13 Απρ 2010

Τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης


Τρίτη, 13 Απριλίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ :


Σχέδιο «Καλλικράτης». 73 νέους δήμους περιλαμβάνει ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας, από 250 που είχαν δημιουργηθεί με τον «Καποδίστρια». Δυσαρέσκειες, γκρίνιες και κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές, όπου… αναβιώνουν οι τοπικές βεντέτες. Δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν ακόμη και με αποκλεισμό ΧΥΤΑ δήμαρχοι και κάτοικοι δήμων στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές. («Αγγελιοφόρος»)


«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας», διαμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου από τη Λευκωσία, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο το στίγμα των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης, την ενασχόληση με την πραγματική οικονομία. («Αγγελιοφόρος»)


Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να φωτογράφησε ως ανεπιθύμητους όλους όσοι ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα την περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή, όμως ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές των γκρίζων υποθέσεων θεωρούν πως η επιχείρηση αυτοκάθαρση δεν τους αφορά. Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Ορισμένοι εκτιμούν, μάλιστα, ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο διαγραφής της κ. Μπακογιάννη στο άμεσο μέλλον. Στο μεταξύ, στη Ρηγίλλης περιμένουν τον πρωθυπουργό να καθορίσει το ραντεβού για την ενημέρωση του Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία. («Αγγελιοφόρος»)


Η Ντόρα Μπακογιάννη αρνείται να σηκώσει το… γάντι που της πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς. Επειδή δεν περίμενε τόσο οργισμένη αντίδραση ή είναι θέμα στρατηγικής; Στην πραγματικότητα συμβαίνουν και τα δύο… («Μακεδονία»)


Κοντά στην κλήση πολιτικών προσώπων βρίσκεται η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των γκρίζων χρηματοδοτήσεων της Siemens, ενόσω οι καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων φτάνουν στο τέλος τους, έχοντας παρά τις σημαντικές ελλείψεις της δικογραφίας, βοηθήσει τους βουλευτές να σχηματίσουν αρκετά καθαρή εικόνα για τις προμήθειες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του συστήματος ασφαλείας C4i που αγόρασε η χώρα υπό συνθήκες αφόρητων πιέσεων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για να μη χρησιμοποιηθεί επί της ουσίας ποτέ. («Αγγελιοφόρος»)


Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία παρουσιάζει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Το πολυνομοσχέδιο αφορά κυρίως αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών (προσλήψεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ.), ρυθμίσεις για το νέο σχολείο, αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και μία νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των κολεγίων. Πιθανό είναι να υπάρχει και η διάταξη που αφορά στην κατάργηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά μέχρι αργά το βράδυ χθες το ΥΠΕΠΘ δεν έκανε σχετική ενημέρωση. («Αγγελιοφόρος»)


Υπό αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί. Τα πάνω κάτω φέρνει η Διαμαντοπούλου στην παιδεία. Έρχεται ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού. Σε πλήρη αναμόρφωση του σχολείου προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Καθιερώνεται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Κατάρτισης για κάθε εκπαιδευτικό. Αρχίζει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη. «Θα μας βρουν απέναντί τους!», είναι η απάντηση της ΟΛΜΕ. («Μακεδονία»)


Στοπ στις εργασίες τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους έβαλε η γ.γ. του ΥΠΟ Λίνα Μενδώνη, η οποία αποφάσισε να πάει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για το σημείο τοποθέτησης του αγάλματος. («Μακεδονία»)


Μόλις πέντε 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ οι δύο βασικοί διεκδικητές του αξιώματος διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας Χατζής θα μιλήσει σήμερα στις 8 το βράδυ στο Μεντιτεράνιαν, ενώ τη σκυτάλη παίρνει αύριο ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο κεντρικό αμφιθέατρο της ΝΟΠΕ στο ΑΠΘ. («Μακεδονία»)


Μεταξύ των στελεχών που κινούνται για υποψηφιότητα στον Κεντρικό Τομέα Θεσσαλονίκης είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Τάσος Εμμανουηλίδης, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χρήστος Κοπατσάρης και ο τομεάρχης Οργανωτικού Φώτης Τσεπέλης. Στον Ανατολικό Τομέα οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τους Ζήση Ιωακείμοβιτς, Γιάννη Πάιδα, Γιάννη Λιάμη και Δημήτρη Τζιοβάνη, ενώ στον Δυτικό Τομέα ακούγεται ο πρόεδρος της ΔΤΟ Ευόσμου Μίλτος Τασούλης. Στη ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Παρχαρίδης ενδιαφέρεται να επιστρέψει, ενώ μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και του νυν προέδρου Σάκη Βενέτη και του συμβούλου του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Κυριάκου Λαζού, όπως και των Κώστα Βογιατζή και Δημήτρη Κίρλα. («Μακεδονία»)


Τέλος στη... τζάμπα διέλευση από την Εγνατία οδό πρόκειται να μπει μέχρι το καλοκαίρι, όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. Τα διόδια του Πολυμύλου είναι τα πρώτα που θα λειτουργήσουν, ενώ, μέχρι τις αρχές του 2011, σειρά θα πάρουν άλλοι τρεις σταθμοί, στο Μέτσοβο, το Νέστο και την Αλεξανδρούπολη. Το κόστος των διοδίων θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δύο ευρώ. («Αγγελιοφόρος»)


Πόρους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέου αεροσταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναζητεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη. Όπως ανέφερε σε συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας το νέο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την εκτέλεση και την εποπτεία του μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην πόλη από το φθινόπωρο. («Αγγελιοφόρος»)


Με μία επιχείρηση που είχε «άρωμα» 17Ν, οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» οδηγήθηκαν χθες το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.


Υποψήφιος πρύτανης ΑΠΘ και ο καθηγητής Φυσικής Στέργιος Λογοθετίδης.


Με τρίωρη στάση εργασίας συνέχισαν χθες οι διπλωμάτες και το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν για τη διαμονή και διαβίωσή τους στο εξωτερικό.


Νέα 48ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο και την Πέμπτη οι ιδιοκτήτες ταξί που διαμαρτύρονται για το φορολογικό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη