31 Μαΐ 2010

Πτώση 17% το Μάιο στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα

Σε έναν από τους χειρότερους μήνες από πλευράς αποδόσεων εξελίχθηκε ο Μάιος για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., στη διάρκεια του οποίου μόλις έξι συνεδριάσεις ολοκληρώθηκαν σε θετικό έδαφος.

Την Δευτέρα η ελληνική αγορά κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών, με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ ιδιαίτερα αισθητή έγινε σε επίπεδο τζίρου η «απουσία» του Λονδίνου, όπου η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.
Πτώση 17% το Μάιο στο Χ.Α.
«Το γεγονός ότι έφτασε στο τέλος η περίοδος αποτελεσμάτων δεν φάνηκε να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η αγορά αναμένεται να απορροφήσει σταδιακά τα αποτελέσματα τριμήνου, με το μακροοικονομικό περιβάλλον να παραμένει στο επίκεντρο», σχολίασε στο πρωινό της report η Marfin Analysis.

Χαρακτηριστική των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εισηγμένες, και στις οποίες αποδίδεται κατά ένα μέρος η «αδυναμία» της ελληνικής αγοράς να αντιδράσει, είναι και η εικόνα που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, όπως συστηματοποιήθηκαν από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Στο α’ τρίμηνο του 2010 η συρρίκνωση των καθαρών κερδών έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 70,6%, ενώ το συνολικό τους ύψος, στα 414 εκατ. ευρώ, είναι σύμφωνα με την χρηματιστηριακή «το χαμηλότερο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ΧΑ».

«Ο Ιούνιος θα είναι πολύ καθοριστικός μήνας αφού αναμένονται τα πρώτα απτά δείγματα γραφής από τα μέτρα τα οποία εφαρμόσθηκαν στο τέλος Μαρτίου και κυρίως στην εξέλιξη του ελλείμματος, μέγεθος το οποίο θα καθορίσει και την αλλαγή του χαρακτηρισμού της μελλοντικής προοπτικής (outlook) της Ελληνικής οικονομίας από αρνητικό σε ουδέτερο», σημείωσε στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Πήγασος.

«Οι εταιρίες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης παραμένουν εγκλωβισμένες στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, με τα μεγέθη τους, σε γενικές γραμμές να συρρικνώνονται και τα αποτελέσματα στις περισσότερες να είναι αρνητικά», σχολιάζει από την πλευρά της η Guardian Trust Securities.

«Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές τις εταιρίες να είναι ανύπαρκτο και ο όγκος συναλλαγών να έχει πέσει κατακόρυφα», αναφέρει η χρηματιστηριακή που συμπληρώνει ότι «αρνητική επίδραση εξακολουθεί να έχει και στην ελληνική αγορά η αντιμετώπιση της κρίσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο περιορισμός των οποίων αναγκάζει τις κυβερνήσεις των χωρών να λαμβάνουν έκτακτα αντιαναπτυξιακά μέτρα. Η διάρκεια αυτής της κρίσης, το αν και πόσο γρήγορα θα αντιμετωπισθεί και θα ξεπεραστεί ώστε να επανέλθουν οι οικονομίες σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι η επίδραση αυτών των εξελίξεων θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές των δεικτών και των μετοχών».

Στο ταμπλό της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.550,78 μονάδες, με πτώση 1,24%. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,47%. Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 17,07%, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου σε 29,39%, η χειρότερη μηνιαία επίδοση στην Ευρώπη και μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 63,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,61 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Συνολικά 105 μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες, έναντι 137 αμετάβλητων και 52 που σημείωσαν κέρδη.

Με απώλειες 2,47% και στο χαμηλό ημέρας των 1.534,80 μονάδων έκλεισε τη Δευτέρα ο δείκτης των τραπεζών, για τον οποίο καταλυτικά επέδρασαν οι πιέσεις στις ATEBank, Τρ. Κύπρου και Eurobank.

Αναλυτικά από τον FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος 4,35% για τον ΟΠΑΠ με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 12,95 ευρώ, καθώς και η άνοδος 1,39% της Coca-Cola 3E στα 18,19 ευρώ, επίσης πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Στον αντίποδα βρέθηκε ο τίτλος της Motor Oil με πτώση 7,50% στα 7,40 ευρώ, σε ποσοστό 5,74% και 5,24% υποχώρησαν οι ATEBank και Τρ. Κύπρου, στα 1,15 και 3,62 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με απώλειες 4,63% και 4,34% ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μετοχές των MIG και Eurobank.

Ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Τρ. Πειραιώς και Τιτάν, που υποχώρησαν 3,76%, 3,54% και 3,52% αντίστοιχα, ενώ με απώλειες περί του 3% έκλεισαν και οι Marfin Popular Bank και Intralot, στα 1,62 και 2,94 ευρώ.

Πάνω από 2% υποχώρησαν επίσης οι τίτλοι των Τ.Τ., ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ πτωτικά σε ποσοστό 1,88% και 1,41% κινήθηκαν οι Μυτιληναίος και ΔΕΗ, ολοκληρώνοντας στα 4,18 και 12,60 ευρώ αντίστοιχα.

Ελλάκτωρ και ΕΤΕ δέχθηκαν τις μικρότερες πιέσεις, υποχωρώντας 0,62% και 0,50%, στα 3,19 και 10,03 ευρώ.

Από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, τον ΟΠΑΠ ακολούθησαν ανοδικά οι ΧΑΛΚΟΡ και S&B, με άνοδο 2,94% και 2,31%, ενώ σε αρνητικό έδαφος τις απώλειες της Motor Oil ακολούθησαν οι Alapis και ΥΓΕΙΑ, υποχωρώντας 6,25% και 5,50%, στα 0,30 και 1,03 ευρώ αντίστοιχα.
http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη