«Δεν ασχολούμαι πια με τα spreads»
, ΚΥΠΡΟΣ , ΑΠΟΣΤΟΛΗ , Βούλα Κεχαγιά
ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ του αρνητικού ψυχολογικού κλίματος που δημιουργεί η παρακολούθηση της πορείας των spreads στην Ελλάδα επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
«Δεν ασχολούμαι πια με τα spreads, ασχολούμαι με τα επόμενα της οικονομίας», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στην Κύπρο, θέλοντας να αποσυνδέσει τις αποφάσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνησή του από τη συμπεριφορά των αγορών.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι υπαρκτός, είτε αξιοποιηθεί είτε όχι, για να προσθέσει ότι «μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, κι αυτό θα το αξιολογήσουμε σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες κι όχι μόνο με τα spreads». Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να μιλήσει για «ψυχολογική τρομοκρατία» που υπέστη η χώρα μας με τις αγορές και συνέστησε «ψυχραιμία και ηρεμία» κάτι που, όπως παρατήρησε, μας το δίνει η ύπαρξη του μηχανισμού. Πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα με βάση τον οποίο θα κριθεί εάν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και περιορίστηκε να πει ότι θα αξιολογηθεί η αξιοποίησή του και από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός σε σχέση με την απόφασή του να ασχολείται με τα ουσιαστικά πλέον ζητήματα της οικονομίας επικαλέστηκε κάτι που του είχε πει ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Μπανάι που προσέφυγε στο ΔΝΤ: «Αυτό που χρειάζεσαι είναι ισχυρή στήριξη, μην ασχολείσαι κάθε ημέρα με δηλώσεις αξιωματούχων και αν θα ανεβοκατεβαίνουν τα spreads και οι δανειακές υποχρεώσεις».
Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός προσέθεσε πως όλη αυτή η εμπειρία που απέκτησε η χώρα μας από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα και στο μέλλον. Ο κ. Παπανδρέου που είχε προηγουμένως μακρές συνομιλίες με την κυπριακή πολιτική ηγεσία αρνήθηκε ότι συζήτησε το ζήτημα της εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μας με κατεύθυνση κυπριακές τράπεζες. Είπε όμως ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά χρημάτων στην Ελλάδα.