20 Απρ 2010
Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση ελλειμμάτων και δημιούργησε κρίση δανεισμού
Με έκδηλη την αγωνία για το αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησής του αλλά και του ίδιου, ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι αυτή οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η κρίση που βίωνε η χώρα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε να διαχειριστεί ένα διογκωμένο έλλειμμα, που οφείλεται βέβαια και σε παθογένειες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980. Ελλείμματα όμως αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της
ευρωζώνης ή της Ε.Ε. Για παράδειγμα, το έλλειμμα το 2009 ήταν στην Ισπανία 11,4%, στην Πορτογαλία 9,3%, στη Γαλλία 8,2% αλλά και στη Βρετανία 13% (ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 21/3/2010). Για την ακρίβεια, στο μέσο όρο της Ευρωζώνης το έλλειμμα ξέφυγε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και κάτι, σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
Αναμφίβολα, η διεθνής κρίση επιδείνωσε την κατάσταση και εμφάνισε τις παθογένειες του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης. Εντούτοις, η κρίση παρέμενε κρίση ελλειμμάτων, τα οποία με την πολιτική που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν δυνατόν να μειωθούν.
Πώς η κυβέρνηση μετέτρεψε την κρίση ελλειμμάτων σε κρίση δανεισμού;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:
• Φούσκωσε το έλλειμμα καθώς ακύρωσε εισπρακτικά μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, έκανε αλχημείες με τις δαπάνες, παρέλυσε το δημόσιο. Έτσι το έλλειμμα από περίπου 8,5% διογκώθηκε στο 12,7%.
• Δεν πήρε έγκαιρα κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων.
• Δεν προχώρησε σε καμία απόφαση που θα αναζωογονούσε την αγορά και θα βοηθούσε την ανάπτυξη.
• Πανικόβαλε συνεχώς τους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας και έπληξε καίρια την ψυχολογία της αγοράς με αποτέλεσμα την διαρροή δισεκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό.
• Παρουσίαζε την οικονομία της Ελλάδας στο εξωτερικό ως συνώνυμο της διαφθοράς και «τιτανικό».
• Έκανε αντιφατικές δηλώσεις για τις προθέσεις της, όπως για το ΔΝΤ και το «όπλο στο τραπέζι» κ.λπ.
Τελικά, «έστρωσε» το δρόμο στους κερδοσκόπους, τα spreads από 170 τον Νοέμβριο ξεπέρασαν και τις 400 μονάδες και η χώρα από 4% επί Νέας Δημοκρατίας δανείζεται πλέον με 6%. Κάπως έτσι, η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται από την ίδια την κυβέρνηση ως μονόδρομος!