Από το blog του Γιώργου Τετράδη ("ΚΑΙΡΟΣ" της Ελευθεροτυπίας), σχετικά με το παραμύθι του "θα κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα)
Ιδιώτες και idiots
Είναι περίπου δύο εβδομάδες, που με πολιορκητικό κριό συγκεκριμένους εργοδοτικούς κύκλους, τονίζονται στα ΜΜΕ βεβαιότητες -και όχι πληροφορίες- ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητήσει από την Ελλάδα (αυτοπροσώπως;) να μειώσει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, για να τονωθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα.
Πέρα από τον διακαή πόθο αρκετών εργοδοτών, που δεν βλέπουν την ώρα να απαλλαγούν...
από τον βρόχο του νόμου περί των απολύσεων, του νόμου περί των αποζημιώσεων, του νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις, του νόμου για τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές καλύψεις και καταβολές, υπάρχει και η αγορά.
Τι πραγματικά παράγει η Ελλάδα, που θα της τονωθεί η ανταγωνιστικότητα (της ίδιας αυτοπροσώπως) εάν μειωθεί το εργατικό κόστος στα προϊόντα;
Πριν από 50 χρόνια θα μπορούσα να απαντήσω αμέσως και με σχετική ακρίβεια: σύκα, σταφίδα, εσπεριδοειδή, καπνά, ελιές, λάδι, λιγνίτη, γούνες, μπαμπάκι ήταν τα βασικά εξαγώγιμα, με μεγάλες εισαγωγές συναλλάγματος από τα εμβάσματα των ναυτικών και των μεταναστών.
Τη 10ετία του '60 άρχισε να παράγει ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, μαρμελάδες, ηδύποτα και του '70 έφτασε να κατασκευάζει αυτοκίνητα για τους Γιαπωνέζους και την Alpha Romeo.
Σήμερα παράγει αντιστοίχως λεμόνια Ισραήλ, πατάτες Αιγύπτου, πορτοκάλια Χιλής, φιστίκια Ιράν, φακές Τουρκίας, υφάσματα Κίνας, λάδι Ιταλίας, ουίσκι αγνώστου πατρότητας, ενώ οι παραγωγικές της μονάδες μεταφέρονται στον γειτονικό Βορρά και τα εξαιρετικά κρασιά πουλιούνται σε τιμές Λαφίτ του 1871, λόγω του μικρού κλήρου και της παντελούς ανυπαρξίας συνεταιριστικής συνείδησης.
Σκόπιμα έχω παραλείψει δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να υπηρετηθεί το βασικό μήνυμα: ποια ακριβώς ανταγωνιστικότητα θα τονώσει η μείωση του εργατικού κόστους στους εργοδότες;
Μήπως θα πουλάμε φθηνότερα κοσμήματα στην ανθούσα από την κρίση (!) αγορά της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και της ρωσικής πλουτοκρατίας;
Θα αναβαθμιστούν οι άθλιες υπηρεσίες, που παρέχουν στους ξένους και ντόπιους ταξιδιώτες οι ενοικιαστές καταλυμάτων, οι πιο πολλοί ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι εφοπλιστές των φέρι μπόουτ, οι υπηρεσίες των μουσείων, οι συγκοινωνίες; Ή θα ξεριζωθεί η νοοτροπία, που θέλει τον Ελληνα επενδυτή (οποιασδήποτε επένδυσης) να κάνει απόσβεση φέτος και μάλιστα με κέρδος;
Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει τα εξαιρετικά και φθηνά ελληνικά φάρμακα η συρρίκνωση του προσωπικού των εγχώριων παραγωγών, όταν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητάς τους είναι η διαπλοκή του ελληνικού Δημοσίου και πλήθους γιατρών με τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες; Θα βάλει πλαφόν στο λάδωμα το ΔΝΤ;
Σε τι θα ωφελήσει τη βιοτεχνία και βιομηχανία χυμού και κομπόστας η συρρίκνωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων, όταν η πολύτιμη πούλπα ταξιδεύει για τη Γερμανία και πουλιέται εκεί ως γερμανική, εισαγόμενη επίσης και στην Ελλάδα ως γερμανική;
Μπορεί να παραθέσει κανείς πλήθος παραδειγμάτων του χάους, της αισχροκέρδειας, της δημόσιας ανυπαρξίας και τροχοπέδης, της αναρχίας και του καταστροφικού φιλοτομαρισμού, που κάνει ήδη την ελληνική παραγωγή μη ανταγωνιστική σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι θέμα νοοτροπίας, κυρίως κράτους και παραγωγών, εργοδοτών και κατ' ευφημισμόν επαγγελματιών και σχεδόν καθόλου θέμα αμοιβών και δικαιωμάτων εργαζομένων. Οι οποίοι, εργαζόμενοι, είναι οι φθηνότεροι της δυτικής Ευρώπης και συνήθως οι σκληρότερα εργαζόμενοι.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη ξηλώματος, όπως και ο δημόσιος. Ξηλώματος στη νοοτροπία της κρατικοδίαιτης βδέλλας, της αισχροκέρδειας στην παροχή υπηρεσιών, της φοροδιαφυγής, της κακής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων (όσων),της τιμολογιακης κλοπης των πελατων και του ρουσφετολογικού προστατευτισμού των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Πρωτίστως, έχει ανάγκη απαλλαγής από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της κρατικής γραφειοκρατίας και από την ανυπαρξία κανόνων μακροπρόθεσμου προγραμματισμού.
Ολα αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο μια κυβέρνηση χωρίς πελατειακό παρελθόν και παρόν είτε με το δημόσιο είτε με ιδιωτικά συμφέροντα.
Η ανάμιξη του ΔΝΤ προς την κατεύθυνση των περικοπών απλώς θα κάνει πιο φτωχούς όλους τους Ελληνες και πιο πλούσιους τους Κινέζους. Γιατί για γερμανικά προϊόντα δεν θα 'χουμε να αγοράσουμε.
Από το θαυμάσιο σε απόψεις http://o-kairos.blogspot.com Βάλτε το στα αγαπημένα σας.