11 Απρ 2010

Η ομιλία Αντώνη Σαμαρά, σήμερα στην Κ.Ε.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά
στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος

Φίλες και φίλοι,
Θα σας μιλήσω ευθέως:

Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση της για μια γενιά…

Δεν πρόκειται για την κρίση του ελλείμματος. Τέτοιες φαινόμενα – να ξεφεύγουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να επιδεινώνουν την οικονομική δραστηριότητα, λόγω της διεθνούς κρίσης – αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου. Σίγουρα όλες οι χώρες της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Τέτοια κρίση αντιμετώπιζε και η Ελλάδα ως τον περασμένο Οκτώβριο…

Αλλά από τότε προέκυψε μια πολύ χειρότερη και πολύ διαφορετική κρίση.

Η κρίση δημόσιου δανεισμού!


Ως τον περασμένο Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν άλλη μια χώρα, ανάμεσα σε όσες αντιμετώπιζαν κρίση ελλείμματος. Δεν ξεχώριζε από τις άλλες. Δεν βρισκόταν καν στη χειρότερη θέση απ’ όλες τις άλλες.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού. Είναι ο «αδύνατος κρίκος» της ευρωζώνης και είναι «δακτυλοδεικτούμενη», μια που δημιουργούνται πλέον προβλήματα και στο ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε πέρσι τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Η Οικονομία μας δοκιμάστηκε, όπως δοκιμάστηκαν οι οικονομίες παντού στον κόσμο.

Δοκιμάστηκε, αλλά δεν γονάτισε!

Ασφαλώς υπήρξαν και σφάλματα και παραλείψεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Τα είχε παραδεχθεί και ο Κώστας Καραμανλής πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τα έχουμε συζητήσει εκτενέστατα…

Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, διατηρήθηκε ο στοιχειώδης έλεγχος παρά τη διεθνή κρίση. Δεν υπήρξε τότε πρόβλημα διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως μέσα σε λίγους μήνες έχασε τον έλεγχο. Άφησε να διογκωθεί το έλλειμμα. Ύστερα το φούσκωσε κι όλας. Μετά καθυστέρησε απίστευτα. Για να δεχθεί τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές. Κι όμως έχασε κι άλλο χρόνο. Δεν πήρε αυστηρά μέτρα εξ αρχής. Κι αναγκάστηκε να πάρει μέτρα πολύ σκληρότερα και πολύ αργότερα…

Κι ύστερα χάλασε και την ψυχολογία των αγορών, με τη διγλωσσία της, την αβουλία της, τις γκάφες της, όταν παρομοίαζε την Ελληνική Οικονομία με… «Τιτανικό», λίγο πριν βγει να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια. Και με τα πολιτικά παιγνίδια της: με τα «βαθιά λαρύγγια», τις ατέλειωτες παλινωδίες της και τις απίστευτες αντιφάσεις της.

-- Πέρσι, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκια που σήμερα… νοσταλγούμε! Μπορεί κάποια στιγμή, πέρσι το Φεβρουάριο, να ανέβηκαν τα spreads, αλλά αυτό οφειλόταν σε εξω-ελλαδικούς λόγους, κράτησε λίγο και επηρέασε ελάχιστα το συνολικό κόστος δανεισμού της χρονιάς. Συνολικά για το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, δανειστήκαμε με μέσο επιτόκιο 4,2%

Φέτος, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δανείζεται πλέον με τοκογλυφικά επιτόκια, που αγγίζουν το 6%.

-- Όταν παρέδωσε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, πέρσι τον Οκτώβριο, τα spreads ήταν 130 μονάδες. Σήμερα είναι υπερτριπλάσια!

Όταν έγινε γνωστό ότι το έλλειμμα του 2009 θα έφτανε σε διψήφιο νούμερα, στα μέσα Νοεμβρίου, τα spreads έφτασαν ως τις 170 μονάδες. Και πάλι οι αγορές δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Γνώριζαν ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και περίμεναν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έπαιρνε κάποια άμεσα μέτρα για να την ελέγξει…

Αλλά αυτό δεν συνέβη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το ακριβώς αντίθετο: Ματαίωσε φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτά για τους ημι-υπαίθριους χώρους. Που προηγουμένως τα κατάγγειλε, ύστερα τα ματαίωσε και τώρα σπεύδει να τα υιοθετήσει ξανά.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό έκανε και με τα 28 δις ρευστότητας, που κάποτε κατήγγειλε και σήμερα ξανά υιοθετεί.

-- Ύστερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέκρωσε το φορολογικό μηχανισμό του κράτους. Δεν τον βρήκε παραλυμένο. Τον νέκρωσε εκείνη!

Τα δύο τρίτα της υστέρησης δημοσίων εσόδων ολόκληρο το 2009 σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο όταν είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Πριν τον Οκτώβριο υπήρχε πρόβλημα. Επί ΠΑΣΟΚ προέκυψε παράλυση.

-- Ύστερα, η νέα Κυβέρνηση ενέγραψε έσοδα που δεν είχαν προϋπολογιστεί, όπως οι οφειλές των Νοσοκομείων.

Κι έτσι το έλλειμμα εκτινάχθηκε!

Όχι επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το έκρυβε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά επειδή η νέα κυβέρνηση το διόγκωσε τους τελευταίους μήνες. Με πραγματικούς και λογιστικούς τρόπους…

Όμως οι διεθνείς αγορές δεν αντιδρούσαν ακόμα, γιατί η κατάσταση μπορούσε να ελεγχθεί. Με κάποια άμεσα μέτρα, δύσκολα αλλά όχι συντριπτικά για την Οικονομία και την Κοινωνία…

Αλλά η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να πάρει μέτρα. Αντίθετα άρχισε να «πυροβολεί» την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, για να πλήξει εκ των υστέρων τη Νέα Δημοκρατία!

Και τότε άρχισε να δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές.

Προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής να παίξει ένα μικροπολιτικό παιγνίδι στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας. Δεν περίμενε ότι θα δεχθεί τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις στις διεθνείς αγορές…

Γι’ αυτό μίλαγε για… «Τιτανικό» και «απώλεια εθνικής κυριαρχίας»! Κι έτσι ωθούσε τα spreads ακόμα υψηλότερα και προσέφερε εύκολο «στόχο» σε νέες επιθέσεις των κερδοσκόπων. Που δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη…

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχασε τον έλεγχο πλήρως, άρχισε να αντιδρά σπασμωδικά: κι έχασε και στα δύο κρίσιμα μέτωπα:

-- Στο εσωτερικό, κλόνιζε όλο και περισσότερο την ψυχολογία της ελληνικής οικονομίας, από την οποία εξαρτώνται τα έσοδά της

-- Και στο εξωτερικό, κλόνισε την αξιοπιστία του ελληνικού δανεισμού στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες εξαρτώνται τα επιτόκια στα οποία δανείζεται μια χώρα.

Ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σφάλματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, για τόσο ανόητους λόγους μικροπολιτικής και με τόσο άμεσα και οδυνηρά αποτελέσματα.

«Ο χρόνος είναι χρήμα»! Και η Κυβέρνηση τον σπατάλησε άτσαλα, από τον Οκτώβριο ως σήμερα χωρίς αποτέλεσμα…

«Η σιωπή είναι χρυσός»! Και η κυβέρνηση επέδειξε ασυγκράτητη φλυαρία προς κάθε κατεύθυνση…

Τέτοια ανικανότητα ανάμικτη με αλαζονεία, τέτοια διγλωσσία ανάμικτη με αβουλία, τέτοιες γκάφες ανάμικτες με αντιφατικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση τις χειρότερες στιγμές, δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ.



Φίλες και φίλοι,


Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν είχε σχέδιο για τίποτε.

Ούτε όταν κραύγαζε προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν», ούτε όταν μετεκλογικά διόγκωνε το έλλειμμα και παρέλυε τη Δημόσια Διοίκηση και την Οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο για τίποτε…

Εκτός από ένα: να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία!

Και προσπαθώντας να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να μετατρέψει μια ελεγχόμενη - ακόμα - κρίση ελλείμματος, σε μοναδική κρίση δημόσιου δανεισμού, που έκανε την Ελλάδα «ξεχωριστή περίπτωση» και «αδύνατο κρίκο» της ευρωζώνης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται σήμερα

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αναγνωρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Αυτή είναι η αλήθεια που αρχίζει πλέον να ομολογείται δειλά-δειλά, ακόμα και από το φιλικές προς το ΠΑΣΟΚ στήλες, σε φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν πλέον, ότι από τη μία βάλαμε πλάτη για τη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη. Παρά τις μεγάλες διαφωνίες που είχαμε με τον Πρωθυπουργό κι την πολιτική του…

Αλλά και όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο που δεν πανηγυρίζαμε μετά την πρώτη ανακοίνωση για την «Ευρωπαϊκή στήριξη» της 25ης Μαρτίου…

Όλοι κατάλαβαν ότι είχαμε δίκιο να συστήνουμε περίσκεψη.

Και τώρα, το ίδιο κάνουμε: Παρά την προχθεσινή ανακοίνωση που κάνει κάπως πιο συγκεκριμένη εκείνη την απόφαση, συστήνουμε ξανά περίσκεψη, όχι πανηγυρισμούς…

Περίσκεψη, διότι μεταξύ όλων των άλλων, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να μας δοθεί βοήθεια από θέση αδυναμίας και να μας ζητηθούν νέα σκληρότερα μέτρα. Είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από κάποιον Ευρωπαίο εταίρο μας.

Νέα σκληρότερα μέτρα, όμως, δεν τα αντέχει σήμερα ούτε η Κοινωνία μας ούτε η Οικονομία μας.

Ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες εξελίξεις…

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με το «σχέδιο στήριξης» είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε…

Και προτείναμε ήδη συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις.


Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο για την Ελλάδα. Είχε σχέδιο μόνο για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία

Εμείς, όμως, έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα. Το δείξαμε από την αρχή και το αναδεικνύουμε σιγά-σιγά.

* Μιλήσαμε έγκαιρα για μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Παρακινήσαμε, μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να τα πάρει, όταν έχανε πολύτιμο χρόνο…

Του υποδείξαμε τι να κάνει και τι να μη κάνει. Εξηγώντας ότι δεν στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε την Ελλάδα.

Εναντιωθήκαμε στα μέτρα που βουλιάζουν την Οικονομία μας σε «φαύλο κύκλο»: ύφεσης, μεγαλύτερων ελλειμμάτων, σκληρότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης…

* Του ζητήσαμε εξ αρχής να πάρει μέτρα-ανάσες για την Οικονομία. Όχι μέτρα ανάπτυξης – αυτά θα έλθουν αργότερα - αλλά μέτρα τόνωσης της αγοράς σε περίοδο ύφεσης.

Υποδείξαμε 23 τέτοια μέτρα ανάσες, με μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Επιμείναμε ξανά και ξανά. Τελικά με συνεχή αναβλητικότητα, η κυβέρνηση υιοθέτησε δύο ή τρία μόνο και συζητάει κάποια ακόμα. Όταν θα έπρεπε να έχει ήδη πάρει και τα 23 και ακόμα περισσότερα…

* Μεθαύριο, την Τρίτη στη Βουλή θα εξηγήσουμε γιατί απορρίπτουμε το φορολογικό νομοσχέδιο. Συνολικά και αναλυτικά στις περισσότερες διατάξεις του.

-- Διότι, στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο την Οικονομία, δεν μειώνει αποτελεσματικά τα ελλείμματα.

-- Διώχνει κεφάλαια από την Ελλάδα, δεν συλλαμβάνει τη φοροδιαφυγή.

-- Σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, δεν αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη.

-- Συντρίβει τη μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα, δεν λειτουργεί υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Πάρτε, για παράδειγμα, το μέτρο παρακράτησης του 8% επί τους τζίρους επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Τους ζητήσαμε να το αποσύρουν. Ανήγγειλαν ότι θα το τροποποιήσουν και θα το μεταθέσουν χρονικά μερικούς μήνες. Τους προειδοποιήσαμε ότι θα περιορίσουν κι άλλο τη ρευστότητα, δεν θα πιάσουν τα πλαστά τιμολόγια. Και επιμείναμε να το αποσύρουν…

Τελικά δέχθηκαν να το αποσύρουν. Τουλάχιστον σε αυτό μας άκουσαν.

Αλλά αν είχαν σχέδιο, δεν θα το έφερναν καν ως πρόταση.

Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Ότι δεν έχουν σχέδιο…

Εμείς κρατήσαμε αυτή τη στάση διότι έχουμε σχέδιο.

Ο απώτερος σχεδιασμός μας είναι η μείωση της φορολογίας. Όχι η αύξησή της. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές, με φορολογικούς συντελεστές διπλάσιους από εκείνες.

Μπορεί σήμερα να μη μπορούμε να προτείνουμε μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά αυτή είναι η προοπτική μας για το μέλλον, αυτός είναι βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα καταθέσουμε αργότερα.

Αλλά αυτό αφορά το μέλλον. Προς το παρόν μας απασχολούν μέτρα τόνωσης μιας αγοράς που βυθίζεται σε ύφεση, μέτρα-ανάσες σε μια Οικονομία που νιώθει όλο και μεγαλύτερη ασφυξία…

Γι’ αυτό και απορρίπτουμε ένα φορομπηχτικό νομοσχέδιο που θα κάνει πολύ μεγάλη και μόνιμη ζημιά στην οικονομία, χωρίς να έχει αντίστοιχο όφελος στη μείωση των ελλειμμάτων.


Φίλες και φίλοι,


Σε αυτές τις ώρες τις κρίσιμες, αλλά, κυρίως, ενόψει της αναγεννητικής προσπάθειας του κόμματός μας θέλω –μπροστά στο κατεξοχήν πολιτικό μας όργανο- να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία, η χαλαρότητα και ασφαλώς οι προσωπικές στρατηγικές, είναι οι εχθροί της Νέας Δημοκρατίας. Όταν απέναντί σου παρατάσσονται μια βαθύτατη κρίση και μια κυβέρνηση που όχι μόνον αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, αλλά την επιτείνει, οι συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού, είναι απαράδεκτες για την Παράταξη και απωθητικές για την κοινωνία.

Γιατί οι πολίτες ζητούν από όλους εμάς πολιτικό λόγο, σχέδιο, συνέπεια και κυρίως αποφασιστικότητα. Η συντεταγμένη πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το Συνέδριό της δεν είναι διαδικασία ομφαλοσκόπησης εν μέσω κρίσης. Αντίθετα, είναι αναγκαίος πολιτικός όρος και για την ανασυγκρότηση της Παράταξής μας και την αναγέννηση του τόπου μας.


Η σημερινή, λοιπόν, συγκυρία, είναι κρίσιμη για το Κόμμα μας. Που βαδίζει το δρόμο προς το 8ο Συνέδριο Θέσεων και αρχών…

Έχουμε ήδη δρομολογήσει μια σειρά από μεγάλες οργανωτικές τομές, τις οποίες η σημερινή Κεντρική Επιτροπή καλείται να εγκρίνει. Είτε για να αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός Περιφερειακής Οργάνωσης, εν όψει των προσεχών εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαϊου, είτε για να προταθούν στο Συνέδριο ως αλλαγές η προσθήκες του Καταστατικού του Κόμματος.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που έχει την ευθύνη των προτάσεων για τις οργανωτικές τομές, καθώς και την ευθύνη διεξαγωγής των διαδικασιών για την εκλογή νέων διοικήσεων των Οργανώσεων και την εκλογή των Συνέδρων. Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο…

Πιο συγκεκριμένα, σας ζητώ σήμερα να εγκρίνετε δέκα τέτοιες τομές τις οποίες ήδη συζητήσαμε αναλυτικά στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης:

-- Πρώτον, να εκλέγονται οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ από τη βάση, ξεκινώντας από τις αμέσως επόμενες εσωκομματικές εκλογές. [ή όλη η Νομαρχιακή Επιτροπή]

-- Δεύτερον, σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, να ενσωματώνονται νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού.

-- Τρίτον, σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης να συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών. Έτσι θα πάψουμε να χάνουμε πολύτιμο δυναμικό στελεχών της ΟΝΝΕΔ, τα οποία φεύγουν από τη νεολαία, είναι δοκιμασμένα και άξια, έχουν πείρα, ταλέντο και όρεξη, αλλά δεν αξιοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις.

-- Τέταρτον, να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας.

-- Πέμπτον, σε ότι αφορά τη σύνθεση του Συνεδρίου, να συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αιρετοί δήμαρχοι, νομάρχες, κλπ, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

-- Έκτον, οι εκλογές στο Συνέδριο για την «Κεντρική Επιτροπή» να γίνονται από ένα ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

-- Έβδομο, αλλαγή ονομασίας των οργάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής «Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος», για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται «Πολιτική Επιτροπή». Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται «Εκτελεστική Γραμματεία».

-- Όγδοο: Στο Συνέδριό μας, που θα ονομάζεται «Εθνικό Συνέδριο» πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπό-εκπροσωπούνται.

-- Ένατο: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον «Εκτελεστική Γραμματεία» να απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 - για να ξεκαθαριστεί κάθε παρανόηση – όπως είναι προφανές, θα αποτελούνται από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, που εκ των πραγμάτων συμμετέχουν από τη θέση και το ρόλο τους (και αλίμονο να μη συμμετείχαν) στην καθημερινή λειτουργία του: Δηλαδή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη έχουν ευρύτατη δημοκρατική νομιμοποίηση και ήδη συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο ex officio.

-- Δέκατο: Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης. Ασφαλώς και ανάδειξης στελεχών. Σε ότι αφορά την εξέλιξη των κομματικών στελεχών, η θητεία των Προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ θα ανανεώνεται κάθε φορά και πριν από το κάθε Τακτικό Συνέδριο. Όσο είναι, βέβαια, Πρόεδροι, δεν θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για βουλευτές, ούτε ως επικεφαλής αυτό-διοικητικών συνδυασμών.

Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα να εξελίσσονται τα στελέχη μας σε ανώτερες κομματικές βαθμίδες, αλλά και να ανανεώνεται το κομματικό προσωπικό, χωρίς να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των στελεχών, αλλά και χωρίς να εμποδίζεται η διεκδίκηση αιρετών αξιωμάτων στην κοινωνία (δήμαρχοι, βουλευτές κλπ.)




Φίλες και φίλοι,


Όπως βλέπετε, βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή. Τόσο για την Πατρίδα μας, όσο και για την Παράταξή μας.

Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά.

Και ταυτόχρονα ανασυγκροτούμε το κόμμα μας σε νέες σύγχρονες βάσεις.

Πρωτοστατούμε σε μια διπλή αναγεννητική προσπάθεια – και για την Ελλάδα και για τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για καθυστερήσεις και ολιγωρίες σε κανένα από αυτά τα δύο μέτωπα.

Κι όσο προχωράμε στο ένα, βοηθάμε την επιτυχία μας και στο άλλο.

Ζούμε σε κρίση. Κι όσοι καταφέρουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία κάνουν την τομή στο χρόνο και βάζουν γερά θεμέλια για το μέλλον.

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας σηματοδοτεί το τέλος ενός μοντέλου που κατέρρευσε.

Η πορεία προς το Συνέδριο σηματοδοτεί τη γέννηση του καινούργιου, αυτού που έρχεται: της νέας Μεταπολίτευσης, που θα φέρει η νέα Νέα Δημοκρατία.

Όσο πιο γερά κι όσο πιο άμεσα αναγεννηθεί το Κόμμα μας, τόσο πιο αποφασιστικά και σύντομα θα πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες της χώρας.

Και θα την ξανακτίσουμε μαζί:

Καλύτερη, Ανταγωνιστικότερη, Δικαιότερη, Ισχυρότερη.

Η ανασυγκρότησή μας δεν αφορά μόνο του Νεοδημοκράτες

Όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφουν πλέον το πρόσωπό τους προς την μεγάλη αναγεννητική μας προσπάθεια και προς το μήνυμά μας.

Αντιλαμβάνονται ότι είμαστε η Πολιτική δύναμη που έχει τέσσερα πράγματα που λείπουν από το ΠΑΣΟΚ:

Έχουμε Σχέδιο, Υπευθυνότητα, Αποφασιστικότητα, και διαθέτουμε Αξιοπιστία πολιτικού λόγου.

Μέρα με την ημέρα θα πείθουμε όλο και περισσότερους γι’ αυτά…

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας θα τους πείσουμε και για ένα ακόμα:

Ότι διαθέτουμε και Αποτελεσματικότητα.

Μετά απ’ αυτό, τίποτε δεν θα μπορεί να σταματήσει την πορεία μας για την Αναγέννηση της Πατρίδας.

Γυρίσαμε σελίδα. Κάθε μέρα το δείχνουμε όλο και περισσότερο.

Κάθε μέρα πείθουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και για την Ελλάδα…

Στην αρχή πολλοί στοιχημάτιζαν ότι, τάχα, «θα αργήσουμε πολλά χρόνια να βρούμε το δρόμο μας»…

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με ένα ΠΑΣΟΚ που παραπαίει συνεχώς, αυτό άλλαξε. Τώρα, όλο και περισσότεροι άρχισαν να στοιχηματίζουν υπέρ μας…

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε δύο στοιχήματα να κερδίσουμε:

* Την αναγέννηση της Παράταξης…

* Και την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Δεν μπορούμε να κερδίσουμε το ένα χωρίς το άλλο…

Μαζί θα τα κερδίσουμε και τα δύο!

Και θα φέρουμε την Ελπίδα που υποσχεθήκαμε σε όλους τους Έλληνες…

Δεν σας ζητώ να αγωνιστούμε μαζί μόνο για να επιστρέψουμε στην εξουσία…

Σας θέλω μαζί μου, όπως έχει πει ο Παλαμάς:

-- Για πάλεμα, για μάτωμα για μια καινούργια γέννα.

Αυτή η γέννα είναι η νέα Μεταπολίτευση.

Κι αυτό το καινούργιο είναι που φέρνει η νέα Νέα Δημοκρατία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη