7 Απρ 2010

H ΝΔ για την περιπέτεια Λοβέρδου και τον αξονικό της Βέροιας

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το πρόβλημα λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας:

« Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Δυστυχώς, ωστόσο, η Υπουργός Υγείας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ακόμη και αυτό το ατυχές συμβάν, με σειρά εμφανίσεων στα ΜΜΕ. Προσπάθησε, μάλιστα, να αποδώσει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η περίπτωση της καμένης λυχνίας του αξονικού τομογράφου του Γ.Ν. Βέροιας αναδεικνύει, με τον πιο περίτρανο τρόπο, την κυβερνητική απραγία στο χώρο της Υγείας, το τελευταίο εξάμηνο.

Το Γ.Ν. Βέροιας είχε συνάψει σύμβαση με την εταιρεία GE Healthcare Technologies ύψους 57.140 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., για συντήρηση και ανταλλακτικά, πλην αναλωσίμων του αξονικού τομογράφου. Η σύμβαση έληγε στις 31-03-2010.

Από τις 10 Οκτωβρίου, μέχρι και σήμερα, ισχύει η απόφαση της Υπουργού Υγείας να μην διεξάγεται κανένας νέος διαγωνισμός με αποτέλεσμα, είτε να γίνεται αναγκαστικά παράταση ή ανανέωση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης, είτε να γίνονται προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη της Υπουργού Υγείας, που εξέδωσε την απόφαση.

Η επιτροπή προμηθειών του ΥΥΚΑ, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, για 6 μήνες, δεν λειτουργούσε, διότι τα μέλη της είχαν παραιτηθεί από τον Οκτώβριο και η ηγεσία του ΥΥΚΑ τα αντικατέστησε μόλις την 15η Μαρτίου, ορίζοντας νέο Δ.Σ., αν και -όταν ήταν στην αντιπολίτευση- έλεγε ότι θα την καταργήσει.

Το Δ.Σ. του Γ.Ν. Βέροιας συνεδρίασε στις 11/02 για να αποφασίσει τη νέα σύμβαση για τη συντήρηση του αξονικού τομογράφου.

Στις 4/03 στέλνει το σχέδιο σύμβασης στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αλλά δεν δόθηκε καμία απάντηση μέχρι και σήμερα.

Παρά την ατυχή προσπάθεια της Υπουργού Υγείας (σήμερα, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή) να παραπλανήσει τους πολίτες, λέγοντας ότι την περασμένη Τρίτη η επιτροπή προμηθειών ενέκρινε κάποιες λυχνίες, η αλήθεια είναι ότι η λυχνία που αντικαταστάθηκε χθες στον αξονικό τομογράφο του Γ.Ν. Βέροιας δεν χρειαζόταν έγκριση από την ΕΠΥ και δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ, μιας και περιλαμβάνονταν ως υποχρέωση στη νέα σύμβαση που υπέγραψε (χωρίς έγκριση από το Υπουργείο Υγείας) η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την εταιρεία στις 17 Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί στις 16/03 νέο Δ.Σ. και νέα επιστολή προς την επιτροπή προμηθειών, χωρίς μέχρι σήμερα καμία έγκριση.

Το συμπέρασμα είναι ότι, εάν η Διοίκηση του Γ.Ν. δεν είχε ενεργήσει μόνη της προκειμένου να υπογράψει νέα σύμβαση που περιελάμβανε την αντικατάσταση λυχνίας εντός 24ώρου, τότε δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αντικατάσταση για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ας σταματήσει η κα Υπουργός Υγείας να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και, επιτέλους, ας αναλάβει τις ευθύνες της για την απώλεια ελέγχου και εποπτείας των μονάδων Υγείας.

Η περίπτωση της σύμβασης συντήρησης του αξονικού τομογράφου του Γ.Ν. Βέροιας αποδεικνύει, τα όσα σε συνέντευξη Τύπου, στις 18 Μαρτίου, είχαμε αναφέρει, για τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες το τελευταίο τρίμηνο, την παράλυση της Επιτροπής Προμηθειών, τις ανανεώσεις συμβάσεων χωρίς νέους διαγωνισμούς και την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων ».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη