28 Απρ 2010

Θα πρέπει να αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ονόμαζε το νέο κόμμα που ίδρυε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας «Νέα Δημοκρατία», ήθελε να συμβολίσει το πέρασμα γενικά της χώρας σε ένα νέο σύγχρονο πολίτευμα που δεν θα είχε σχέση με την προδικτατορική εποχή. Θέλησε λοιπόν ολόκληρη αυτή τη νέα πολιτειακή εποχή να την ταυτίσει με το κόμμα του, γι’ αυτό και ονόμασε το κόμμα αυτό «Νέα Δημοκρατία».
Βέβαια στην πραγματικότητα, δεν εισήγαγε καμία νέα δημοκρατία, αλλά εκείνο που είχε στο μυαλό του και τελικά έκανε ήταν να καταργήσει το θεσμό της Βασιλείας και να τον αντικαταστήσει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή στην πράξη....
δεν εισήγαγε κανένα καινούργιο πολίτευμα, αλλά έκανε αναθεώρηση του προδικτατορικού Συντάγματος του 1952, με μόνη κύρια  αλλαγή την προαναφερθείσα.
Πέρα όμως από αυτόν το συμβολισμό που ήθελε να δώσει τότε ο Κ. Καραμανλής, το όνομα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αλλάξει για τους εξής λόγους:
1)  Γιατί το νέο-παλιό πολιτικό σύστημα που επανεισήγαγε και με το οποίο ήθελε να ταυτίσει το όνομα του κόμματός του, στην πραγματικότητα δεν είναι δημοκρατία, αλλά ολιγαρχία και είναι απόλυτα υπεύθυνο για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, καθόσον οδήγησε στη σήψη, στη διαφθορά, στη σημερινή κρίση και την αυριανή εξαθλίωση, όπως εξάλλου πολλές φορές είχε οδηγήσει σε κρίσεις, το ίδιο αυτό πολιτικό σύστημα και κατά το προδικτατορικό παρελθόν.
2) Γιατί το όνομα «Νέα Δημοκρατία» από απόψεως κυριολεξίας δεν λέει τίποτε απολύτως. Η δημοκρατία είναι μία. Δεν υπάρχει παλιά και νέα δημοκρατία. Οποιοσδήποτε επιθετικός προσδιορισμός μπροστά από τη λέξη δημοκρατία, απλά μαρτυρεί ότι εδώ περιορίζεται η δημοκρατία, ή της δίνεται άλλη μορφή και
3) Γιατί το όνομα «Νέα Δημοκρατία» δεν λέει τίποτα από απόψεως ιδεολογίας, κοινωνικής ή εθνικής κατεύθυνσης κ.λ.π., ώστε να δίνει ένα ιδεολογικό στίγμα μια πολιτική πυξίδα στον πολίτη για να τον συγκινεί και να τον παρακινεί.
Απλά είναι ένα λάϊτ, άχρωμο όνομα κοινωνικά και ιδεολογικά ουδέτερο που δεν συγκινεί πολιτικά κανένα.
Έγινε απλά πλέον μια συνήθεια.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη