14 Απρ 2010

Επιστολή Ψωμιάδη σε Παπανδρέου, για τον "Καλλικράτη"

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και..

του σχεδίου «Καλλικράτης».

Στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρεται στις αδυναμίες του προσχεδίου του νόμου για τον «Καλλικράτη» που είδε το φως της δημοσιότητας, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, ανεπαρκή πρόβλεψη για τους αναγκαίους πόρους».

Επίσης, ο Νομάρχης παρατηρεί ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον, το οποίο εσείς τόσο εύστοχα έχετε αποκηρύξει προς όφελος του καλού της χώρας», προσθέτει ο κ. Ψωμιάδης.

Ο Νομάρχης προτείνει στον Πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου, που το χαρακτηρίζει «ένα νομοσχέδιο που απομακρύνει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την κοινωνία» και ζητά «να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος - πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε σας προσωπικά λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, του «Καλλικράτη», όπως τον ονομάσατε εύστοχα.

Ήμουν από τους πρώτους που στήριξαν αβίαστα την κυβέρνηση στην προσπάθεια αυτή. Η στήριξη απορρέει αφενός από την πεποίθησή μου ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι θεμελιώδης για την ανασυγκρότηση της χώρας, αφετέρου δε από τη βαθιά πίστη ότι σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις.

Δυστυχώς, όμως, στο παραπέντε της ψήφισης του σχετικού νόμου –σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση αυτό θα γίνει τον Μάιο- βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, ανεπαρκή πρόβλεψη για τους αναγκαίους πόρους. Το ΕΣΠΑ, το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ήδη με νόμο έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της Υπουργού Οικονομίας και η Περιφέρεια απλά θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως! Επιπροσθέτως, πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται τίποτε για τα κονδύλια που απαιτούνται για να στηριχθεί το οικοδόμημα της αιρετής Περιφέρειας.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση βάζει τους πολίτες σε σκληρή δοκιμασία για την εξυγίανση της εθνικής οικονομίας, αντί να μικραίνει το κράτος, ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να το γιγαντώνει ακόμη περισσότερο.

Επίσης, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν οι αντιπεριφερειάρχες να εκλέγονται άμεσα όπως ο αιρετός Περιφερειάρχης. Φανταστείτε οι υπουργοί μιας κυβέρνησης να εκλέγονταν άμεσα στις βουλευτικές εκλογές και έναν αποτυχημένο υπουργό να μην μπορεί να τον μετακινήσει ο πρωθυπουργός! Δεν είναι δυνατόν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης να ασκεί τις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη, όπως ακριβώς επιγράφεται στα άρθρα 212 και 213, χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχου από πλευράς περιφερειάρχη! Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί άλλα να ισχύουν για την Αθήνα, άλλα για τη Θεσσαλονίκη και άλλα για την υπόλοιπη περιφέρεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον, το οποίο εσείς τόσο εύστοχα έχετε αποκηρύξει προς όφελος του καλού της χώρας.

Κι όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση ούτε με την κοινωνία ούτε με την αυτοδιοίκηση.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι ένα νομοσχέδιο που καθιστά τον Περιφερειάρχη γνωμοδοτικό όργανο και όχι αποφασιστικό, χωρίς ουσιαστικό ρόλο ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα νομοσχέδιο που απομακρύνει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την κοινωνία. Εάν προχωρήσει έτσι η μεταρρύθμιση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση. Θα αποτελέσει ένα ολέθριο λάθος με βαθιές και σκληρές συνέπειες για τον τόπο στις επόμενες δεκαετίες. Οι ίδιες αγωνίες διακατέχουν ακόμη και τα περισσότερα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν πολιτικά στο δικό σας κόμμα.

Η Κυβέρνηση, εσείς προσωπικά, ο αυτοδιοικητικός κόσμος, το πολιτικό μας σύστημα και η κοινωνία έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα μας, να πετύχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να απαλλάξουμε τον τόπο από τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Θα συμφωνήσετε ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να μας βρει ενωμένους.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος - πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές. Σε διαφορετική περίπτωση, να παραμείνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τη μορφή που έχει σήμερα, ενισχυμένη σε αρμοδιότητες, κονδύλια και προσωπικό.


Με τιμή,


Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη