"Σας διαβιβάζουμε την τοποθέτηση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».
Σας διαβιβάζουμε επίσης την Αιτιολογική Έκθεση τροπολογίας που κατέθεσαν Βουλευτές...
της ΝΔ, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ν. Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και αφορά την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 2 του ν.3320/2005 που κατήργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρεται στην προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. "
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις».
Αιτιολογική έκθεση
Τα προγράμματα απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (stage) αλλά και οι συμβάσεις έργου, που υλοποιούνται στη χώρα μας, δίνουν την δυνατότητα σε ανέργους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία τόσο για τους ίδιους όσο και για τον φορέα στον οποίο έχουν ενταχθεί. Όσοι εντάχθηκαν στα προγράμματα αυτά, εντάχθηκαν με τη βεβαιότητα της μοριοδότησης λόγω προσαύξησης της αποκτηθείσας εμπειρίας κατά 50% για προκηρύξεις μέχρι 31/12/2010, που προβλέπεται στους ν. 3320/2005 (αρ. 2), ν. 3613/2007 (αρ. 11).
Με δεδομένο ότι πολλοί εξ αυτών εργάζονται 3,5, ακόμη και 8 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, εκτελώντας καθήκοντα που καλύπτουν κατά κανόνα πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ όπου απασχολούνται, θα ήταν τουλάχιστον καθήκον και υποχρέωση της Κυβέρνησης να επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 2 του ν. 3320/2005, έτσι όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του ν. 3613/2007, το οποίο αφορά την προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό, καθώς αφορά σε χιλιάδες νέους ανθρώπους με γνώσεις και προσόντα, που αισθάνονται ότι βιώνουν μια ιδιότυπη εργασιακή ομηρία.
Η προτεινόμενη τροπολογία - προσθήκη συνιστά μια κοινωνικά δίκαιη λύση, σύμφωνα α) με την «αρχή της χρηστής διοίκησης», αφού τα διοικητικά όργανα οφείλουν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί, με καλή πιστή και σύμφωνα με τα χρηστά ήθη, ούτως ώστε να μην αδικούν τους διοικούμενους και β) με την «αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου» που προβλέπει ότι ο διοικούμενος πρέπει να εμπιστεύεται τη δράση της Διοίκησης, δηλαδή η Διοίκηση θα πρέπει με τις ενέργειες της να του αποδεικνύει ότι δρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του και, γενικότερα, του δημοσίου συμφέροντος.
...
Η τοποθέτηση του κ.Στάθη Κωνσταντινίδη
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στον τόπο μου, στο νομό Φλώρινας, πριν από 2 μήνες περίπου, έκλεισε σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος γνωστής γαλακτοκομικής εταιρείας μετά από δεκαετίες λειτουργίας με αποτέλεσμα οι 10 εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα βρίσκονται στην τελευταία πενταετία για τη συνταξιοδότηση τους.
Για το θέμα αυτό κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσα να μάθω,
εάν προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους μπροστά στο υπαρκτό πλέον πρόβλημα της ανεργίας.
Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ένα έγγραφο του ΟΑΕΔ το οποίο απαριθμούσε σχετικά προγράμματα που υλοποιεί ο οργανισμός.
Δεκαέξι προγράμματα μέσω των οποίων οι απολυμένοι της εταιρείας θα μπορούσαν να βρουν λύση στο πρόβλημα τους.
Θέλετε να σας πω τη συνέχεια;
Από την πλούσια εμπειρία σας, πιστεύω καταλαβαίνετε.
Απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια» θα περίμενα να φέρει πραγματικά εγγυήσεις στην αγορά εργασίας.
Δυστυχώς όμως δεν το καταφέρνει,
και αυτό γιατί στρουθοκαμηλίζει μπροστά στα πραγματικά προβλήματα.
Προβλήματα, όπως αυτό που σας περιέγραψα.
Σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, στη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή είναι η εκτίναξη της ανεργίας.
Απαιτούνται μέτρα ουσίας.
Που αντιμετωπίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Μέτρα που θα κατοχυρώνουν την εργασιακή ασφάλεια με συγκεκριμένη πολιτική μέριμνας για απολυόμενους.
Πρώτα από όλα όμως μέτρα για να μη φτάσουμε στο θλιβερό φαινόμενο των απολύσεων.
Μέτρα για την ανάπτυξη,
μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μέτρα τα οποία με υπευθυνότητα κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.
Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο νόμου το οποίο επιφέρει μικροαλλαγές, μικροβελτιώσεις, μικρομερεμέτια.
Βλέπει το δέντρο αλλά δε βλέπει το δάσος.
Γίνομαι πιο σαφής.
Στο άρθρο 2 θεσπίζεται διάταξη περί δικαιώματος επαυξημένης αμοιβής για εργαζόμενο με μερική απασχόληση σε περίπτωση που κληθεί να παράσχει εργασία πέρα της συμφωνημένης,
καθώς και δικαίωμα άρνησης παροχής,
όταν λαμβάνει χώρα κατά πάγιο τρόπο.
Πιστεύει κανείς μέσα σε αυτήν την αίθουσα, ότι με αυτή τη διάταξη που θεσπίζεται, ο εργαζόμενος πλέον θα πληρώνεται επαυξημένα, όταν ξεπερνάει το συμφωνημένο χρόνο εργασίας;
Πιστεύει κανείς ότι η διάταξη αυτή είναι τόσο προστατευτική που θα δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αρνηθεί στον εργοδότη του την παροχή εργασίας πέραν του συμφωνημένου;
Το τεκμήριο μισθωτής εργασίας.
Πολύ φοβάμαι ότι θα αναχαιτίσει την πρόθεση των επιχειρήσεων να προβούν σε προσλήψεις.
Η επέκταση του βιβλίου υπερωριών.
Θα οδηγήσει σε ένας γραφειοκρατικό κυκεώνα δίχως τέλος.
Τα παραδείγματα αυτά είναι αρκετά για να γίνει αντιληπτό,
ότι τα περισσότερα μέτρα στην πράξη θα ανατραπούν.
Θα αποτελέσουν ένα ακόμα πακέτο ανεφάρμοστων νομοθετημάτων της Ελληνικής νομολογίας.
Στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα κανένα μέτρο και πολύ περισσότερο αυτά που αφορούν την εργασιακή ασφάλεια δε μπορούν να αποδώσουν,
όταν είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Η εργασιακή ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια της,
για να μείνει η κενό γράμμα, επαναλαμβάνω, πρέπει να τονωθεί η αγορά, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα.
Να ξεπαγώσει ο Αναπτυξιακός Νόμος
Να προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ
Να τρέξει το πρόγραμμα ¨Αλέξανδρος Μπαλτατζής¨ για την αγροτική οικονομία.
Συμπερασματικά κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, ίσως επιφέρουν κάποιες οριακές αλλαγές,
κάποιες επιφανειακές βελτιώσεις,
κάποιες διοικητικές μικροδιευκολύνσεις,
αλλά ως εκεί.
Αυταπατάται, όποιος πιστεύει, ότι θα εγγυηθεί την πραγματική εργασιακή ασφάλεια.
Κύριοι συνάδελφοι,
Έχουμε καταθέσει τροπολογία επί του νομοσχεδίου με την οποία ζητούμε να επανέλθει σε ισχύ το άρθρο 2 του Ν. 3320/2005, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 3613/2007 για την προσαύξηση της μοριοδότησης κατά 50% λόγω εμπειρίας.
Αφορά χιλιάδες νέα παιδιά που εισήλθαν στην αγορά εργασίας έχοντας υπόψη τους την επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς των ΟΤΑ και του Δημοσίου και απέρριψαν ή δεν αναζήτησαν άλλες ευκαιρίες.
Είναι κοινωνικά άδικο γι΄ αυτούς τους νέους ανθρώπους να αφαιρείται η ελπίδα, την οποία στο κάτω – κάτω έχτισαν με τη δουλειά τους και το μεράκι τους.
Ούτε να πληρώνουν το μάρμαρο σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή πολιτικής φιλοσοφίας λες και αυτό το κράτος δεν έχει συνέχεια.
Σας ευχαριστώ.