28 Απρ 2010

"Υποβάθμιση της παιδείας" καταγγέλουν οι επιστημονικοί φορείς

Ανακοίνωση των Προέδρων Επιστημονικών Φορέων
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων διαπιστώνουμε ότι οι παρεμβάσεις του...

Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προκαλούν οξύτατα προβλήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οδηγούν στην υποβάθμιση και απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού και των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Τα θέματα Παιδείας απαιτούν αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις. Αντί αυτών επιλέγονται αποσπασματικές ενέργειες, υπαγορευόμενες από λαϊκισμό ή πειθήνια μεταφορά θέσεων που προωθούν χώρες της Ε.Ε., οι οποίες καλύπτουν συμφέροντα και δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με την Ελλάδα. Η απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην παραγωγή, το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων χωρίς σύνδεση με το ουσιαστικό περιεχόμενο των σπουδών, η ενσωμάτωση -ως έγινε- στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/36/ΕΚ και η λειτουργία των Κολλεγίων - με τη συνεπαγόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας-αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι Πρυτάνεις και οι Κοσμήτορες των Πολυτεχνικών, Οικονομικών και Γεωτεχνικών Πανεπιστημίων και Σχολών έχουν καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, την οποία το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αγνοεί προκλητικά. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταργεί την βάση του 10 στην εισαγωγή των πρωτοετών χωρίς να παίρνει μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χωρίς να αναδιαρθρώνει την εκπαιδευτική πυραμίδα των σχολών και χωρίς να περνάει ένα μήνυμα ότι στην οικονομία είναι αναγκαίοι όλοι και όλοι μπορούν να έχουν ένα ενδιαφέρον επάγγελμα επιστήμονες ή μη. Το ίδιο και τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, τα οποία δεν απορρέουν από κανένα κριτήριο, αλλά μόνο ως προϊόν της λογικής για απονομή «εικονικών» δικαιωμάτων, η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση η αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού του χώρου της Παιδείας και η χωροταξική διάρθρωση των Σχολών (Γεωγραφική-Θεματική), καθώς και η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ο εξορθολογισμός του τίτλου των αντικειμένων τους και των αποστολών τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα πρέπει να επιδιώκει έναν ουσιαστικό, και αποτελεσματικό διάλογο και όχι απλώς να παραθέτει τις απόψεις του και να κρίνει αφ’ υψηλού τις παρεμβάσεις των επιστημονικών φορέων. Είναι αναγκαίο να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους το γεγονός ότι το επιστημονικό δυναμικό κάθε χώρας αποτελεί την πλουτοπαραγωγική της δύναμη και η πιθανή υποβάθμισή του υποσκάπτει την ανάπτυξή της και το δημόσιο συμφέρον.

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, στο πλαίσιο του «Συντονιστικού Συμβουλίου Επιστημονικών Φορέων Ελλάδας» που προωθήσαμε, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ολοκληρωμένη και σφαιρική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα του Έλληνα Πολίτη και την ανάπτυξη της χώρας, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να ενημερώνουμε την ελληνική κοινωνία - ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο - για τις συνέπειες των θεμάτων που προωθούνται, καθώς και για τις δικές μας θέσεις, αντιστεκόμενοι σθεναρά σε ό,τι συμβάλει στην υποβάθμιση της παιδείας και της χώρας μας.


Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Αθανάσιος Κατσίκης
Oικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Πελοπίδας Καλλίρης
Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Δημήτριος Παξινός
Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας
Ευθύμιος Πρεκετές
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Εμμανουήλ Καλοκαιρινός
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Δημήτριος Βαγιωνάς
Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών
Κωνσταντίνος Βλαχάκης
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Γιάννης Αλαβάνος
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών
Κωνσταντίνος Λουράντος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη