Εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει τους φόβους μας, για το ζοφερό μέλλον του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (κατ’ αρχήν σε βραχυχρόνιο ορίζοντα έτους), σε σημείο που να...
χαρακτηρισθούμε απαισιόδοξοι και ενίοτε
καταστροφολόγοι…Δυστυχώς όμως (για τους εγκλωβισμένους του Χρηματιστηρίου) οι εξελίξεις τείνουν να μας δικαιώσουν. Η οποιαδήποτε αχτίδα αισιοδοξίας εμφανίζεται, χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για ξεφόρτωμα στις πλάτες των ανυποψίαστων. Δείτε λοιπόν παρακάτω τους λόγους για τους οποίους προβλέπεται τουλάχιστον με ορίζοντα έτους (και βλέπουμε…) η σταδιακή απαξίωση του Χ.Α.Α,
πέραν του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος που βιώνει η χώρα, με συνέπεια να υποβαθμίζεται στα μάτια των επενδυτών:
1. Σκληρή φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας μετοχών:
Με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νέου φορολογικού νόμου μεταβάλλεται συνολικά ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων. Ειδικότερα, σε βάρος του νομικού προσώπου και για τα καθαρά του κέρδη προβλέπονται δύο φόροι:
α) ένας φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη που διανέμονται (με συντελεστή 40%) και
β) ένας φόρος στα αδιανέμητα κέρδη (με συντελεστή 24%, μειούμενο κλιμακωτά κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι να φτάσει στο 20%). Δίνεται έτσι κίνητρο στις επιχειρήσεις να μην διανέμουν κέρδη αλλά να τα επανεπενδύουν, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και διευρύνοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Με την καταβολή του φόρου 40% στα διανεμόμενα δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου, αφού το ποσό αυτό φορολογείται στην κλίμακα με τις γενικές διατάξεις συμψηφιζομένου του φόρου 40% με βάση την πιστωτική βεβαίωση που λαμβάνει από την εταιρεία, με αποτέλεσμα οι μικρομέτοχοι να δικαιούνται επιστροφής φόρου. Αντίθετα, αν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσής του.
Φορολογείται επίσης η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών, ενώ για τον ορισμό της φορολογητέας υπεραξίας λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν ζημιές. Η διάταξη αυτή θα εφαρμόζεται για μετοχές που αποκτώνται από 1.1.2011 και μετά. Νέες αλλαγές στη φορολόγηση των κερδών από την πώληση μετοχών κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης 14-4-2010 στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, καθιερώνονται δύο χρονικά διαστήματα, μέσα στα οποία επιβάλλεται φόρος στα κέρδη. Συγκεκριμένα:
- αν η πώληση γίνει εντός 3 μηνών από την απόκτηση των μετοχών, προβλέπεται:
για τα φυσικά πρόσωπα παρακράτηση 20% και στη συνέχεια φορολόγηση στην κλίμακα και
για τις εταιρίες εφάπαξ φόρος 20%, ενώ
- αν η πώληση γίνει μετά τους τρεις μήνες και μέσα σε δώδεκα μήνες από την αγορά, προβλέπεται:
για τα φυσικά πρόσωπα παρακράτηση 10% και στη συνέχεια φορολόγηση στην κλίμακα και
για τις εταιρίες εφάπαξ φόρος 10%.
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν φόρος 15% για πώληση εντός τριμήνου, που στη συνέχεια έγινε 15% για πώληση εντός δωδεκαμήνου.
Για "χαράτσι προς τους μικροεπενδυτές" και "δώρα προς τα ξένα private banking και τους μεγαλοεισηγμένους επιχειρηματίες και στους ξένους" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ, με αφορμή την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Γνωστοί επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, μεταβίβασαν πρόσφατα τις μετοχές που είχαν στο όνομά τους (ως φυσικά πρόσωπα) σε νομικά πρόσωπα εξωτερικού. Με απλά λόγια στο μετοχολόγιο των παραπάνω ελληνικών εταιρειών δεν υπάρχουν πλέον τα ονόματα των γνωστών επιχειρηματιών, αλλά των αλλοδαπών νομικών προσώπων. Ο λόγος είναι για να αποφύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών από μετοχές κατά 40%. Εάν οι ίδιοι επιχειρηματίες ή άλλοι μέτοχοι διατηρούσαν τις μετοχές τους στο όνομά τους ως ημεδαπά φυσικά πρόσωπα, τότε θα πλήρωναν φόρο 40% επί των μερισμάτων. Τώρα αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν θα πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα, αλλά θα φορολογηθούν στη χώρα προέλευσης με βάση την εκεί προβλεπόμενη φορολογία. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ξένους μετόχους. Ανάλογες κινήσεις μεταφοράς της «ταυτότητας» θα κάνουν και διάφοροι επενδυτές. Όχι όποιοι κι όποιοι. Αλλά οι έχοντες, οι οποίοι δε θα θελήσουν να πληρώσουν στο κράτος το 40% των κερδών τους από μετοχές.
Το κακό λοιπόν είναι ότι η φορολόγηση των μερισμάτων δε θα ισχύει για τους ξένους επενδυτές και τους «μεγάλους» Έλληνες που με κατάλληλα επενδυτικά οχήματα στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Κύπρο θα λαμβάνουν πίσω τη διαφορά!
Αν πάντως μείνουν οι συντελεστές ως έχουν και δεν προβλεφθεί αφορολόγητο τότε το νομοσχέδιο θα γίνει ταφόπλακα για τις συναλλαγές Ελλήνων επενδυτών και κατ’ επέκταση για αρκετές εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς η χώρα θα είναι η ακριβότερη (μαζί με τη Δανία) στα συγκεκριμένα εισοδήματα. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί ένα αφορολόγητο ποσό από μερίσματα για μικρομεσαίους, όπως για παράδειγμα ισχύει στη Γαλλία και υπήρχε στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Τέλος, η πολιτική που εξαγγέλθηκε πλήττει περισσότερο τις εισηγμένες εταιρείες που συνήθως ακολουθούν υψηλή μερισματική πολιτική».
Οι επενδύσεις σε μετοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις καταθέσεις των οποίων οι τόκοι φορολογούνται με 10%. Η σχέση κινδύνου – απόδοσης θα είναι τώρα αντίστροφη από την κανονική.
Όσον αφορά στο φόρο υπεραξίας, που σημειωτέον πρώτος ο Κος Αλογοσκούφης επεχείρησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει, θα πλήξει μόνο τους Έλληνες μικροεπενδυτές, διότι οι ξένοι, είτε με κατάλληλα επενδυτικά οχήματα, είτε μέσω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης, δε θα πληρώνουν κανέναν τέτοιο φόρο.
«Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των ξένων είναι αγγλοσαξονικής καταγωγής, σε χώρες με τις οποίες έχουμε τέτοιες συμφωνίες.
2. Το ΧΑ έχει…αυτο- υποβιβαστεί:
Το 20% μόλις των μετοχών του ΧΑ είναι στην πρώτη εθνική, ή στη μεγάλη κατηγορία. Μόλις 55 εταιρείες από τις 281 που διαθέτει συνολικά είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα 86 εταιρείες δηλαδή το 30,6% των εισηγμένων εταιρειών είναι στην κατηγορία της επιτήρησης, των ειδικών χαρακτηριστικών ή βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Πιο αναλυτικά 42 είναι στα ειδικά χαρακτηριστικά, 27 στην επιτήρηση και 17 σε αναστολή.
Οι υπόλοιπες εταιρείες δηλαδή το 50% των εισηγμένων είναι στη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε αυτή δηλαδή που διαπραγματεύεται με ένα δίωρο διάλειμμα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει βέβαια αυτή την εικόνα γιατί οι αποτιμήσεις κατέρρευσαν, γιατί τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, γιατί αρκετοί εισηγμένοι δεν ενδιαφέρονται να «αναβαθμίσουν» τις μετοχές τους και γιατί ίσως τα κριτήρια λόγω της κρίσης θα έπρεπε να είχαν γίνει λίγο πιο χαλαρά.
3. Ψήνεται υποβάθμιση του Χ.Α.Α από το εξωτερικό:
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το Χ.Α, αν τελικά ο οίκος FTSE προχωρήσει σε υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σ’ αυτή την περίπτωση το Χ.Α. θα επιστρέψει σε εποχές που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εγχώρια και μη έκαναν στη κυριολεξία ότι ήθελαν, με διακυμάνσεις που δεν είχαν κανένα μέτρο σύγκρισης και βεβαίως καμία σχέση με τα προ του Νοεμβρίου επίπεδα, καθώς στη συνέχεια ξεκίνησε, όπως είναι γνωστό, η περιπέτεια με τα spreads.
Στις 5 Μαίου λοιπόν, θα βρεθούν για αξιολόγηση οι ελεγκτές του οίκου FTSE. H διοίκηση του Χ.Α. εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταβάλει προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς, αλλά οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία είναι πιθανό να υπαγορεύσουν υποβάθμιση της αγοράς και εν συνεχεία αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και θέσεων από τους ξένους. Η οριστική αξιολόγηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
4. Στα μαχαίρια ο πρόεδρος του Χ.Α με τους χρηματιστές!
Μία δήλωση ήταν αρκετή για να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους χρηματιστές και τον πρόεδρο του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλο. Η δήλωση του κ. Καπράλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή ότι «εμείς (δηλ. το Χ.Α.) έχουμε μειώσει τις χρεώσεις μας, αλλά έχω ένα παράπονο από τον ΣΜΕΧΑ, γιατί προτείνει στους πελάτες του να βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό, οπότε δεν θα έπρεπε να λέγεται ΣΜΕΧΑ, αλλά ΣΜΕΧΕ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Εξωτερικού!), προκάλεσε τη νέα κόντρα, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για το κύρος και την εμπιστοσύνη του θεσμού.
5. Οι υποβαθμίσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων:
Μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch σε BBB- μια κατηγορία δηλαδή πριν την εξευτελιστική κατάταξη των ομολόγων μας στην κατηγορία junk (παλιοπράματα), επικρέμονται διαρκείς απειλές των δύο άλλων μεγάλων και σημαντικότερων οίκων Standard & Poor’s και Moodys, που φυσικά δε θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Άλλωστε οι υποβαθμίσεις των τραπεζών είναι πλέον σε ημερησία διάταξη. Οι συνεχόμενες αυτές υποβαθμίσεις, τόσο της Ελληνικής οικονομίας, όσο και των τραπεζών, αλλά και αυτού του ιδίου του Χ.Α.Α είναι βέβαιο πως θα υπαγορεύσουν αναγκαστικά πλέον την αναδιάρθρωση επι το έλαττον των χαρτοφυλακίων και θέσεων από τα ξένα επενδυτικά funds.
6. Δραματική μείωση των κερδών των εισηγμένων:
Μείωση 37,1% στην κερδοφορία των εισηγμένων στη χρήση 2009.
Χειρότερα απ’ ότι αναμένονταν εξελίχθηκαν τα αποτελέσματα χρήσης 2009 για 279 επιχειρήσεις οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους. Τα κέρδη τους βρέθηκαν κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από το 2003.
Στα 3,79 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν λοιπόν τα καθαρά κέρδη 279 επιχειρήσεων το 2009 με πτώση 37,1% έναντι των 6,031 δισ. ευρώ του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Πήγασος AEΠEY. O κύκλος εργασιών των 279 εταιρειών μειώθηκε κατά 12,6%, στα 77,7 δισ. Ευρώ. Από το σύνολο των 279 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις, 156 είναι κερδοφόρες και 123 είναι ζημιογόνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η “ΠHΓAΣOΣ” Χρηματιστηριακή, «σοκ και δέος» προκαλούν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, Οι δύο βασικότεροι παράγοντες της μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας είναι η πτώση της ζήτησης στην εμπορική αγορά και ο περιορισμός των εσόδων των τραπεζών. Είναι αυτονόητο και αναμενόμενο η αρνητική αυτή τάση της κερδοφορίας να επιδεινωθεί εντός του 2010, λόγω των γνωστών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας.
by: blogingr.blogspot.com