16 Απρ 2010

H Πρωταπριλιά τελείωσε

Σε μια μέρα, λέει η είδηση από τον τύπου, θα ιδρύονται οι επιχειρήσεις. Την πρώτη φορά που το ακούσαμε αυτό, ο Κολοκοτρώνης ήταν αμούστακο παιδί. Από τότε το ακούσαμε καμιά δεκαριά χιλιάδες φορές ακόμη, αλλά την πραγματικότητα την ξέρει όποιος ...καημένος, τολμήσει να ανοίξει μαγαζί ή να συστήσει εταιρεία.
Τα Επιμελητήρια, επιλεγμένα ΚΕΠ και τα συμβολαιογραφεία μετατρέπονται σε υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Ο χρόνος ίδρυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις περιορίζεται σε μία μέρα και ...

το κόστος για μία ΕΠΕ, από 1.900 ευρώ μειώνεται στα 590 ευρώ (-72%).

Οι παραπάνω αλλαγές που αναμένονται από την αγορά και συζητιούνται παραπάνω από 10 χρόνια, προβλέπονται σε νομοσχέδιο, τα κύρια σημεία του οποίου παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο υπουργικό Συμβούλιο. Καλύτερα βέβαια θα ήταν τα μέτρα αυτά να εφαρμόζονταν πέρσι ή πρόπερσι, όταν η αγορά ήταν στα πάνω της. Γιατί τώρα, πιο πολλές είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν, από αυτές που ανοίγουν. Πιο συγκεκριμένα, στο δίκτυο υπηρεσιών μιας στάσης που συγκροτείται συμμετέχουν:

* 100 καταστήματα και υποκαταστήματα Επιμελητηρίων

* επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων

* 3.200 συμβολαιογράφοι.

* Για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. (ατομικές επιχειρήσεις), για την ίδρυση των οποίων δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι ενδιαφερόμενοι θα εξυπηρετούνται στα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ.

* Στις ΕΠΕ και Α.Ε. για την ίδρυση των οποίων απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, αρμόδια υπηρεσία θα είναι ο συμβολαιογράφος.

Οι υπηρεσίες αυτές θα αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις. Δηλαδή, θα εισπράττουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα, θα συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο για καταχώριση της επωνυμίας και εγγραφή, σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών και στο ΦΕΚ. Επίσης, θα συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και χορήγηση ΑΜΚΑ, όπως και με το TAXIS για την έκδοση ΑΦΜ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη