12 Απρ 2010

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας...

...από το Πασοκ.gr 12/4/2010
Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ
Ευρωπαϊκό δίχτυ ασφάλειας για την Ελλάδα και το ευρώ: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ερωταπαντήσεις για τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup.

1. ««Νεροπίστολο» το πιστόλι που ήθελε ο Παπανδρέου», «φιάσκο η συμφωνία των Βρυξελλών», «πάνε στράφι οι κόποι των Ελλήνων» κλπ, κλπ. Από χθες, αυτοί που τα έλεγαν αυτά, αγνοούνται. Όλοι αυτοί που την ώρα που η κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός δίνουν κάθε μέρα τον υπέρ πάντων αγώνα για τη σωτηρία της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πανηγυρίσουν οποιοδήποτε πισωγύρισμα ή πρόβλημα.

2. Δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα αλλά και το ευρώ, διαθέτουν από χθες ένα ξεκάθαρο δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ήταν το ζητούμενο. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έλαβε σάρκα και οστά.

3. Τίποτα  όμως δεν είναι τυχαίο. Πριν  λίγους μήνες όλοι μας είχαν  ξεγραμμένους και κανένας δεν  ασχολούνταν μαζί μας. Τα εγκλήματα  της προηγούμενης κυβέρνησης  είχαν στιγματίσει θανάσιμα την αξιοπιστία της χώρας. Από τότε μεσολάβησαν 6 μήνες, αγώνων και καθημερινής διαχείρισης κρίσεων. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

-Η χθεσινή απόφαση δίνει σάρκα και οστά σε όσα αποφασίστηκαν στις 25 Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

-Η χθεσινή απόφαση δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η απόφαση ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης.

-Η απόφαση ορόσημο της 25ης Μαρτίου δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη πολιτική στήριξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου.

-Και τίποτα από τα παραπάνω δεν θα υπήρχε, αν η κυβέρνηση δεν παρουσίαζε τον προϋπολογισμό που έπρεπε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έπρεπε, αν δεν έπαιρνε τις κατάλληλες, αν και σκληρές αποφάσεις, την ώρα που έπρεπε και αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πραγματοποιούσε μία χωρίς προηγούμενο εκστρατεία σε όλο τον κόσμο για την Ελλάδα.  

4. Λύθηκαν τα προβλήματά μας; Φυσικά όχι. Τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε μόνοι μας και το γεγονός ότι οι προσπάθειες μας έχουν ήδη σημαντικό αποτέλεσμα (π.χ. το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% το α' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) είναι αυτό που «ξεκλείδωσε» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.

Όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου: «Κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι. Είναι ανάγκη σήμερα να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε με τις μεγάλες τομές, όλοι μαζί, με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα της πολιτικής, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και για την Ελλάδα».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, για τη χθεσινή συμφωνία

Διαβάστε εδώολόκληρη τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για τη χθεσινή συμφωνία

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP      

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν στις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης, σε συνέχεια της απόφασης των ηγετών της 25η Μαρτίου 2010. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη.  Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων μηνών και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ελλάδα.

Πως θα είναι αυτός ο μηχανισμός;

Τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν διμερώς δανεισμό που  κεντρικά θα συγκεντρώνει και θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθεί συμπληρωματικά και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Τι  ποσό θα δοθεί και με τι επιτόκιο;

Το ποσό που  τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αποφάσισαν να χορηγήσουν είναι συνολικά 30 δις Ευρώ για το 2010, ενώ σε αυτό το ποσό θα προστεθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Το επιτόκιο αφορά σε δάνεια τριετούς διάρκειας και θα είναι με σημερινές τιμές είτε σταθερό 4,85% (3ετές swap + 300 μ.β.) είτε κυμαινόμενο 3,67% (euribor 3μήνου + 300 μ.β.).

Πως ενεργοποιείται;

Άμεσα μετά από  αίτηση της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση  έχει εξασφαλιστεί η άμεση παροχή ρευστότητας (πάντοτε μετά από αίτημα της Ελλάδας).

Ζήτησε  η Ελλάδα την ενεργοποίηση του μηχανισμού;

Όχι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας παραμένει η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις αγορές. Πλέον όμως μπορούμε να μιλάμε για ένα «οπλισμένο όπλο» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, σε περίπτωση που η Ελλάδα το χρειαστεί.

Κάτω  από ποιες συνθήκες θεωρείτε ότι θα ζητήσει η Ελλάδα την ενεργοποίηση του μηχανισμού;

Στόχος μας  παραμένει να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά να συνεχίσουμε  να δανειζόμαστε από τις αγορές. Ο μηχανισμός για εμάς είναι ένα  δίκτυ ασφάλειας που πλέον  έχει πολύ συγκεκριμένη μορφή και όχι η πρώτη επιλογή.

Η ενεργοποίηση του  μηχανισμού θα σημαίνει επιπλέον μέτρα για  την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει ήδη πάρει εκείνα τα μέτρα που  χρειάζεται για την εκπλήρωση  του δημοσιονομικού στόχου του 2010. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνη, η ΕΚΤ  και το ΔΝΤ έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια και τα θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και στηρίζουν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση και στόχος είναι η εφαρμογή του ΠΣΑ, η απόδοση των μέτρων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος μας.

Μήπως ήρθε αργά αυτή η απόφαση;

Κάθε άλλο. Η απόφαση πάρθηκε σήμερα σε συνέχεια της απόφασης των ηγετών. Από τις 25 Μαρτίου έχει δημιουργηθεί μία τεχνική επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει το έργο της διαμόρφωσης του τεχνικού πλαισίου του μηχανισμού στήριξης.

Ποιος είναι ο ρόλος  του ΔΝΤ;

Σύμφωνα με την  απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ συμμετέχει συμπληρωματικά στο  μηχανισμό. Ο μηχανισμός είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκός.

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/e4e3eadd-55da-47cc-b8e6-716c20777a42
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη