11 Μαΐ 2010

Συγκινητική εκδήλωση στα Χανιά

Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος

Έκπληξη για όλες τις παλιές δασκάλες αποτέλεσε η ιδιαίτερη αξιόλογη πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας Χανίων στα πλαίσια του Παγκόσμιου εορτασμού της Μητέρας με τιμώμενα πρόσωπα όλες τις παλιές δασκάλες...

που υπηρέτησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια της Εκπαίδευσης, διδάσκοντας τους μαθητές ακόμα και στα πιο απόμακρα χωριά, άλλες σε μονοθέσια σχολεία, μίας αίθουσας και άλλες σε διθέσια.

“Στην αφανή ηρωίδα της κοινωνίας μας, στο φως της ζωής του καθένα μας, στη μάνα, ήταν αφιερωμένη η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε όλες τις μητέρες του κόσμου που ανυστερόβουλα με υπομονή, μοχθούν για μια κοινωνία αγάπης γενετικής ύπαρξης και αλληλοσεβασμού απαλλαγμένη από μίση και βία, καλύτερη και πιο ανθρώπινη”, επεσήμανε ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης και συνέχισε. “Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στη φετινή επέτειο της παγκόσμιας ημέρας της μητέρας, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τις πρωτοπόρες δασκάλες του νομού μας, αυτές που σε καιρούς δύσκολους αφιέρωσαν τη ζωή τους σαν πραγματικές μάνες στη νέα γενιά, στα γράμματα, τη μετάγγιση της γνώσης. Στις δασκάλες μας που επί δεκαετίες αγωνίσθηκαν σε αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δυσκολίες , που θυσίασαν τον εαυτό τους στην υπόθεση της παιδείας. Σε όλες εσάς που κοσμείτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωση, αλλά και σε όσες δεν μπόρεσαν για ποικίλους λόγους να βρεθούν σήμερα εδώ, καταθέτουμε τον σεβασμό, την αναγνώριση και την εκτίμηση μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να ευχηθώ ότι καλύτερο στις δικές μου δασκάλες που δυστυχώς για λόγους όχι δικούς τους δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα μαζί μας, στην κυρία Αργυρούλα Σμπερλάκη και στην κυρία Φανή Νικηφοράκη, αν θυμάμαι καλά. Αποφασίσαμε να σας τιμήσουμε για να βραβεύσουμε κυρίως το ήθος και τη συνέπεια σας, καθώς ανήκετε στη γενιά των δασκάλων εκείνων που έζησαν την εξαήμερη διδασκαλία, την απογευματινή βάρδια, τον αυστηρό έλεγχο ενός συνήθως βλοσυρού επιθεωρητή, την αυταρχικότητα των προϊσταμένων.

Τις παλιές δασκάλες που συνομιλούσαν με τον Όμηρο και το Σολωμό και καμάρωναν για την προίκα των προγόνων μας. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλες εσάς αγαπητές μας δασκάλες που δώσατε τον καλύτερο κομμάτι του εαυτού σας στο μορφωτικό, εκπαιδευτικό παιδαγωγικό πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου. Σας καλωσορίζουμε, σας ευχαριστούμε από βάθη καρδιάς και ευχόμαστε υγεία και μακροζωία σε σας και τις οικογένειες σας ”.

Εξάλλου για τις τιμώμενες δασκάλες, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Γιάννης Χιωτάκης δήλωσε: “Η αποψινή βραδιά ήταν ότι καλύτερο για την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί μέσα από αυτή τη μέρα που είναι αφιερωμένη στη μητέρα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επέλεξε τις δασκάλες, τις νηπιαγωγούς, τις εκπαιδευτικούς, όλες να τις τιμήσει. Εγώ από τη θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη θέση του διευθυντή εκπαίδευσης, μπορώ να χαρίσω και να δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια χαρά, μια ευγνωμοσύνη σε όλες αυτές τις δασκάλες που επί σειρά ετών από τα πρώτα χρόνια που δούλεψαν και πρόσφεραν τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση στα παιδιά μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την προσφορά που από τη θέση της φυσικής μητέρας και πνευματικής βοήθησαν τα παιδιά, βοήθησαν τον τόπο. Πρωτοπόρες και σήμερα μέσα από τη ζωή τους μέσα από το παράδειγμά τους παραμένουν μέσα στην ψυχή μας, μέσα στην καρδιά μας”.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα η προϊσταμένη του Γραφείου Ισότητας Α. Ροσμαράκη, ο παλιός δάσκαλος Βασίλειος Χαρωνίτης που αναφέρθηκε για τη μονοθεσίτισσα δασκάλα, κ.ά.

Από το σύνολο των παρουσών τιμώμενων δασκάλων ξεχωρίσαμε και τη δική μας δασκάλα, που μας έμαθε τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου, στα Εννιά Χωριά Κισάμου, την κυρία Ναυσικά Πολάκη Περιβολάκη για να μας πει τα εξής: “Η πρώτη μου διδασκαλική εμπειρία ήταν τα έτη 1953-54 ως μονοθεσίτισσα αναπληρώτρια στο δημοτικό σχολείο Περβολίων Κισάμου. Τον επόμενο χρόνο υπηρέτησα στο διθέσιο σχολείο των Καλουδιανών και ακολούθησε πάλι, την επόμενη χρονιά στη Λίμνη πάλι σε μονοθέσιο. Το 1957-58 έγινε ο διορισμός μου και υπηρέτησα κοντά στο χωριό μας, στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου. Όπως ξέρεις Γιάννη μου, μια και ήσουν και συ ένας από τους εκατοντάδες μαθητές μου…, στον Άγιο Αθανάσιο ερχόταν παιδιά από τα γύρω χωριά, τον Αερινό, το Κεφάλι, τα Θοδωριανά, τα Παπαδιανά, τα Σχοινοπλοκιανά και το Κούνενι. Πιο παλιά ερχόταν και παιδιά από τη Τζιτζιφιά και τα Πλοκαμιανά. Η θέση του σχολείου ήταν ιδανική αφού το είχαν κτίσει στο μέσον μιας πλαγιάς με γύρω, γύρω όλα αυτά τα χωριά. Στο Κούνενι μάλιστα, ο Σταθμός Χωροφυλακής για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σχολείου αφού τα παιδιά ήταν πολλά. Εμείς οι δασκάλες, στα διθέσια σχολεία, διδάσκαμε πάντα την Α, τη Γ΄ και τη Δ΄ τάξη, ενώ οι δάσκαλοι είχαν τη Β΄, την Ε΄ και την ΣΤ΄, αντίστοιχα. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε και αισθανόμαστε περήφανες που βλέπουμε πολλά από τα παιδιά μας, άλλα να κατέχουν αξιώματα και άλλα να είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες ή να έχουν πετύχει στη ζωή τους με ότι ασχολήθηκαν. Απόψε είναι κοντά μου, μαζί με σένα και πάρα πολλοί άλλοι μαθητές και μαθήτριές μου…”

Επειδή τα λόγια είναι περιττά όταν υπάρχουν εικόνες, παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη τιμητική βραδιά για τις 140 και πλέον τιμώμενες δασκάλες του νομού μας, με συγγενείς και μαθητές τους, στην αμφιθεατρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαΐου 2010.

Φωτ. Η μεγαλύτερη σε ηλικία δασκάλα ήταν η κυρία Χρυσούλα Λουκάκη Ζερβουδάκη 94 ετών.
Φωτ. Η κυρία Ναυσικά Πολάκη Περιβολάκη.

Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα θα δείτε στη σελίδα μας στο site : http://www.yanniskakanos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη