22 Απρ 2010

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το μέλλον της χώρας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, η νέα υποβάθμιση από την Moody’s και το γεγονός ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης υποδεικνύει σαφώς το δρόμο προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Πάνω από τις 600 μ.β. τα πενταετή CDS - εκτίναξη στα spreads
Γ. Παπανδρέου: Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα
Όλι Ρεν: Το πακέτο στήριξης θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα
DJ: Η Ελλάδα ενδέχεται να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό
Από τον Σταμάτη Ζαχαρό

Καταιγιστικό ρυθμό λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της εθνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να αλλάζει διαρκώς ο όποιος σχεδιασμός είχε γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις.

Τόσο οι αγορές όσο και θεσμικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις πιέζουν ασφυκτικά προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του πακέτου βοήθειας, εξέλιξη που προκρίνουν πλέον σχεδόν όλοι όσοι έχουν γνώση των δημοσιονομικών. Το Capital.gr είχε από νωρίς το πρωί προειδοποιήσει για μια τέτοια εξέλιξη.

Ήδη από το πρωί σήμερα, η περαιτέρω κλιμάκωση των spreads τα οποία φλερτάρουν με το δυσθεώρητο ύψος των 600 μονάδων βάσης, καθιστούσαν επί της ουσίας απαγορευτική την οποιαδήποτε πρόθεση για εξεύρεση αυτόνομης λύσης. Το μήνυμα είναι σαφές. Οι αγορές δεν θα επιτρέψουν την επάνοδο σε περίοδο ομαλών επιτοκίων αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη παρέμβαση διεθνούς παράγοντα και απόδειξη της αποφασιστικότητας από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Η νέα υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s μοιάζει να είναι απλώς ο καταλύτης που θα επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις. Οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει αίτημα για ενεργοποίηση του πακέτου ανά πάσα στιγμή. Ενισχυτικό αυτής της άποψης που ήδη κάνει τον κύκλο σε υπουργικά και πολιτικά γραφεία είναι το γεγονός ότι η Moody’s αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, υποδεικνύοντας ουσιαστικά το δρόμο.

Αποφάσεις ωστόσο για προσφυγή δεν υπάρχουν ακόμη ή τουλάχιστον δεν έχουν εκφραστεί από επίσημα χείλη, την ώρα που οι διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο των διεθνών οργανισμών συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Στο Σύνταγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί ηρεμία, ωστόσο το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλά, καθώς μπορεί η ηρεμία να είναι αποτέλεσμα των ειλημμένων αποφάσεων που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Άλλωστε η προσφυγή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υποτίμηση, δεν μπορεί να προαναγγελθεί.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει τη σιωπηλή συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης με διεθνή συμμετοχή. Είναι βεβαίως προφανές ότι θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις από τα κόμματα τις αριστεράς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει επίσης εγκλωβισμένη, βλέποντας ότι η παράταση του ελληνικού προβλήματος ταλανίζει το κοινό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου σε σχέση με το δολάριο βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1,33 δολαρίων. Επιπλέον βλέπει και τα spreads της Πορτογαλίας να εκτινάσσονται, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για επέκταση του προβλήματος με τη μορφή ντόμινο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη