29 Απρ 2010

Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο απολογισμός

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, με επιτυχία, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην οποία εξετάστηκαν τα πεπραγμένα του διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της ύφεσης της οικονομίας μας.
«Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Βόρεια Ελλάδα, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης... κ.Κωστής Χαντζαρίδης, ο ρυθμός αύξησης του τζίρου του εμπορίου υποχώρησε σημαντικά στη διάρκεια του 2009 και συνεχίζει να συρρικνώνεται, ακόμη περισσότερο, το 2010, με σημαντικότατη μείωση της κερδοφορίας και ανύπαρκτη επενδυτική δραστηριότητα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οι οποίες έχουν πληγεί από την συνεχώς μειούμενη κατανάλωση, εξ αιτίας της κρίσης των νοικοκυριών και της μείωσης του διατιθέμενου εισοδήματος, με αποτέλεσμα την τραγική μείωση της ρευστότητας.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του )ιεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και στο εμπόριο, αφού είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς.»
Στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα βεβαρημένου κλίματος για το εμπόριο της πόλης μας, επεσήμανε ο
κ.Χαντζαρίδης, οι άξονες δραστηριότητας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κινήθηκαν σε πολλαπλούς τομείς. «Ο Σύλλογος άσκησε το συνδικαλιστικό και διεκδικητικό του ρόλο, προσφεύγοντας με θέσεις και προτάσεις απέναντι στην κεντρική εξουσία για τα θέματα που αφορούν στον κλάδο μας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους αρμόδιους φορείς για θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Παράλληλα, πρωταρχικός στόχος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Στη δύσκολη οικονομική και ψυχολογική περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωσή μας, η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, που θα στηρίξουν την ανάταση του ψυχολογικού κλίματος και θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Η προσπάθεια ξεκίνησε με το «Μονοήμερο Χαμηλών Τιμών» που διοργανώσαμε το Σάββατο του Λαζάρου (27 Μαρτίου) και το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης και από επιχειρήσεις και από τους καταναλωτές, και συνεχίσθηκε με την πεζοδρόμηση του κέντρου το Σάββατο 24 Απριλίου. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη ενέργεια, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης, προκειμένου να αναδειχθούν οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. Τα ανάλογα συμπεράσματα και οι αναγκαίες βελτιώσεις, θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, με στόχο τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή τους και σε άλλους παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της πόλης
μας.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας, τόνισε, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της εμπορικότητας της πόλης μας. )εν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο, αλλά δεσμευόμαστε από την υποχρέωση να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και ας κάνουμε λάθη».
Κλείνοντας, ο κ. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «δεν θα σταματήσω να πιστεύω και να επισημαίνω ότι η λήψη συντονισμένων μέτρων τόνωσης της αγοράς σε συνδυασμό με ένα σταθερό, σε βάθος χρόνου, πρόγραμμα ανάπτυξης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψουν τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κατατάσσοντας τη χώρα μας στους κερδισμένους και όχι στους χαμένους των εξελίξεων».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη