9 Μαΐ 2010

Έχουμε θωρακίσει την οικονομία μας

και οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά ομόλογα έλεγε το δίδυμο Καραμανλής-Παπαθανασίου. Γι αυτό και θα βγαίναμε από την κρίση πριν από τις άλλες χώρες/οικονομίες. Τα θυμόσαστε αυτά? Ο δε Σημίτης-Χριστοδουλάκης? άσε αυτοί μας είχαν πήξει σε ποιότητα ζωής...

Και μετά διαβάζω το άρθρο τηε ισοτιμίας παρακάτω και λές κοίτα πόσο ηλίθιοι είμαστε ενα γερό ποσοστό 80% από εμάς και τους ψηφίζουμε χρόνια τώρα. Στη υγειά μας ρε παιδιά.

Ασφυκτικό πρέσινγκ του ΔΝΤ μέχρι το 2013



Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου



H Ελλάδα χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της και από «πανίσχυρη οικονομία», έχει μεταβληθεί σε ταπεινό επαίτη που παλεύει για το μέλλον του. Οι προβλέψεις για ύφεση 4% το 2010 συσσωρεύουν μαύρα σύννεφα πάνω από μια χώρα, που επί σειρά ετών είχε ρυθμούς ανάπτυξης 4-5%.

Τα μέτρα που επιβάλλουν στην Ελλάδα το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν τριγμούς στην ελληνική κοινωνία, που επί σειρά ετών έβλεπε τα εισοδήματά της να αυξάνονται ξεκούραστα. Μέχρι το 2013 η τρόικα επιβάλλει στην Ελλάδα μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία κλιμακούμενα (από φέτος μέχρι το 2013) θα φτάσουν να απορροφούν από την οικονομία 30,5 δισ. ευρώ ετησίως. Με άλλα λόγια από το 2013 και μετά κάθε χρόνο τα σημερινά μέτρα που θα είναι μόνιμα (εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις) θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία 30,5 δισ. το χρόνο.

Τα μέτρα πλήττουν στο σύνολό της τη μεσαία τάξη, η οποία θα κληθεί να μεταβάλει πρότυπα και να φτωχύνει σημαντικά. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι εντάσεις θα χαρακτηρίσουν τις μέρες που έρχονται. Η προβλεπόμενη αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, θα πυροδοτήσει καταστάσεις που η Ελλάδα έχει πολλές δεκαετίες να ζήσει.

Η πολιτική τάξη της μεταπολίτευσης αμφισβητείται πλήρως, ενώ πολύ σύντομα δεν αποκλείεται τέτοια αντιμετώπιση να έχουν και άλλοι θεσμοί της κοινωνίας. Με λίγα λόγια στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και η γύμνια του επηρεάζει τα μέγιστα ολόκληρη την κοινωνία, που άλλα πίστευε και άλλα είδε ότι συνέβαιναν.

Η χώρα ανακάλυψε το 2010 ότι έχει χρέος 300 δισ. ευρώ και οι πιστωτές της δυσκολεύονται να την εμπιστευτούν. Η κρίση αξιοπιστίας απέξεσε όλα τα επιχρίσματα, με τα οποία προσπαθούσαν να καλύψουν την Ελλάδα οι πολιτικοί της ταγοί τα προηγούμενα χρόνια, αδιαφορώντας για τα δημόσια οικονομικά. Η κατάληξη όλων όσων γίνονταν μέχρι χτες, ήταν το σκληρό τριετές πρόγραμμα που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημείο σοβαρό προς διερεύνηση και ανησυχία για εμάς τους ιθαγενείς πρέπει να είναι οι ισχνές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Αν υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2013, οι προβλέψεις της τρόικας κάνουν λόγο για χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ. Το μέγεθος αυτό είναι εξοντωτικό και θα απαιτείται για τοκοχρεολύσια περισσότερο από το 1/3 του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα η νέα κατάσταση επιβάλλει υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και σοβαρή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που την διετία 2010-2011 θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Βασικές παράμετροι του προγράμματος είναι και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες (απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αύξηση ορίων ηλικίας κ.λπ.) πρέπει να γίνουν εντός τριών ετών, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να γίνουν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια.

Τα μέτρα-σοκ που προβλέπει το Μνημόνιο για τα ελληνικά νοικοκυριά

Του Μ. Χριστοδούλου

ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ μέτρα περιλαμβάνει το Μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση. Είναι μέτρα εισπρακτικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, ευρέος φάσματος, μέσω των οποίων επιχειρείται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας. Τα μέτρα αυτά προκαλούν νέο σοκ στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία πριν προλάβουν να συνέλθουν από τις προηγούμενες αυξήσεις εμμέσων φόρων, πρέπει να αντιμετωπίσουν και άλλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επταετία 2004-2010:

- Ο ΦΠΑ αυξήθηκε τρεις φορές, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Η πρώτη αναπροσαρμογή έγινε τον Απρίλιο του 2005 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον υψηλό συντελεστή να αυξάνεται από το 18% στο 19% και το χαμηλό από το 8% στο 9%. Φέτος το σοκ της αύξησης ήταν διπλό για τα νοικοκυριά. Ο φόρος σκαρφάλωσε στο 21% τον Μάρτιο, ενώ έπεται ακόμη μία αύξηση από 1ης Ιουλίου που θ’ ανεβάσει τον φόρο στο 23%. Ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα δύο κλιμάκια του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο μεσαίος από το 10% που βρίσκεται τώρα θα ανέλθει στο 11% τον Ιούλιο, ενώ ο κατώτατος θα φτάσει στο 5,5% από 5% που είχε διαμορφωθεί με την αύξηση του Μαρτίου. Το θέμα του ΦΠΑ δεν σταματά εδώ. Το 2011 προωθείται μετάταξη για το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%. Αναμένονται πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ.

- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα αυξήθηκε οκτώ φορές (τρεις φορές μέσα στο 2010), προκαλώντας έτσι ισάριθμες ανατιμήσεις στη λιανική τιμή της βενζίνης. Ακολουθούν και άλλες αυξήσεις έως το 2013, μέχρις ότου ο ΕΦΚ φτάσει στα επίπεδα της Ευρωζώνης.

- Ο φόρος στα τσιγάρα αυξήθηκε οκτώ φορές με την τιμή του πακέτου να απέχει μία ανάσα από τα 5 ευρώ.

- Από το 2004 μέχρι σήμερα ο φόρος στα ποτά αυξήθηκε πέντε φορές, ενώ με την επιβολή ΕΦΚ κινδυνεύουν τα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα νερά. Τους ειδικούς φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα δεν αρέσκονται να αυξάνουν μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και το ΔΝΤ. Αυτό αποκαλύπτει το Μνημόνιο για τη στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Στο κείμενο της Συμφωνίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών, αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση της αποζημίωσης, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις όχι για ένα, αλλά για τρία χρόνια, αλλά και ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Αναπτυξιακά μέτρα

* Σύσταση ειδικής ομάδας για να τρέξουν τα μεγάλα έργα στις μεταφορές, στον τομέα των υποδομών, περιβαλλοντικά έργα αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η ομάδα θα αναφέρεται απευθείας στην Κομισιόν. 
* Αλλαγή νομοθεσίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση.
* Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άρση περιορισμών από το 2011 για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μεταφορείς και ορκωτούς λογιστές.
* Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας περιλαμβανομένης εκείνης των ΔΕΚΟ.
* Μείωση ΠΔΕ κατά 2,1 δισ. ευρώ στην τριετία 2010-2013.
* Αναδιοργάνωση ΟΣΕ με κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών. Φορολογικά
* Επιβολή ενός νέου φόρου «υπέρ υγείας» σε ποτά και τσιγάρα.
* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά).
* Έως το 2013 σε ισχύ η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
* Επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
* Μετάταξη από το 2011 για το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%. Αναμένονται πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ.
* Νέα αύξηση από το 2011 των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ώστε να φτάσουν το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
* Αύξηση αντικειμενικών αξιών το 2011 και το 2012. Τα έσοδα θα αυξηθούν 400 εκατ. και 200 εκατ. αντίστοιχα.
* Η έκτακτη εισφορά 4-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα είναι σε ισχύ για την τριετία 2011 -2013. Τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ.
* Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους (800 εκατ. ευρώ το χρόνο).
* Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας (100 εκατ. ευρώ).
* Αύξηση των τιμολογίων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Πρόκειται για τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ.
* Επιβολή από το 2011 πράσινου φόρου βάσει εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (300 εκατ. ευρώ).
* Η ρύθμιση αυθαιρέτων θα αποφέρει έσοδα 1,5 δισ. την περίοδο 2011 -2013.
* Φορολόγηση αμοιβών σε είδος, περιλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (έσοδα 150 εκατ).
* Μέτρα αναδιάρθρωσης των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
* Αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών με στόχο την άντληση εσόδων 225 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών και 400 εκατ. ευρώ από δικαιώματα.
* Περιορίζονται σε 1 δισ. το χρόνο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την τριετία 2011- 2013. Ο στόχος για το 2010 ήταν 2,5 δισ. ευρώ και στην τριετία 5,75 δισ. ευρώ.
* Ακυρώνονται τα κονδύλια του αποθεματικού (700 εκατ.).
* Οι έλεγχοι θα είναι τριμηνιαίοι, αλλά η Ελλάδα ανά 15μερο θα παρέχει αναλυτικά στοιχεία της πορείας του προϋπολογισμού.

Εργασιακά

* Περικοπή 13ου και 14ου μισθού για ολόκληρη την τριετία. Όσοι έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.917 ευρώ θα λάβουν για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν κανένα δώρο. 
*  Μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης. Οι συνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη 2.433 ευρώ (αντί για 2.500) θα λάβουν 800 ευρώ ως δώρο Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων.
* Κόβονται κατά 800 εκατ. ευρώ από το 2011 οι επιδοτήσεις στις ΔΕΚΟ.
* Καθιερώνονται ανώτατα όρια εξόδων σε κάθε Υπουργείο, Ασφαλιστικό Ταμείο και Νομαρχία.
* Αυξάνεται στα 40 έτη ασφάλισης από 37 έτη το όριο συνταξιοδότησης και συνδέεται με το 60ό έτος της ηλικίας.
* Κανένας εργαζόμενος, ακόμη και αυτοί που έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από το 60ό έτος.
* Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 65ο έτος της ηλικίας θα πληρώνουν «πέναλτι» πρόωρης εξόδου ίσο με 6% το χρόνο.
* Περικόπτονται κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2012 τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
* Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων.
* Αναστολή της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.
* Πλήρης κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και όσοι λαμβάνουν αναπηρική ή σύνταξη ανικανότητας).
* Παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο αρχής γενομένης από τους συμβασιούχους. Καταστρατηγείται ο κανόνας 1 προς 5 για προσλήψεις από το 2011.

Αμοιβή

ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 450 εκατ. ευρώ θα λάβει ως αμοιβή το ΔΝΤ (!) στην τριετία 2010-2012 (ή 150 εκατ. ευρώ το χρόνο) για την τεχνογνωσία που προσέφερε στους συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Διετή ύφεση και έλλειμμα κοντά στο 10% προβλέπει η Κομισιόν

Της Koρίνας Σαμάρκου

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ της ελληνικής οικονομίας κατά 3% φέτος και παραμονή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2011, με περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%, προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ενίσχυση της χώρας προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη που αναμένεται να σημειωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κοινοτική έκθεση αναβαθμίζει τις προσδοκίες για την ευρωπαϊκή οικονομία, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% το 2010 και 1,75% το 2011.

Όμως οι προσδοκίες για ανάκαμψη δεν δείχνουν να βελτιώνουν ιδιαίτερα τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της Ε.Ε. Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 6,9% σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν), από 6,3% το 2009. Μικρή αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων αναμένεται κατά το 2011, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 6,1% του ΑΕΠ, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδα υπερδιπλάσια του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 84,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, από 78,7% που ήταν το 2009. Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών κατά το 2011, όταν η μέση αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 88,5%.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναμένει έλλειμμα στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010 και στο 9,9% το 2011, με το χρέος στο 124,9% και στο 133,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, το υψηλότερο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί φέτος από την Ιρλανδία (στο 11,7% του ΑΕΠ), ενώ στην Ισπανία αναμένεται έλλειμμα 9,8% και στην Πορτογαλία 8,5%.

Διεθνής πυρετός από την «ελληνική ίωση»

Του Στέλιου Μορφίδη

Xώρες με μεγάλα ελλείμματα και χρέη, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μπήκαν στο “χωνευτήρι” των αγορών, δεχόμενες σημαντικές πιέσεις τις τελευταίες μέρες. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται οι κυβερνήσεις να αναζητήσουν τη “συνταγή” που θα σταματήσει τη μετάδοση. Οι ζωντανές συνδέσεις με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας συνοδεύτηκαν από κατακόρυφη πτώση του ευρώ στο 1,25 δολ. και διαγραφή παγκοσμίως μετοχικών αξιών 3 τρισ. δολ. μέσα σε τρεις μέρες!

Η ενδοσυνεδριακή βουτιά του Dow Jones κατά 1.000 μονάδες την προηγούμενη Πέμπτη (έστω και εάν η ευθύνη εν μέρει επιρρίπτεται σε λάθος εντολή επενδυτικής τράπεζας) κλιμάκωσε τους φόβους για το σύνολο των δυτικών οικονομιών. Έτσι την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονταν στις Βρυξέλλες χτες το απόγευμα για να εγκρίνουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, βρισκόταν σε εξέλιξη μία παγκόσμια κινητοποίηση ώστε να υπάρξει συνεννόηση με στόχο τον περιορισμό της κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουν την πορεία της ελληνικής κρίσης. Πληροφορίες ήθελαν και την ΕΚΤ να συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του ΔΣ και των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι παρακολουθεί “στενά το θέμα”. Παράλληλα η Ιαπωνία (της οποίας το δημόσιο χρέος φτάνει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ) διέγνωσε την ανάγκη να ρίξει στο χρημ/κό της σύστημα επιπλέον 22 δισ. δολ.

Στη διατραπεζική αγορά, οι συνθήκες θύμιζαν την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Η απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν η μία την άλλη ήταν εμφανής, καθώς όπως το 2008 φοβούνταν πως ο οργανισμός που έχουν απέναντί τους κρύβει στα χαρτοφυλάκιά του τοξικά ομόλογα, έτσι και σήμερα τρέμουν για την έκθεσή του στα κρατικά ομόλογα.

Στο μεταξύ τα credit default swaps, τα παράγωγα προϊόντα που ασφαλίζουν έναντι στάσης πληρωμών, τα πενταετή ομόλογα των αποκαλούμενων χωρών PIGS απογειώνονταν, με τα πορτογαλικά να προσεγγίζουν τις 600 μονάδες βάσης χτες.

Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον καταλύτη της αγοράς και ότι η αγωνία για παγκόσμια μετάδοση της κρίσης είναι βάσιμη. Οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων θα ενταθούν. “Είναι η πιο εύκολη λύση για να αποσυμπιεστεί η Ευρωζώνη”, δήλωνε ο κ. Faber σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να πάει σε μία τέτοια λύση. Οι επενδυτές μετά τα ελληνικά γεγονότα φοβούνται ένα ντόμινο συνεπειών και τη μετάδοση της κρίσης σε όλα τα κράτη με μεγάλα δανειακά βάρη.

Μόνο που, εκτός από την Πορτογαλία και την Ισπανία, πλέον υπάρχει φόβος για τη Βρετανία -λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της μη αυτοδύναμης κυβέρνησης που έβγαλαν χτες οι κάλπες- ακόμα και για τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Γεγονός που κάνει τον Mohamed El Arian, δ/νοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης fund ομολόγων στον κόσμο Pimco, να αναφωνήσει “πλέον επεκτείνεται σε παγκόσμια κρίση χρέους”. “Βλέπουμε ότι η κρίση, που είναι μεταδιδόμενη, εξελίσσεται σε παγκόσμια”, δήλωνε στη Wall Street Journal ο καθηγητής Οικονομικών του Χάρβαρντ Jeffrey Frankel.

Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε χτες ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας, ζητώντας να ληφθούν δραστικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο. Ίσως όμως το πιο επικίνδυνο σ’ αυτή την περίπτωση να είναι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί. Ο χρηματοοικονομικός πανικός του 2008 έκανε τους επενδυτές πολύ πιο προσεκτικούς, ώστε να μην εγκλωβιστούν εκ νέου σε ζημιές. Κάποιοι ίσως από τώρα βλέπουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας, που φορτώθηκε με υπέρογκα δάνεια, θα αντικατοπτριστεί τα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα υπόλοιπα πλούσια κράτη.

“Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και λιγότερο ανεκτικοί στα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους”, δηλώνει ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit στο Λονδίνο. Η μεταφορά οποιουδήποτε προβλήματος στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, εάν συμβεί, θα φανεί στις χρηματαγορές πριν περάσει στους οικονομικούς δείκτες. Οι αγορές πάντως ήδη αρχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο μίας μετάδοσης της κρίσης. Ο Dow Jones έχει χάσει 7% απ’ τα υψηλότερα επίπεδα που σημείωσε φέτος πριν από περίπου δέκα μέρες.

Μεγάλες ανησυχίες και στις ΗΠΑ

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ήταν έκδηλη και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αν και όλοι συμφωνούν ότι πρώτα πρέπει να πλήξει μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Καθώς όμως ξεκινά η αναταραχή στις αγορές ομολόγων και μετοχών, στις συγκεκριμένες χώρες ο φόβος για την επόμενη μέρα εντείνεται. Επίσης ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan εκτιμά ότι οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αναλογούν στο 14% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών, εξαιρουμένων μάλιστα των πετρελαιοειδών. Αυτοί οι δεσμοί λοιπόν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αχίλλειος πτέρνα σε πολύ δύσκολες περιόδους.

Πηγή
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη