15 Απρ 2010

Ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος για τα Ελληνοτουρκικά

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, 15 Απριλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.10, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Κωνσταντίνου Βρεττού, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Δρούτσα, για τα ελληνοτουρκικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ένα κυρίαρχο ζήτημα που θίγεται τελευταία και από τον κ. Δαβίδογλου (sic!) και από όλους...

αυτούς, είναι η αμφισβήτηση τη συνθήκης της Λωζάννης και έχει βαθύτατη σκοπιμότητα. Εμείς, όμως, εγκαλούμε την ελληνική Κυβέρνηση και τη σημερινή και την προηγούμενη, στην εφαρμογή της συμφωνίας της Λωζάννης στο εσωτερικό της χώρας.

Ο βίαιος εκτουρκισμός των Πομάκων για λόγους υποτιθέμενου «κομμουνιστικού κινδύνου» στο παρελθόν, πληρώνεται σήμερα και νομίζω ότι αυτό επιτέλους πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι σηκώνονται μόνοι τους, μας στέλνουν επιστολές, ανέκτησαν την εθνική τους υπερηφάνεια να αισθάνονται και ναι είναι Έλληνες και ζητάνε και γλωσσολογικά εκπαιδευτικά δικαιώματα και δικαιώματα επιτέλους να μη τους κάνει κουμάντο το προξενείο της Κομοτηνής.

Όταν μιλάμε για αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, αυτό έχει συντελεστεί και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, από βουλευτές, οι οποίες δυστυχώς δεν εξελληνίζονται, διότι είναι αφημένοι ακριβώς στα χέρια αυτών οι οποίοι τους κρατάνε αιχμαλωτους συνείδησης. Πολύ σωστά, σε όλα τα κόμματα της εξουσίας υπάρχουν δύο πολιτικές: Και του πατριωτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζονται και του εκσυγχρονιστικού και ο κ. Αβραμόπουλος συναίνεσε σε μια σειρά θέματα, ο κ. Στυλιανίδης είχε μια άλλη νότα και είναι κατανοητό αυτό, ο ένας να έχει αβρότητα και ο άλλος να έχει αιχμή στα ζητήματα. Φαίνεται η διαφορά πολιτικής. Δεν είναι κακό να υπάρχει αυτή η διαφορά πολιτικής, όταν γεννάει μέσα από τη σύνθεσή της εξελίξεις.

Βέβαια, η αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σαν ζήτημα διπλωματικών ή δημοσίων σχέσεων είναι λάθος. Για χαμηλή πολιτική η οποία ταυτίζεται με την επίκυψη στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, νομίζω ότι είναι τελείως λάθος προσέγγιση. Δεν μπορεί να κρύβουμε τελικά κάτω από το χαλί τα ζητήματα. Η γειτονική χώρα είναι εχθρική απέναντί μας. Μας απειλεί την εσωτερική συνοχή, μας απειλεί στο Αιγαίο, έχει καταλάβει την Κύπρο. Στη Κύπρο έχει εισβάλει με νατοϊκή συνοδεία. Είναι νατοϊκός ο στρατός που εισέβαλε. Το ίδιο το ΝΑΤΟ μας παγιδεύει με τις γκρίζες ζώνες. Έχουμε σαφέστατες αμφιβολίες για τις προθέσεις από τα έργα τους. Δεν κινδυνολογούμε αοριστολογώντας. Έχουμε μπροστά μας υπαρκτούς κινδύνους. Υπάρχει μια κλιμάκωση παραχωρήσεων για δεκαετίες. Θέμα μέγιστο για το ιστορικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια όσο υπήρχαν αντοχές από δεκάδες βουλευτών και θέμα το οποίο έχει να κάνει σήμερα με την επαμφοτερίζουσα Αξιωματική Αντιπολίτευση. Προς τα πού θα κινηθεί, γιατί θα πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα πλεύσης, γιατί είμαστε ανοικτοί σε εθνικά ζητήματα, σε μέτωπα τα οποία έχουν στήσει οι αντίπαλοί μας και θα έλεγε κανείς, χωρίς τη δική μας ενιαία ασπίδα πολιτικής, διότι φαίνεται ότι ο ένας κατηγορεί τον άλλον σε χάσματα απόδοσης, απόδοσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις εθνικές θέσεις ότι εμείς τα είχαμε καταφέρει και εσείς μας τα χαλάσατε.

Εδώ, πρέπει να πούμε ότι το βήμα του κ. Νάιλς ήταν σαφές: «Βήμα- βήμα θα προσεγγίζετε με την Τουρκία». Αμερικανική εντολή. Ο άλλος πρέσβης μας είπε «να τα βρείτε», ο άλλος «έχουμε σχέδια για τη σχέση σας με την Τουρκία». Όλοι οι πρέσβεις και οι αρχηγοί των Η.Π.Α., μας έχουν υποδείξει ότι «είσαστε ενιαίος γεωπολιτικός χώρος με την Τουρκία». Μη ξεχνάτε ότι οι επόμενες επιθέσεις στη χώρα μας θα είναι δήθεν «φιλικές» επιθέσεις. Ομοσπονδία στην Κύπρο, ομοσπονδία στη Θράκη, ομοσπονδία στη Μακεδονία, ομοσπονδία στο Αιγαίο και για αυτό καλούνται εκατέρωθεν (Ελλάδα –Τουρκία) και οι 11 Υπουργοί πρέπει να δουν τα ζητήματα. Μη ξεχνάτε ότι θα προηγηθεί μια προσπάθεια τεχνητής ομοσπονδοποίησης της χώρας αυτονομημένων περιφερειών, Μακεδονίας Θράκης, Κρήτης κ.λπ.. Ακριβώς στο ίδιο το περιεχόμενο βλέπουμε και της παγίδες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνει « Να πάνε να προσφύγουν οι υπό κατοχή Ελληνοκύπριοι φυγάδες από τα κατεχόμενα στους εποίκους και θα τους παρακαλέσουμε να τους αναγνωρίσουν ιδιοκτησία».

Είναι τραγικά αυτά τα πράγματα και σαφώς, ο βηματισμός της Τουρκίας απέναντί μας είναι συγκεκριμένος. Κάνει ένα επιθετικό βήμα. Της ζητάμε να το κάνει μισό, κοντοστέκεται, οχυρώνετε στο μισό της βήμα και πάει μπροστά από νέα κεκτημένα. Αυτή είναι η εμπλοκή στο Αιγαίο. Βλέπω ότι προτίθεστε να κάνετε και στρατόπεδα φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Πάτρα. Αυτά πρέπει να γίνουν εντός Τουρκίας και να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην Τουρκία όσο μας στέλνει λαθρομετανάστες. Κανένα κεφάλαιο να μην συζητιέται. Ούτε ενός, αυτό το επίπεδο σχέσεων θα έπρεπε βέβαια αυτό να είναι προαπαιτούμενο. Κάθε συζήτηση με την Ευρώπη, η απόσυρση στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, ούτε αυτό είναι προαπαιτούμενο, ούτε προαπαιτούμενο η κατάργηση του casus belli. Θα έλεγε κανείς ότι εμείς πηγαίνουμε στο ναρκοπέδιο της Τουρκίας και μας κάνουν πλάκα. Έχουν βάλει νάρκες μικρής ισχύος, χαμηλής πολιτικής, οι οποίες εκρήγνυται και εμείς χοροπηδάμε πάνω σε αυτές. Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργικών σχέσεων. Βέβαια, θα έλεγε κανείς αβλαβής, διέλευση πολεμικού πλοίου στο Σούνιο; Μα είναι δυνατόν να ισχύει αυτός ο όρος; Η αβλαβής διέλευση έχει να κάνει για ένα εμπορικό σκοπό και όχι για ασκήσεις. Δηλαδή, τι κάνει; Νηοψία; Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ένας σύγχρονος Κανάρης πλεύριζε την τουρκική φρεγάτα και τινάζονταν μαζί της.

Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην οποία συζητείται, είναι η συνέχιση αυτή της συμφωνίας με τον Τζέμ, όπως μας την έχει αποκαλύψει ο σημερινός Πρωθυπουργός. Η Τουρκία θα αναγνωρίσει το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Το ξέρουν όλοι οι πάντες, είναι το παγκόσμιο δίκαιο της θάλασσας, αλλά, όμως, ζητά νέα σύνορα και αφοπλισμό των νήσων, ζητάει επαναχάραξη συνόρων και θα μας πάτε στη Χάγη με υποσχετική. Αν αυτό γίνει για το καλό της Ελλάδας, τί θα κάνουμε στην εκμετάλλευση πετρελαίων 6% και 6%, - 12% δίνουν οι εταιρείες - για να γλιτώσουμε και το χρέος; Είναι ένα θέμα. Να μας τα πείτε καθαρά. Σίγουρα, δεν θέσατε θέμα και πιστεύω σ' αυτό θα απαντήσετε, για την κατάσταση στην Τένεδο των δύο Ελλήνων και των 180 περίπου γερόντων στην Ίμβρο, αποτέλεσμα της δημογραφικής εξέλιξης εκεί σε ένα νησί που έστειλαν όπως ξέρετε κατάδικους, το έκαναν ανοικτή φυλακή για να μας διώξουν.

Δηλαδή, όλες αυτές οι φιλικές συμπεριφορές οι οποίες αποτυπώνονται στη δική μας καλή θέληση, ότι θα αλλάξουμε τα βιβλία της ιστορίας για να μην υπάρχουν ήρωες που αντιστέκονται, αλλά, να μπούμε σε μια νεοθωμανική αντίληψη. Θα έλεγε κανείς ότι τόσο αυτό το ίδρυμα για τη συμφιλίωση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο το συνέδριο σήμερα του ΕΚΕΜ, ΕΛΙΑΜΕΠ, Βερέμηδων και των υπολοίπων που έγιναν στο Υπουργείο και σεμινάριο, πρεσβείες και καλοθελητές καθηγητές. Ξέρετε τι καριέρα θα κάνουν αυτοί σε όλα τα επίπεδα, όπου και να λειτουργούν, είτε είναι πανεπιστημιακά ή άλλα;

Εμείς, απέναντι στην πολιτική σας δεν ορθώνουμε μια αμφιβολία, αλλά μια αντίθεση. Μια αντίθεση ότι αυτό που υπογράψατε τώρα, να έρχονται στρατηγοί οι οποίοι έχουν θητεύσει και στην Κύπρο, στα κατεχόμενα, που μας αμφισβητούν την κυριαρχία μας, να κάνουν κοινά σεμινάρια εδώ. Κοιτάξτε, οι δημόσιες σχέσεις και αυτές οι επαφές είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι άλλων εντελλόμενες κατευθύνσεις. Δεν ζητάμε ένταση, δεν ζητάμε σύγκρουση. Παλαιότερα μας απαντούσαν λαϊκίστικα ότι ζητάτε πόλεμο. Δεν ζητάμε πόλεμο. Μιλάω διαχρονικά, γιατί είμαι από αυτούς που έχουν υπογράψει δεκάδες επιστολές προς την κυβέρνηση Σημίτη. Δεν ζητάμε αυτό, ζητάμε αξιοπρέπεια, διεθνούς οργανισμούς και όργανα, παρεμβάσεις ανυποχώρητες και όχι λαβές για να οδηγούμεθα σε εμπλοκές, όπως αυτή με το στρατηγείο της Λάρισας, που κακώς ιδρύθηκε δίχως όρια ευθύνης όλου του Αιγαίου και είναι τεράστια ντροπή για όλες τις πτέρυγες και όλους τους προηγούμενους Υπουργούς που συνέργησαν σε αυτό, υπό το πρόσχημα ότι το ζητούσε το ΝΑΤΟ. Το συνυπογράψαμε και ήταν τεράστιο σφάλμα. Λυπάμαι που η φωνή ενός βετεράνου της πολιτικής, ο οποίος είναι ακόμα μάχιμος και λέγεται, πρώην Πρόεδρος της Βουλής κύριος Απόστολος Κακλαμάνης και άλλων, δεν εφιδρώνει συνειδησιακά αυτούς, οι οποίοι οφείλουν να τα ακούν και να μετασχηματίζουν το μήνυμα σε αλλαγή πλεύσης, δεν θα έχουμε έτσι θετικά αποτελέσματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη