7 Απρ 2010

Ψωμιάδης: Να δίνονται πιό γρήγορα οι άδεις καταστημάτων

Επιστολή στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με κοινοποίηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τους ΟΤΑ, καθώς και... τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ο Νομάρχης επισημαίνει ότι, παρά την ισχύ του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο μεγάλος αριθμός και ο τύπος των υπόψη απαιτούμενων δικαιολογητικών καθιστά την ίδρυση και τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «ιδιαίτερα επίπονη, χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάστακτη για οποιαδήποτε επαγγελματική πρωτοβουλία, ειδικά στους νέους επαγγελματίες». Ο Νομάρχης ζητά από τους Υπουργούς να επανεξετάσουν το ζήτημα και να προβούν «στη δραστική μείωση του αριθμού και του τύπου των δικαιολογητικών, ώστε να μειωθούν στα ελάχιστα απαιτούμενα και να μην καθίστανται πλέον εμπόδιο για τους επαγγελματίες, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π.Ψωμιάδη έχει ως εξής:


«Αγαπητή κ. Υπουργέ,

Με την ισχύ του νέου Κώδικά Δήμων και Κοινοτήτων και συγκεκριμένα του άρθρου 80 αυτού, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρμοδιότητες των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε αφενός να υπάρχει πλέον δυνατότητα να επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη λειτουργία τους και αφετέρου να προάγεται για το κοινό καλό η σχέση του πολίτη με τις αρχές.

Έτσι άλλαξε, και είναι ήδη σε εφαρμογή, η νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων και γενικά επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, της οποίας βασική φιλοσοφία και επιδίωξη είναι η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του επαγγελματία πολίτη με την καθιέρωση σύντομων προθεσμιών ολοκλήρωσης των διαδικασιών αδειοδότησης, της αποφυγής επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αρχών ελέγχου και, τέλος, την καθιέρωση διαδικασιών ελέγχων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υποβάλλονται στις Δημοτικές Αρχές από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες συγκεκριμένα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους των υπουργείων. Ανέκαθεν τόσο ο μεγάλος αριθμός των υπόψη απαιτουμένων δικαιολογητικών όσο και ο τύπος αυτών, αποτελούσαν ιδιαίτερα επίπονη, χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάστακτη διαδικασία που μπορούσε να αποβεί αποτρεπτική για οποιαδήποτε επαγγελματική πρωτοβουλία, ειδικά στους νέους επαγγελματίες.

Παρότι όμως ήταν αναμενόμενο με την ισχύ του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να προβλεφθούν αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις στον αριθμό και τον τύπο των δικαιολογητικών που απαιτούνται, ώστε να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό και να μην καθίστανται εμπόδιο στους νέους επαγγελματίες, αυτά συνεχίζουν να είναι πολλά σε αριθμό, διαιωνίζοντας το παραπάνω φαινόμενο.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη τη βούλησή σας για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τόπο μας, σας παρακαλώ να εξετάσετε το ζήτημα και να προβείτε, ει δυνατόν, στη δραστική μείωση του αριθμού και του τύπου των εν λόγω δικαιολογητικών, ώστε να μειωθούν στα ελάχιστα απαιτούμενα και να μην καθίστανται πλέον εμπόδιο για τους επαγγελματίες, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.


Με εκτίμηση,


Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη