Τον κίνδυνο να μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζόμενων η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών επισημαίνει η Πανελλήνια Διαδικτυακή Ομάδα σκέψης και παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής και κοινοποίησε στους βουλευτές και στα ΜΜΕ.
Το θέμα προέκυψε με το άρθρο 17 του νόμου 3846/10 για τις εργασιακές σχέσεις που σύμφωνα με το οποίο «οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις* (βλέπε σημείωση στο τέλος του κειμένου) οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση» (αυξημένα πρόστιμα). Η...
συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην έγκαιρη απονομή παροχών (επιδομάτων ακόμη και των συντάξεων) των ασφαλισμένων για όσο καιρό δεν καταβάλλονται με ευθύνη του εργοδότη οι αναλογούσες εισφορές. (Έθνος)
Το ίδιο θέμα καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σ. Ρομπόλης, (tvxs, Έθνος) ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης λέει ότι: «Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα, το οποίο θα ρυθμιστεί άμεσα με εγκύκλιο». Τα ίδια πάνω κάτω απαντά το ΙΚΑ στην επιστολή των Λογιστών – Φοροτεχνικών, οι οποίοι χθες ανταπάντησαν στην απάντηση του ΙΚΑ.
«Η ρύθμιση αυτή μας επιστρέφει στη δεκαετία του 1970″ σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Θα πρέπει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να υπάρξει τροποποιητική διάταξη. Στην αντίθετη περίπτωση απειλείται η χορήγηση σύνταξης και άλλων παροχών (π.χ. ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) στους εργαζόμενους εξαιτίας της μη καταβολής από τους εργοδότες των εισφορών τους».(Έθνος)
Ο τίτλος του άρθρου στο tvxs «Συντακτικό λάθος σε νόμο για τα ένσημα προκαλεί πανικό» και η δήλωση του υφυπουργού περί «τεχνικού θέματος» μας πείθει για άλλη μία φορά ότι η επικοινωνιακή πολιτική προηγείται της ουσίας!!! Τόσο πια κακά είναι τα ελληνικά όλων; Αν μη τι άλλο η ρημάδα η ελληνική γλώσσα μας επιτρέπει να είμαστε σαφέστατοι!
Παραθέτω 1. την αρχική επιστολή της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ, 2. την απάντηση του ΙΚΑ και 3. την ανταπάντηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ.
1. Επιστολή σχετικά με το άρθρο 17 του νέου Εργασιακού Νόμου με τίτλο
«Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής,
Η Πανελλήνια Διαδικτυακή Ομάδα σκέψης και παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών εμπνεύστηκε, συγκροτήθηκε και δρα αξιοποιώντας την αμεσότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής. Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες Λογιστές-Φοροτεχνικούς που, μέσω της πλέον δημοφιλέστερης ελληνικής φορολογιστικής διαδικτυακής πύλης www.taxheaven.gr, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με on line συζητήσεις, αξιολογήσεις και δυναμικές παρεμβάσεις σε θέματα και εξελίξεις που αφορούν αντικείμενα του κλάδου.
Με την ιδιότητα μας αυτή, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τον Νόμο 3846(ΦΕΚ 66Α 11/05/2010) με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» όπου σύμφωνα με το άρθρο 17 προβλέπονται τα εξής:
Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
1. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (ΦΕΚ 291 Α΄), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως: «Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής.
Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτόν, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ., για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
Η Α.Π.Δ. που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ. Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 3232/2004.»
Σχετικά με το παραπάνω άρθρο του νόμου έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Αποψη μας είναι ότι η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών του ασφαλισμένου ήταν και πρέπει να παραμείνει αντικείμενο ελέγχου του ελεγκτικού μηχανισμού του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως γίνεται κατανοητό και σε εσάς, επιβάλλει στους εργαζόμενους να γίνουν ελεγκτές των εργοδοτών τους αφού θα πρέπει να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την εμπρόθεσμη καταβολή τόσο των κρατήσεων για τις εισφορές του ασφαλισμένου όσο και των κρατήσεων των εργοδοτικών εισφορών με σκοπό την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Αυτό θα συμβαίνει διότι σε περίπτωση μη καταβολής των εν λόγω εισφορών από την πλευρά του εργοδότη, δε θα ενημερώνεται το ασφαλιστικό ιστορικό τους, λόγω της μη παραλαβής των σχετικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).
Επίσης μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου, από το οποίο προκύπτει επίσης, πώς θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται, οι ΑΠΔ οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Η παραπάνω διατύπωση σε συνδυασμό με τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των ΑΠΔ καθώς και τις καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των εισφορών, θα έχει ως αποτέλεσμα να θεωρηθούν ως μη υποβληθείσες σχεδόν όλες οι ΑΠΔ του Β τριμήνου του 2010 αφού τελευταία ημέρα πληρωμής των εισφορών του Ιουνίου είναι η 30η Ιουλίου, ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες αποστολής ΑΠΔ ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΕ είναι προγενέστερες της 30ης Ιουλίου.
Θεωρούμε πως με το συγκεκριμένο άρθρο θίγονται αφενός βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου ατονεί η βούληση του νομοθέτη όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της εισφοροδιαφυγής γενικότερα που ταλανίζει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Σαν διαδικτυακή ομάδα σκέψης και παρέμβασης λογιστών-φοροτεχνικών γνωρίζουμε το ζήτημα καλύτερα και πληρέστερα από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τάξη και φρονούμε πώς με το συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου εάν παραμείνει ως έχει, τα αποτελέσματά του θα είναι με μαθηματική ακρίβεια τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που σκοπεύει να επιλύσει.
Η αδυναμία ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης θα τις αναγκάσει να προβούν σε ακραίες παραβατικές λύσεις και η εισφοροδιαφυγή θα είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου και διασταύρωσης. Στόχος της παρεμβασής μας είναι να προτρέψουμε το Ίδρυμα να προσαρμόσει το μηχανογραφικό του σύστημα έτσι ώστε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των Α.Π.Δ. – επόμενων από αυτή που δεν τακτοποιήθηκαν οι αντίστοιχες εισφορές – να αντλεί μόνο τα στοιχεία ασφαλιστικής εικόνας των εργαζομένων και να ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη για τις κυρώσεις που τον επιβαρύνουν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις. Είμαστε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.
Με τιμή,
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
2. Η απάντηση του ΙΚΑ:
Αθήνα, 19 Μαΐου 2010 Δελτίο Τύπου
Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου στις 19/5/2010 σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. διευκρινίζει τα εξής: Το άρθρο 17 του Ν. 3846/2010 αφορά μόνο στους ασυνεπείς εργοδότες, ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίζει αποκλειστικά τη σχέση τους με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων δεν θίγονται, καθώς εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση, με την υποβολή της ΑΠΔ. Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος από το Ίδρυμα, η οποία θα διευκρινίζει κάθε λεπτομέρεια της διάταξης. Σκοπός της εν λόγω διάταξης, είναι η καταβολή εκ μέρους του εργοδότη, των απαιτητών εισφορών ή η ρύθμιση της οφειλής του, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις Ν. 3833/2010 (πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών), ώστε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβεί σε όλα εκείνα τα μέτρα για διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων του, προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του.
3. Η ανταπάντηση των Λογιστών – Φοροτεχνικών:
Αξιότιμε κ. Διοικητά,
Σχετικά με το δελτίου τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων την 19/5/2010 σχετικά με το άρθρο 17 του ν. 3846/2010 και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:
Τα δημοσιεύματα του τύπου στα οποία αναφέρεστε, αφορούν την από 17/5/2010 επιστολή της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ την οποία αποστείλαμε στον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής και την κοινοποιήσαμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΕΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ κ.λπ.) καθώς και στην υπηρεσία σας.
Το άρθρο 17 του Ν.3846/2010 σαφέστατα και ΔΕΝ αφορά μόνο στους ασυνεπείς εργοδότες όπως λανθασμένα κατά τη γνώμη μας αναφέρεται στο δελτίο τύπου και σαφέστατα ΔΕΝ ρυθμίζει αποκλειστικά την σχέση των εργοδοτών αυτών με το Ίδρυμα, όπως επίσης ατυχώς αναφέρεται στο ίδιο δελτίο τύπου.
Κύριε Διοικητά, γνωρίζετε καλλίτερα από τον οποιοδήποτε, πως η Α.Π.Δ. είναι η δήλωση εκείνη στην οποία εκτός από τις εισφορές του εργοδότη και τις κρατήσεις των εισφορών του εργαζομένου, ορίζεται με λεπτομέρεια το εκάστοτε ασφαλιστικό ιστορικό του κάθε εργαζομένου, ιστορικό το οποίο ενημερώνεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου της υποβολής των Α.Π.Δ.
Πιστεύουμε πως είναι αυτονόητο ότι το άρθρο 17 του Ν.3846/2010 έτσι όπως έχει ψηφισθεί, θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τους καθιστά ελεγκτές των εργοδοτών τους ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης της καταβολής των εισφορών προς το Ίδρυμα.
Αυτό προκύπτει από μία απλή ανάγνωση του εν λόγω άρθρου. Διαφωνούμε στο γεγονός πως σκοπός της εν λόγω διάταξης, είναι η καταβολή εκ μέρους του εργοδότη των απαιτητών εισφορών ή η ρύθμιση της οφειλής του, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις Ν. 3833/2010 (πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών).
Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται μόνο με την συνέχιση της απρόσκοπτης υποβολής της ΑΠΔ, διότι έτσι εξασφαλίζεται η γνώση των οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ και ταυτόχρονα το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων. Η όποια ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του ιδρύματος να ελέγξει-εισπράξει δηλωμένες οφειλές, δεν βλέπουμε πως μπορεί να βελτιωθεί με αδήλωτες εισφορές από μεριάς εργοδοτών, όταν αυτοί θα αδυνατούν να καλύψουν τις τιθέμενες προϋποθέσεις (εγγυητική επιστολή κ.λπ.).
Εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις τηρούν βιβλία της Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πώς θα μπορέσουν πρακτικά να συνυποβάλλουν μαζί με την ΑΠΔ στο υποκατάστημα του ΙΚΑ αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, αφού τέτοιο ισοζύγιο δεν υποχρεούνται να τηρούν;
Πιστεύετε κύριε Διοικητά, πως από την στιγμή που κάποιος εργοδότης αδυνατεί να καταβάλλει τις συνολικές εισφορές στο Ίδρυμα, θα έχει την δυνατότητα να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τράπεζας – σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση – με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ. για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές;
Συνέπεια όλων των παραπάνω δε θα είναι η μη παραλαβή των συγκεκριμένων ΑΠΔ και αυτόματα η μη ενημέρωση του ιστορικού των εργαζομένων;
Τέλος θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, ότι με μία εγκύκλιο το Ίδρυμα – όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου-, θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διάταξης. Με τον παράλογο αυτό, αλλά συνηθισμένο έως σήμερα τρόπο, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι για μια ακόμα φορά η ασάφεια και η κατά το δοκούν χρησιμοποίηση της εγκυκλίου η οποία θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει τον Νόμο.
Κύριε Διοικητά, στόχος της παρέμβασής μας είναι να προτρέψουμε το Ίδρυμα να προσαρμόσει το μηχανογραφικό του σύστημα κατά τέτοιο τρόπο ώστε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των Α.Π.Δ. – επόμενων από αυτή που δεν τακτοποιήθηκαν οι αντίστοιχες εισφορές – να αντλεί μόνο τα στοιχεία ασφαλιστικής εικόνας των εργαζομένων και να ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη για τις κυρώσεις που τον επιβαρύνουν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, χωρίς την παράλληλη υποχρέωση για συνυποβολή στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών τα οποία δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να κατατεθούν.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη αποδοχή από το ΙΚΑ όλων των Α.Π.Δ. αλλά και η συνέχεια της ασφαλιστικής ιστορίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων. Η μη διασφάλιση των παραπάνω μεταξύ των άλλων θα οξύνει και το πρόβλημα της ανασφάλιστης – αδήλωτης εργασίας από επιχειρήσεις που ναι μεν επιθυμούν να συνεχίζουν να ασφαλίζουν το προσωπικό τους αλλά θα αδυνατούν να καλύψουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που με αυτό τον νόμο ορίζονται.
Η διοίκηση του Ιδρύματος θα πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να ακούσει με προσοχή τους προβληματισμούς μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.
Με τιμή,
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
* Σημείωση: Αναφέρεται στο φόρουμ των Λογιστών – Φοροτεχνικών: ΑΠΔ: Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, υποβάλλεται από το έτος 2002 διαδικτυακά απ’ τις επιχειρήσεις (απ’ τους λογιστές των επιχειρήσεων) και περιέχει όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα των εργαζομένων, τόσο αναλυτικά που ανά πάσα ώρα και στιγμή το ΙΚΑ μπορεί να πεί … κύριε εργοδότη μας οφείλεις ακριβώς τόσα, και μακροπρόθεσμα, κύριε εργαζόμενε την τάδε ημερομηνία θεωρείσαι συνταξιούχος. Μην μας χαλάτε ένα σύστημα που κουραστήκαμε γιά να στηθεί και μας βγαίνει η ψυχή να το λειτουργούμε
http://www.oraelladas.gr/2010/05/20/social-insurance-pensions/