Δεν θα παίρνουν τζάμπα τόκους (με το δάνειο των 5% που ΘΑ μας δώσουν οι Ευρωπαίοι...)
τουλάχιστον -αυτοί ΗΔΗ- μας παρέχουν και υπηρεσίες...* Άλλοι μας τα παίρνουν τσάμπα τόσα χρόνια!
1993 επικίνδυνα προϊόντα σταμάτησαν πριν φτάσουν στον Καταναλωτή! Ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές χάρη στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αγοράς.Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν, μέσω του μηχανισμού RAPEX, προειδοποιήσεις για 1993 επικίνδυνα προϊόντα, δηλαδή, 7% περισσότερες από το 2008.Από αυτές,..... οι 1699 αφορούσαν προϊόντα που κρίθηκαν ως σοβαρή απειλή για τους καταναλωτές, το περιβάλλον ή τη δημόσια ασφάλεια. Το 20% των προϊόντων αυτών προερχόταν από την Ευρώπη και το 60 % από την Κίνα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αύξηση των προειδοποιήσεων, από 1866 το 2008, αποδίδεται στη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των προτύπων ασφαλείας των προϊόντων, στη διενέργεια αποτελεσματικότερων και συχνότερων ελέγχων και στην αυξημένη διακρατική συνεργασία.
Οι χώρες κοινοποιούν μέσω του μηχανισμού RAPEX τα μέτρα που έλαβαν για να προλάβουν ή να περιορίσουν τη διάθεση ενός μη ασφαλούς προϊόντος στην αγορά, όπως, απαγόρευση πώλησης, απόσυρση, ή ενημέρωση των καταναλωτών για τους κινδύνους.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση του 2009 για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RAPEX) , το 28% των προειδοποιήσεων αφορούν παιχνίδια. Τα παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη και όσα περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα είναι από τα πιο επικίνδυνα, ειδικά για μικρά παιδιά.
Το 2009, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες επιθεώρησαν 14.000 παιχνίδια για να βεβαιωθούν ότι πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας σχετικά με τα μικρά μέρη και την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Όσα κρίθηκαν δυνάμει επικίνδυνα στάλθηκαν στο εργαστήριο για περαιτέρω έλεγχο.
Από 576 παιχνίδια που ελέγχθηκαν ως προς τα μικρά μέρη, τα 200 (35%) κρίθηκαν τελικά επικίνδυνα. Οι έλεγχοι ως προς τα βαρέα μέταλλα ήταν μάλλον ικανοποιητικοί, καθώς μόνο 17 από τα 227 παιχνίδια (7,5%) υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια.
Τριάντα χώρες, δηλαδή, τα 27 κράτη μέλη και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό RAPEX για την αμοιβαία ενημέρωσή τους σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα. Το σύστημα αυτό καλύπτει όλα τα προϊόντα, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά και τις ιατρικές συσκευές.
Από το 2004 που τέθηκε σε λειτουργία το RAPEX, ο αριθμός των προειδοποιήσεων έχει τετραπλασιαστεί.
Με πληροφορίες από το agroschannel το κανάλι των αγροτών.
*
Το RAPEX είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα (εξαιρούνται τρόφιμα, φαρμακευτικές και ιατρικές συσκευές, που καλύπτονται από άλλους μηχανισμούς).
Βοηθά στη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη, σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για να προλάβουν ή να απαγορεύσουν τη διακίνηση ή χρήση προϊόντων που εμπεριέχουν κίνδυνο ή πιθανό κίνδυνο σχετικά με την υγεία ή ασφάλεια των καταναλωτών.
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm