η εμπορική δυναμική μακράν απέχουν από τις επιδόσεις της TV100.

Όσο για την παράδοξη αναφορά στην «αναγνωρισιμότητα της TV100» η οποία θα πληγεί από τη μετάδοση (!), επισημαίνω ότι το επιδοτούμενο από τους φορολογούμενους δημότες και προκλητικά δαπανηρό δημοτικό κανάλι της πόλης θα έπρεπε να φροντίζει ώστε η ταυτότητά του να συνδέεται κυρίως με την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, με την πολυφωνία και με την ελεύθερη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Αυτά επιτάσσει ο αυτονόητος ρόλος που πρέπει να παίζουν στην ενημέρωση ΟΛΩΝ των πολιτών τα δύο δημοτικά μέσα ενημέρωσης (TV100 & FM100) ως βασικά συστατικά της … «αναγνωρισιμότητάς» τους.


Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν

η υψηλού κόστους λειτουργία τους επιδοτείται με ΕΥΡΩ 7.800.000 (επτά εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες) από τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου,
έχουν αμελητέο μερίδιο στη διαφημιστική αγορά, εμφανίζοντας χαμηλότατα διαφημιστικά έσοδα -απολύτως άνισα με το ύψος των εξόδων τους και
απασχολούν –όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αναφορές που μου κοινοποιήθηκαν- με σχέσεις εργασίας διαφόρων τύπων το σκανδαλώδη αριθμό των 201 ατόμων με μικτό μηνιαίο κόστος εργασίας που ξεπερνά το ποσό των ΕΥΡΩ 190.000. Το 86% των εργαζομένων εργάζεται ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση εργασίας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά των αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται στη ΔΕΠΘΕ προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι

δύο μέσα ενημέρωσης τοπικής εμβέλειας (τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός)
που εκπέμπουν το γνωστό σε όλους μας χαμηλής αισθητικής, αμφισβητούμενης ποιότητας και σίγουρα περιορισμένου κόστους - κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- πρόγραμμα, η αξιολόγηση του οποίου άλλωστε προκύπτει από την κατάταξη στις αναφορές ακροαματικότητας και τηλεθέασης που του επιφυλάσσουν οι πολίτες, απασχολούν, σύμφωνα με τις καταστάσεις, συνολικά:
πενήντα (50) τεχνικούς, από τους οποίους οι 46 εργάζονται στην TV100
πενήντα έξι (56) δημοσιογράφους
σαράντα έξι (46) διοικητικούς υπαλλήλους
τριάντα έξι (36) παραγωγούς και
δέκα (10) οδηγούς
Έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων θα δικαιολογούσε ίσως ένας πολύπλοκος και δραστήριος οργανισμός ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, με πολυσχιδείς δραστηριότητες, πανελλαδική εμβέλεια, εξωτερικές παραγωγές υψηλών απαιτήσεων, ζωντανές μεταδόσεις, ανταποκριτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απαιτητικές δημοσιογραφικές αποστολές, υψηλό κύρος…

Σίγουρα όχι ο FM100 και η TV100!

Τα σχόλια περιττεύουν.

Το σάπιο καθεστώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο εκτρέφει σκάνδαλα, βαρύνεται με υπεξαιρέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ευθύνεται για τη διασπάθιση του χρήματος των δημοτών έχει δημιουργήσει έναν εκτρωματικό προπαγανδιστικό μηχανισμό στις υπηρεσίες του δημάρχου και της ομάδας του.

Βεβαίως οι εργαζόμενοι, τους οποίους ο Β. Παπαγεωργόπουλου καθυποτάσσει στις προσωπικές του επιδιώξεις, δεν θα πρέπει να είναι τα εύκολα θύματα της κακοδιαχείρισης και της σκανδαλώδους και ανεξέλεγκτης διασπάθισης του χρήματος των δημοτών.


Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη