(Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ)
Αναμένεται αίτημα υποβολής από την ελληνική κυβέρνηση.
Είκοσι με 25 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,4% θα αντλήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε προϋποθέτει την... υποβολή επίσημου αιτήματος και στα δύο όργανα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads των δεκαετών ομολόγων στις 386 μονάδες βάσης, ενώ με μεγάλη άνοδο 3,40% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει «ανά πάσα στιγμή» το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι εναπόκειται στην Ελλάδα και στα κράτη της ζώνης του ευρώ να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του. Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως Ιταλία και Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Σόλε, δηλώνει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε και ΔΝΤ δε φαίνεται να είναι απαραίτητη προς το παρόν.
«Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας παράλληλα πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας.
«Προχωράμε με γρήγορα βήματα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών αλλά και για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και της υπουργού Οικονομίας.
Στο μεταξύ, στο 3,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάρτιο, από 1,3% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Διαβάστε ολόκληρη την είδηση:http://www.skai.gr/