Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα, αλλιώς… πάει για αναδιάρθρωση χρέους!
Eνώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι αγορές συνεχίζουν να δυσπιστούν για το κατά πόσο τελικά θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Εκτός από τις εικασίες για πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων και την σκληρή στάση της Γερμανίας με την Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ να διαμηνύει χθες πως θα δώσει το πράσινο φως για στήριξη της Ελλάδας, μόνο αν αυτή αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, το ερώτημα των αγορών παραμένει το κατά πόσο η βοήθεια που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα, αρκεί.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός πάτησε το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού, τονίζουν το ότι τελικά, τα 30 δις. ευρώ από την Ευρωζώνη και τα 10-15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, μάλλον δεν είναι αρκετά για να τα βγάλει η χώρα εις πέρας , με τις δανειακές της ανάγκες των επόμενων 12 μηνών.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να δανείσουν τώρα στην Ελλάδα 150 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τριών ετών, υπερτριπλάσια δηλαδή του ύψους του πακέτου διάσωσης, για να καλυφθούν οι δανειακές της ανάγκες και να μην αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στις αγορές για δανεικά, όπου η είσοδός της έχει πλέον απαγορευτικό, τονίζει σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, κ. Erik Nielsen.
Όπως σημειώνει, τα 45 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο τραπέζι αυτήν την στιγμή, δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ονομαστικών μισθών, μέχρι και κατά 20%.
Όπως έγραψε ο κ. Nielsen σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της αμερικάνικης τράπεζας, ακόμα και ένα πακέτο διάσωσης διάρκειας 18 μηνών και ύψους 75 δισ. ευρώ, έχει σημαντικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η αντιμετώπιση του τρέχοντος προβλήματος ρευστότητας, από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο μακρόβια, από ότι αρχικά υπολόγιζε ο ίδιος.
Όπως προσθέτει, υποψιάζεται πως αυτή τη στιγμή γίνεται ένα είδους .. παζάρι μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το πώς θα κατανεμηθεί το βάρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, όμως ο ίδιος αμφιβάλει για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει για το πρώτο έτος.
Υψηλότερα υπολογίζει και η Barclays Capital, τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς τονίζει ότι η χώρα θα χρειαστεί 90 δισ. ευρώ βοήθεια, διπλάσια δηλαδή από τα 45 δισ. που μπορούν να της προσφερθούν σήμερα, για να μπορέσει να ξεπεράσει την δανειακή της κρίση αυτή τη στιγμή. Αλλιώς… αναδιάρθρωση χρέους, τονίζει η BarCap.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, κ.κ. Piero Ghezzi και Christian Keller, το πακέτο των 45 δισ. ευρώ θα καλύψει μόνο προσωρινά τις ανάγκες της Ελλάδας.
Αντίθετα, ένα πολυετές πακέτο ύψους 90 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να δώσει στην χώρα περιθώριο να ανασάνει, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται.
Δεν πρέπει να σπρώξουν με τον τρόπο τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ, την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι σοβαρότατος, οπότε θα πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα να έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα με τις δανειακές
της ανάγκες, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr
Κέρδος online