29 Απρ 2010

E.I.U: Αναδιάρθωση του χρέους


Αυτά λέγαμε και σήμερα το πρωΐ. Δεν την γλυτώνουμε την χρεοκοπία.
Γιατί να ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ κι άλλα?
Επειδή συμφέρει (ο δανεισμός μας) τον Αμερικάνο και τον Γερμανό πρωθυπουργέ μου?

 



Ιδιαίτερα «ισχνές προοπτικές για ανάπτυξη» τα επόμενα 5 χρόνια καταδεικνύουν για την Ελλάδα οι προβλέψεις του βρετανικού οργανισμού Economist Intelligence Unit, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της 14ης Στρογγυλής Τράπεζας, στην Αθήνα. Μάλιστα, προκύπτει ότι «είναι πιθανόν το κόστος δανεισμού της χώρας να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο και να μην μπορεί να αναληφθεί», άρα «ενδεχομένως η Ελλάδα να αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της για την περίοδο 2011-2012».


Ειδικότερα, η αναλύτρια Megan Green προέβλεψε για τα επόμενα χρόνια μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 7,5%, πτώση της καταναλωτικής πίστης και της κατανάλωσης κατά 3%, περιορισμό των επενδύσεων κατά 10% και αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι το 2011 θα ανέλθει στο 136% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να μειώνεται προς το τέλος της 5ετούς πρόβλεψης.


Σε αυτό το πλαίσιο, αφενός χαρακτηρίστηκε αναγκαία η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων, αφετέρου προκρίθηκε ως επιτακτική μία άμεση απάντηση στην ελληνική κρίση από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης.


Ως, μοναδικό θα λέγαμε, θετικό σημείο της ανάλυσης, επισημάνθηκε η διαφαινόμενη «σχετική συστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος» από τη σημερινή κυβέρνηση.


Από την πλευρά του, ο κ. Laza Kekic, διευθυντής στο βρετανικό οργανισμό, εξέφρασε την άποψη ότι η ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωζώνης «δεν είναι το χείριστο σενάριο για την Ελλάδα», υπό το πρίσμα ότι «αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονη η παραμονή της». Ο ίδιος στάθηκε στον αντίκτυπο τον οποίο αναμένεται να επιφέρει η κρίση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες οι οποίες βασίζουν πολλά στην ελληνική δραστηριότητα.



Πηγές:
1

2
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη