Απάντηση του TaXalia/d. Με αφορμή ένα e-mail.
Μας γράφει η Αγγελική στο μύνημα της.
Χαίρετε. Ονομάζομαι Αγγελική και είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου τοu ************ UK. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την πρόταση της διπλωματικής μου εργασίας που αφορά στην 'Δημοσιογραφία των Πολιτών στην Ελλάδα'....Και εδώ είναι που χρειάζομαι τη βοήθεια σας!! Μια και είστε (ευχαριστούμε αλλά ...λογοκρισία... ένα από τα καλά blog), θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο θέμα.
Αν σας είναι εύκολο να μου απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις, ώστε να συμπεριλάβω και τη δική σας άποψη στην συγγραφή της διπλωματικής μου εργασίας. Σας στέλνω κάποιες από τις ερωτήσεις και θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου απαντήσετε έστω κάποιες από αυτές. Αν, τώρα, δεν διατίθεστε, και πάλι σας ευχαριστώ!
Τα email μου είναι ang******@yahoo.gr και ang******@hotmail.com Με εκτίμηση Αγγελική.
Οι Απαντήσεις του Taxalia/d...
Αν και δεν έχω χρόνο να κάνω τίποτε παραπάνω από αυτά που κάνω… (και επειδή όλοι ξέρουμε τι σημαίνει το –κάνω πτυχιακή εργασία- να ζητάς δυο απόψεις από κάποιον και αυτός να σε γράφει… )… σου απαντώ μπαμ-μπαμ (που σημαίνει ότι αν ξανασκεφτόμουν αυτά που θα γράψω, ίσως απαντούσα διαφορετικά).
1. Ποιες οι παρατηρήσεις σας για 'Δημοσιογραφία των πολιτών' στη Ελλάδα? Έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ή βρίσκεται ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο?
Φυσικά. Μάλιστα το ποιοτικό στοιχείο των αναγνωστών είναι αυτό που –σχεδόν- ισοσκελίζει την διαφορά της ευκολίας προσβασιμότητας. (ο μέσος πολίτης ανοίγοντας την τηλεόραση «τρώει» στην μάπα, θέλει δεν θέλει κάποια πρόσωπα. Το blog επιλέγει να το διαβάσει.) Επίσης ο ανοιχτός διάλογος μέσα από την δυνατότητα σχολιασμού είναι επίσης πολύ σημαντική παράμετρος, που οδηγεί στην δημιουργία ενός είδους φιλίας μεταξύ των blogger και των αναγνωστών τους – φίλων τους.
Θα πρέπει ωστόσο να διαχωριστούν στην εργασία σου τα blog των πολιτών με αυτά που συντηρούν δημοσιογράφοι από χώρους δημοσιογραφικών οργανισμών!(σε μπέρδεψα;)
2. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης, τα blogs, περισσότερο από ότι στο παρελθόν? Ή παραμένουν επιφυλακτικοί και 'πιστοί' στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης?
Είναι θέμα εξοικείωσης, προσβασιμότητας στο internet και προμήθειας του σχετικού εξοπλισμού (PC). Δηλαδή, τηλεόραση έχουν ΟΛΟΙ. Απλά οι υποψιασμένοι πολίτες πλέον… διαβάζουν blogs. Αυτοί αναλαμβάνουν τον άτυπο ρόλο, να μεταβιβάσουν στους υπόλλοιπους τις απόψεις της… εναλλακτικής ενημέρωσης όπως την ονομάζεις (δεν συμφωνώ με τον όρο).
Οι «πολίτες» εμπιστεύονται πιο πολύ έναν blogger όταν καταλάβουν ότι είναι ένας από αυτούς. Για παράδειγμα εσύ θα εκτιμούσες πολύ περισσότερο το taxalia αν π.χ. μάθαινες ότι μαζί με εσένα με distance learning (εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) κάνει στην Αγγλία σπουδές και ο γράφων (δεν ισχύει αλλά θα μπορούσε). Αλλά εκεί κανένας δεν ξέρει ότι είναι blogger, οπότε όλοι τον αντιμετωπίζουν με ακριβώς ίδιο τρόπο με εσένα. Το ίδιο γίνεται και στην κοινωνία, στην καθημερινότητα, στην τράπεζα στην εφορία παντού. Ο Blogger ζει κάτω από τις ίδιες συνθήκες ανωνυμίας (μη αναγνωρισιμότητας) όπως ζει ο κάθε πολίτης. Είναι απλός πολίτης σαν εσένα. Αυτό του δίνει πραγματικά ερεθίσματα να κάνει ποστ που αγγίζουν –πραγματικά όμως- τον συνάνθρωπό του αναγνώστη.
3. Είναι το blogging μία νέα μορφή δημοσιογραφίας? Και τελικα μπορεί ο κάθε πολίτης να είναι δημοσιογράφος?
Να ξεκαθαρίσω ότι δημοσιογράφος δεν είναι προσβλητικός τίτλος, είναι λειτούργημα.
Μιρκός ήθελα να γίνω μάλιστα. Με έλξαν περισσότερο ο ιθετικές επιστήμες… anyway…
Τα blogs είναι μια νέα μορφή έκφρασης, την οποία όμως προσπαθεί να ελέγξει το «σύστημα».
Θα δούμε αν αυτό γίνει εφικτό. Θα το καταλάβεις όταν γίνει…
Ποιος είπε ότι ο κάθε πολίτης θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Blogger όμως, μπορεί να γίνει (στο αναλύω στο τέσσερα). Μάλλον ο κάθε δημοσιογράφος που θα ήθελε να είναι και μεγάλος blogger θα δυσκολευτεί πάρα πολύ, μιας και έχει δύο σοβαρά αδύναμα σημεία. Συνήθως έχει δεσμεύσεις προς το «σύστημα» και πολλές φορές είναι αναγνωρίσιμος, με ότι σημαίνουν αυτά τα δύο. Το αναγνωρίσιμος μπορεί να το αντιμετωπίσει και ίσως να μην παίζει και τόσο ουσιαστικό ρόλο. Οι δεσμεύσεις του όμως από το εκάστοτε μέσο που παρέχει τις υπηρεσίες του είναι μεγάλες (όχι όμως αξεπέραστες).
4. Ποιος είναι ο στόχος όλων όσοι (και φυσικά δικός σας) προάγουν τη δημοσιογραφία των πολιτών?
Δεν υπάρχει προσδιορισμένος στόχος. Τα blogs είναι σαν την ζωή. Γεννήθηκες και αναπνέεις (that’s it). Σκέφτεσαι και γράφεις. Αν αυτά που γράφεις αρέσουν και σε άλλους (έστω και σε ελάχιστους) πέτυχες. Αν πάλι όχι, βρίσκεις εσύ ένα blog που να σου αρέσει και το ακολουθείς. Αμφίδρομη επικοινωνία διαδικτυακού τύπου! Μόνος στόχος (απώτερος ίσως) είναι η ανάδειξη «ανεξάρτητη ή/και εξαρτημένη» ειδικών (ή μη) θεμάτων με τρόπο που πλησιάζουν την αλήθεια καλύτερα, έστω και μέσα από την σχετικότητά της.
Τέλος για να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η επαφή με τον κόσμο, θα κάνω ποστ αυτό το μήνυμα. Να είσαι σίγουρη ότι οι απαντήσεις (άσχημες ή όμορφες, μαλακές ή σκληρές) θα βοηθήσουν την εργασία σου παραπάνω ίσως από τις απαντήσεις μου.
Τα σχόλια σας κυρίες και κύριοι!