26 Απρ 2010

Λαϊκή συνέλευση στις Πρέσπες για τον "Καλλικράτη"

Μετά τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πρεσπών με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Παραβρέθηκα στη λαϊκή συνέλευση του Δήμου Πρεσπών για ν’ αποδείξω, παρόλη την παραφιλολογία και τα δημοσιεύματα, ότι ως Βουλευτής αυτού του τόπου, κάνω πράξη αυτό που αποτελεί αρχή στη ζωή μου. Να εκφράζω την άποψη μου, αυτό που θεωρώ εγώ σωστό. Μικροκομματικές σκοπιμότητες και παιχνιδάκια δεν βοηθούν τον τόπο μας, την προοπτική του και το μέλλον των κατοίκων του.

Θα ήταν εύκολο για μένα και ωφέλιμο πολιτικά, κατά τη λογική κάποιων αλλά όχι τη δική μου, να χαϊδέψω αυτιά. Στην πολιτική και στη ζωή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

Έχω δηλώσει από την αρχή ότι βλέπω θετικά τη φιλοσοφία του εγχειρήματος των συνενώσεων των Ο.Τ.Α. που λαμβάνει όμως υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Και η Πρέσπα έχει τέτοιες ιδιαιτερότητες. Που λαμβάνει επίσης υπόψη τη βούληση των κατοίκων και η βούληση των Πρεσπιωτών έχει εκφραστεί.




Τη φιλοσοφία των συνενώσεων των Ο.Τ.Α. βλέπει θετικά και η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ και βέβαια η Νέα Δημοκρατία, η οποία εμπνεύστηκε ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, πιο αποτελεσματικό και πιο δημιουργικό για το καλό της πατρίδας μας. Η Ν.Δ. δεν προχώρησε στην εφαρμογή του σχεδίου αναλογιζόμενη τις πρακτικές δυσκολίες λόγω έλλειψης των απαραίτητων πόρων. Γι’ αυτό και σήμερα κατά την κατάθεση του προσχέδιου νόμου για τον ¨Καλλικράτη¨ η Ν.Δ. ευθύς εξαρχής θέτει τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Εξεύρεση πάγιων οικονομικών πόρων για τη δημιουργία και περαιτέρω για τη λειτουργία των νέων Δήμων,
Ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, ώστε ν’ αποκεντρωθεί η λειτουργία του κράτους, για να υπάρξει ουσιαστικό όφελος για τον Έλληνα πολίτη,
Ανοιχτή διαβούλευση για τη χωροταξική κατανομή των νέων φορέων με ενεργό συμμετοχή των πολιτών για ν’ αποφευχθούν λάθη, παραλείψεις, αστοχίες που ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι έγιναν κατά την υλοποίηση του Καποδίστρια
Εάν οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες υλοποίησης του ¨Καλλικράτη¨, το εγχείρημα είναι καταδικασμένο ν’ αποτύχει και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να συνηγορήσει σε ένα εκ των προτέρων αποτυχημένο εγχείρημα.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι, αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ανέφερα παραπάνω, με τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει κάθε τόπος, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και για τη χώρα και για την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Εδώ χτυπάω καμπανάκι στην κυβέρνηση και την καλώ να διαπιστώσει με αντικειμενικότητα τους πραγματικούς λόγους που αποδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε τόπου για να μην υπερισχύσει η λογική της πολιτικής συνδιαλλαγής και των επιρροών εις βάρος της ανάπτυξης της πατρίδας.

Σε κάθε περίπτωση, ως Βουλευτής αυτού του Νομού έχω υποχρέωση, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να συντάσσομαι και να υπεραμύνομαι, να δίνω τον καλό αγώνα υπέρ των αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας, γιατί δεν θεωρώ ότι άλλοι πρέπει ν’ αποφασίζουνε για το μέλλον μας.

Ακούγοντας τις αιτήσεις των φορέων και των κατοίκων του Δήμου Πρεσπών κατά τη λαϊκή συνέλευση και συμφωνώντας με πάρα πολλές από αυτές, προσυπέγραψα πρώτος το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που θα καταρτίσει το νέο χάρτη, θα καταθέσει το νομοσχέδιο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, για το δίκαιο του αιτήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πρεσπιωτών.

Στο ψήφισμα, ούτως ή άλλως, αναφέρονται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα οι λόγοι στους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει με σοβαρότητα και ευθύνη και να δώσει δίκαιη λύση.

Με επιστολή μου θα καταθέσω το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και σε συνεννόηση με το Δήμο Πρεσπών θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Κλείνοντας θέλω να καταστήσω σαφές, ότι η διεκδίκηση αυτή δεν προσφέρεται για κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση, καθώς έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα αλλά αφορούν όλους μας»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη