28 Απρ 2010

Αποκαλύψεις: Τι έφταιξε για την κρίση; τα CDS !

"Η αγορά των CDS και των χρηματιστηριακών παραγώγων συντέλεσε σε σημαντικό βαθμό στην επιδείνωση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και του δημοσιονομικού χρέους της χώρας" δήλωσε ο ...επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΕΡΑΑΚΑ), κος Jean Pierre Jouyet, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Άννυς Ποδηματά κατά την διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ με θέμα τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηριακών αγορών.

Η ακρόαση του ΕΚ στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως της Deutsche Bank και της JP Morgan, είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την ανάγκη διασφάλισης μεγαλύτερης διαφάνειας σε σχέση με τις συναλλαγές εξωχρηματιστηριακών παραγώγων και καταγραφής τους μέσω κεντρικού συμβαλλομένου που θα καταστήσει δυνατή της πληρέστερη εποπτεία τους.

Η κα Ποδηματά έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι ελλείψεις στην ρύθμιση των συναλλαγών επί εξωχρηματιστηριακών παραγώγων "έπαιξαν ρόλο ή όχι στην ραγδαία επιδείνωση του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους και κατά πόσο θα ήμασταν σε διαφορετική κατάσταση σήμερα αν υπήρχε υποχρέωση καταγραφής των συναλλαγών μέσω οργανισμού συμψηφισμού κεντρικού αντισυμβαλλόμενου (CCP)".

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΕΡΑΑΚΑ) τόνισε ότι "η ελληνική κρίση αποτελεί επείγουσα υπενθύμιση ότι δεν είναι λογικό ο ρυθμιστής να μην γνωρίζει άμεσα και άνευ περιορισμών τις συναλλαγές της αγοράς παραγώγων. Αυτό αποτελεί τόσο ζήτημα ευρωπαϊκής τάξης όσο και αποτελεσματικής εποπτείας της λειτουργίας των αγορών. Για τον λόγο αυτό η ΕΕΡΑΑΚΑ έχει ήδη μελετήσει την σκοπιμότητα ίδρυσης οργανισμών καταγραφής κινητών αξιών που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μία πάγια γνώση σχετικά με τις εγγεγραμμένες υποχρεώσεις από το σύνολο των φορέων για κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν". Όπως τόνισε ο κος Jean Pierre Jouyet πρόκειται "για ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την μακροπροληπτική εποπτεία της αγοράς παραγώγων". Ο επικεφαλής της ΕΕΡΑΑΚΑ δήλωσε επίσης ότι "ακόμη κι αν τα CDS δεν δημιούργησαν πάντως σίγουρα αποτέλεσαν ουσιαστικό παράγοντα επιδείνωσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "οι ρυθμιστές οφείλουν να φροντίζουν την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων". Παράλληλα τάχθηκε σαφώς υπέρ της υποχρεωτικής καταγραφής όλων των συναλλαγών χωρίς εξαιρέσεις από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστές καθώς και της υποχρέωσης συμψηφισμού μέσω κεντρικού αντισυμβαλλόμενου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη