30 Απρ 2010

Ευτυχισμένος ο Δήμος Αξιού, με τον Καλλικράτη


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΞΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΟΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Η διοικητική μεταρρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σίγουρα μια τομή και ένα τολμηρό εγχείρημα που θα επηρεάσει...
σημαντικά την λειτουργία του Ελληνικού κράτους και είχαμε από την αρχή εκφράσει την σύμφωνη γνώμη μας για την κατ΄αρχήν αναγκαιότητα της.

Μετά από πολύμηνη κυοφορία και αβεβαιότητα που επικράτησε στο θέμα της χωροθέτησης και που συνέβαλε στην κυκλοφορία σεναρίων που έπλητταν τις βασικές αρχές του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και δημιουργούσαν σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες, δόθηκε επιτέλους σε δημοσιότητα και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι για τη νέα αυτοδιοικητική δομή επεκράτησε η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Σε ότι αφορά την συγχώνευση των Δήμων Αξιού, Χαλάστρας και Εχεδώρου, μας βρίσκει σύμφωνους και μάλιστα ανταποκρίνεται και στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στα πλαίσια της διαβούλευσης και έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα, είναι ότι το όνομα του νέου δήμου θα είναι «Δήμος Αξιού», και είναι μία επιτυχημένη επιλογή, δεδομένου ότι ο Αξιός ποταμός αποτελεί τον συνδετήριο άξονα της περιοχής και το Δέλτα του πρόκληση για περαιτέρω ενέργειες προστασίας και ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανομοιογένεια που προβάλλεται ως ένας από τους παράγοντες που διαφοροποιεί τους τρείς συγχωνευόμενους δήμους, θα ήθελα να τονίσω ότι η αναπτυξιακή προοπτική θα είναι πολύ πιο έντονη, όταν στην οικονομία της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, προστεθεί και η παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα, που χαρακτηρίζει τους Δήμους Αξιού και Χαλάστρας.

Τα ομοιογενή κοινωνικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά και οικονομικά στοιχεία που ενώνουν τους δημότες του νέου δήμου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δήθεν τους χωρίζουν και είναι αυτά που πρέπει να αναδειχθούν και να συμβάλλουν στην ομαλή μετάπτωση στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα.

Η επιτυχία του νέου θεσμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αρμοδιότητες που θα κληθούν να ασκήσουν ο Α’ και Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως από τους οικονομικούς πόρους που θα εκχωρηθούν και από τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάπτωση στη νέα κατάσταση.

Το σχέδιο του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εμπεριέχει τις δομικές αλλαγές που επιχειρούνται, αλλά η υλοποίησή του απαιτεί σοβαρές διεργασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και μεταξύ των φορέων, αλλά κυρίως στη βάση των πολιτών, η υποστήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του.

Η εξειδίκευση των θέσεων και των επιχειρημάτων στη φάση αυτή θα εξασφαλίσουν την πλήρη κατανόηση και την ωριμότητα για την αποδοχή του νέου θεσμού.

Αρνητικό στοιχείο αποτελεί ότι το σχέδιο δόθηκε σε δημοσιότητα για διαβούλευση πολύ αργά (29/4/2010), δεδομένου ότι την Δευτέρα 3/5/2010 συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΕΔΚΕ με θέμα τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», χωρίς να έχουν οι Δήμαρχοι στην διάθεσή τους όχι μόνο αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά ούτε καν να έχουν προλάβει να μελετήσουν και διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αυτό που από την πλευρά μου θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους σημερινούς δημότες του Δήμου Αξιού, αλλά και τους δημότες του νέου αυτοδιοικητικού σχήματος που προκύπτει με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», είναι ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την επιτυχή εφαρμογή νέου θεσμού, για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την τοπική ανάπτυξη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη