8 Μαΐ 2010

Κρίτων Αρσένης: Πετύχαμε την πανευρωπαϊκή ειρήνη.

Χρειαζόμαστε όμως πάγιους θεσμούς για τη θωράκιση του κοινού μας οικοδομήματος απέναντι στις κρίσεις
Δηλώσεις για την φετινή Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου)

Το στοίχημα της πανευρωπαϊκής ειρήνης κερδήθηκε, αλλά μας λείπουν οι πάγιοι θεσμοί που θα κρατούν τις ευρωπαϊκές χώρες ενωμένες σε στιγμές κρίσεων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του.

«Η ευρωπαϊκή ιδέα ξεκίνησε όταν μετά από δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, η Ευρώπη αποφάσισε να προάγει την πανευρωπαϊκή συνεργασία και την αλληλεγγύη έναντι του ανταγωνισμού. Πετύχαμε την Ειρήνη. Πετύχαμε την ίδια στιγμή να μπορούμε να έχουμε ο καθένας τη δική του ιστορία, διακριτικά χαρακτηριστικά και πολλές φορές διαφορετικό τρόπο σκέψης, και όμως να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα, τα ίδια σύνορα και κοινές αρχές και πολιτικές για την συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων. Ενώ στην Κοπεγχάγη τα περισσότερα κράτη του πλανήτη ένιωθαν να απειλείται η εθνική τους ακεραιότητα από την κοινή δέσμευση για την από κοινού αλλαγή των εθνικών πολιτικών για να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή της Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχοι εθνικοί εγωισμοί έχουν πλέον ξεπεραστεί στην Ευρώπη των 27.



Όμως η ενιαία Ευρώπη βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Προχωρήσαμε μπροστά αλλά δεν μεριμνήσαμε για τη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για τη θωράκιση του κοινού μας οικοδομήματος απέναντι στις κρίσεις. Είναι σαν να κτίσαμε μαζί ένα σπίτι χωρίς αντισεισμική προστασία. Αυτό που βιώνουμε πάνω από ένα εξάμηνο πλέον, είναι χαρακτηριστικό. Χρειαζόμαστε τους πάγιους θεσμούς που δεν θα επιτρέπουν στις αγορές να παίζουν με μεμονωμένες χώρες και το Ευρώ. Αλλά και συνολικά χρειάζεται να δούμε από σήμερα τι άλλες αδυναμίες έχει το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να δημιουργήσουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς θωράκισής του.

Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατή από την κρίση. Καμία θυσία δεν θα πάει χαμένη.

Ελπίζουμε και δίνουμε παράλληλη μάχη το ίδιο να γίνει και με την Ευρώπη».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη