"Η αγορά προεξοφλεί αναδιάρθρωση χρέους"
«Η αύξηση του ρίσκου ρευστότητας και του πιστωτικού κίνδυνου οδήγησαν σε νέα κλιμάκωση των πιέσεων στο ελληνικό χρέος, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αναρρίχηση των spreads, των CDS και των yields σε νέα υψηλά δωδεκαετίας, σε μια αγορά από την οποία εξακολουθεί να απουσιάζει παντελώς το... επενδυτικό ενδιαφέρον και να κυριαρχούν οι εντολές πωλήσεων», σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
Τις υψηλότερες πιθανότητες πτώχευσης παγκοσμίως συγκεντρώνει η Ελλάδα, μεγαλύτερες ακόμα και από την Αργεντινή και την Βενεζουέλα, με βάση την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS όπως παρακολουθείται από την CMA Datavision.
Την Τρίτη, τα ελληνικά CDS σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 763,78 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 46,07% για την Ελλάδα, ακολουθεί η Βενεζουέλα (43,65%), η Αργεντινή (43,15%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,61%), η Ουκρανία (32,08%), η Πορτογαλία (26,11%) και το Ιράκ (25,79%).
Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, καθώς μετά την κατάρρευση του νομίσματος το 2001 η χώρα ανέστειλε τις πληρωμές για χρέος περίπου 95 δισεκατομμυρίων.
Στη συνέχεια, το 2005, η κυβέρνηση προσέφερε στους πιστωτές της, που κυμαίνονται από ιταλούς συνταξιούχους μέχρι συνδικάτα αμερικανών εκπαιδευτικών και hedge funds της Wall Street μόλις 30 σεντς στο δολάριο, εφόσον συμφωνούσαν να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογά τους για νέα. Περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων χρέους δέχθηκαν απρόθυμα τη συμφωνία.
Πάντως, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμα σε διαμάχη με κάποιους κατόχους ομολόγων της, οι οποίοι δε δέχονται την πρόταση της χώρας για swap παλιότερου χρέους 20 δισ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 663 μονάδες βάσης, κατά 11 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το νέο ιστορικό υψηλό των 652 μονάδων βάσης που σημειώθηκε στο χθεσινό κλείσιμο.
Χωρίς εμφανείς γραμμές άμυνας, η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. συνεχίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να απέχει πλέον 56% από τα υψηλά του Οκτωβρίου.
«Οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα», σχολιάζει στο πρωινό της report η Kyprou Research. Η χρηματιστηριακή σχολιάζει ότι τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στο Χ.Α. έως ότου γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, και σχολιάζει ότι «η άκαμπτη στάση της Γερμανίας ενισχύει την αβεβαιότητα για την επιτυχία του μηχανισμού».
http://www.capital.gr/