25 Απρ 2010

Απόλυτη κοινοβουλευτική κυριαρχία για τη δεξιά στην Ουγγαρία

Θριαμβευτής στις κάλπες ο ηγέτης της δεξιάς Βίκτορ Ορμπάν.
Το στόχο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων κατακτά η δεξιά Ένωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) στο δεύτερο γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Ακολουθούν εντελώς αποδυναμωμένοι οι Σοσιαλιστές, και η ακροδεξιά κάνει την είσοδό της στο ουγγρικό Κοινοβούλιο.
Οι κάλπες στήθηκαν την Κυριακή στην Ουγγαρία με μοναδικό ερώτημα εάν ο θριαμβευτής του πρώτου γύρου των εκλογών, η δεξιά Ένωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) του μελλοντικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, θα εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε να μπορεί να περνά νομοθεσία χωρίς να χρειάζεται να εξασφαλίσει στήριξη της αντιπολίτευσης.

Και στόχος της δεξιάς αντιπολίτευσης επετεύχθη με το Fidesz να καταγράφει ιστορική νίκη. Η ουγγρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι με καταμετρημένο το 92,7% των ψήφων η δεξιά συγκεντρώνει 263 έδρες σε σύνολο 386 (οι απαιτούμενες έδρες για την απόλυτη κυριαρχία ήταν 258).

Οι Σοσιαλιστές ακολουθούν με 59 έδρες, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik (Κίνημα μια μια καλύτερη Ουγγαρία) εξασφαλίζει 47 έδρες και το νέο κόμμα της οικολογικής αριστεράς LMP συγκεντρώνει 16 έδρες. Στη νέα Βουλή εξελέγη και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι θα οικοδομήσει εκ νέου την Ουγγαρία, κάνοντάς την ξανά δυνατή. Από πλευράς του, ο Ούγγρος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να ορίσει την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής το ταχύτερο δυνατόν.

Κύριος αντίπαλος της δεξιάς στο στόχο της πλειοψηφίας των δύο τρίτων δεν ήταν οι εντελώς αποδυναμωμένοι Σοσιαλιστές, αλλά ο δεύτερος νικητής του πρώτου γύρου, το ακροδεξιό Jobbik, το οποίο κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του επιχειρώντας να αποτρέψει συνταγματική πλειοψηφία της δεξιάς, ώστε να μπορεί το ίδιο να παίζει ρυθμιστικό ρόλο σε αποφάσεις στη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές είχαν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που η δεξιά εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών, κινδυνεύουν οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας και οι Ούγγροι βουλευτές δεν θα είναι πλέον τίποτε άλλο παρά μόνον «μαριονέτες.

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός πως στον εκλογικό του θρίαμβο, τον Βίκτορ Ορμπάν βοήθησε η φθορά των Σοσιαλιστών από τα οκτώ προηγούμενα χρόνια συνεχούς παραμονής τους στην εξουσία, οι περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδάλων στον περίγυρο της κυβέρνησης, αλλά και η εθνικιστική συνθηματολογία από μέρους του. 

Στην έντονη δυσαρέσκεια του πληθυσμού συνέβαλαν καθοριστικά τα δραστικά μέτρα λιτότητας της απερχομενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη