30 Μαΐ 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΘΕΜΑ»

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλημέρα κ. Ξυνίδη.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου. 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κατ' αρχήν θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από τα χθεσινά και, κυρίως, όχι στο αν αφορούν την κυρία Διαμαντοπούλου, ή όχι, αυτό το πολιτικό φαινόμενο το οποίο έχει εκτραφεί με πολιτική ανοχή, και εννοώ πληρωμένους κονδυλοφόρους, οι οποίοι σκορπίζουν λάσπη από εδώ και από εκεί, αλλά όταν εξυπηρετούν κάποιους χαμογελάμε και όταν το κακό χτυπάει την πόρτα μας, αντιδρούμε. Υπάρχει πολιτική ευθύνη και ανοχή σε αυτό κ. Ξυνίδη; 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα το κάνω γενικότερο, κατ' αρχήν και, στη συνέχεια, θα σας απαντήσω και ειδικά. 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία. 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σε μια εποχή, πράγματι πάρα πολύ δύσκολη για όλους, όπου εκ των πραγμάτων δημιουργούνται και κοινωνικές δυσαρέσκειες και προκαταλήψεις και, δυστυχώς, αρκετοί

- συμπεριλαμβανομένων όλων μας -  προσπαθούν να μεταθέσουν μερίδιο ευθύνης σε άλλους, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αλλαγής, προς το συμφέρον τους, κάποιων όρων.
                        Και τι εννοώ. Σίγουρα, υπάρχει μια απαίτηση αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, να αλλάξουν πολλά πράγματα, να αλλάξουν στο πώς αντιλαμβανόμαστε το κράτος, στο πώς ασκείται η εξουσία, στο πώς έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα οι πολίτες. Όλα αυτά βρίσκονται σε μια ρευστή κατάσταση, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. 

                        Εκεί λοιπόν κάποιοι, είτε στο πολιτικό σύστημα, είτε στον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος από τη δημοσιογραφία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη έκφανση, θεωρούν ότι είναι ευκαιρία να προσπαθούν να δημιουργήσουν προκεχωρημένα φυλάκια σε μία νέα κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί - στο μυαλό τους. 

                        Δυστυχώς, αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο, γιατί στην ουσία είναι η κατάργηση κάθε όρου και κάθε κανόνα, που χωρίς να είμαι - παρ' ότι νομικός - ένας άνθρωπος που θεοποιεί τους κανόνες, γιατί εγώ προτιμώ να μένω στην ουσία, νομίζω ότι δημιουργεί μια άναρχη και χαοτική κατάσταση, η οποία δεν ξέρω πού οδηγεί. Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι δεν οδηγεί τουλάχιστον σε αυτό το οποίο απαιτεί ο Ελληνικός λαός σήμερα, δηλαδή μια συντεταγμένη πορεία αναγέννησης της χώρας.

 
                        Ειδικά τώρα στα blogs, εδώ και πάρα πολύ καιρό νομίζω, έχει θιχτεί και από τον δημοσιογραφικό κόσμο και από τον πολιτικό κόσμο, ότι είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να υπάρξουν κανόνες και πρέπει να υπάρξει και ευχέρεια ελέγχου, ούτως ώστε αυτός ο οποίος γράφει, να μπορεί να ελέγχεται και να λογοδοτεί, γιατί το έγραψε και με βάση ποια στοιχεία κ.λπ. 

                        Δεν σας κρύβω ότι βρέθηκα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, όταν ήρθε στο e-mail του Γραμματέα μια καταγγελία, που αφορούσε στέλεχός μας, η οποία ήταν κατάπτυστη, δηλαδή ήταν εμφανώς μία προσπάθεια σπίλωσης. Και το θέμα, δεν είναι ότι ήρθε στο δικό μου και άρα θα μπορούσα, εν πάση περιπτώσει, να δω αν πράγματι - μία στις τόσες - υπάρχει μία βάση σε αυτό, αλλά πήγε σε περίπου 500 άτομα ακόμη, και φωτογράφιζε εμφανώς έναν άνθρωπο. Μπορεί να μην έγραφε το όνομά του, αλλά τον φωτογράφιζε. Πώς αμύνεσαι απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση; 

                        Οι άμυνες, εν πάση περιπτώσει, οι οποίες μπορεί να έχεις, με βάση το ελλιπές των κανόνων και των δυνατοτήτων που έχεις για να αντικρούσεις μια τέτοια επίθεση, είναι λίγες. Και μπορεί, σε αυτή την περίπτωση, η κυρία Διαμαντοπούλου, ακριβώς επειδή είναι ένα πρόσωπο δημόσιο, πολύ προβεβλημένο, με δυνατότητα βεβαίως και παρέμβασης στην κοινωνία, να βγαίνει και να υπερασπίζει ευθέως...

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και εκεί έρχεται η ισοπέδωση συνήθως, κ. Ξυνίδη. 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακριβώς. Βεβαίως, εγώ αυτό το οποίο έκανα, είναι ότι ζήτησα από το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, να διευρευνήσουν, εάν μπορούν από το αποτύπωμα της αποστολής αυτού του μηνύματος, να βρουν και τον αποστολέα του. Αλλά αυτό, εάν θα γίνει, φαντάζομαι ότι θα γίνει μετά από πάρα πολύ καιρό και με πάρα πολλές δυσκολίες όταν, στην ουσία, η σπίλωση αυτού του ανθρώπου θα έχει ήδη συντελεστεί.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα να σας ρωτήσω κάτι άλλο, επειδή στο πλαίσιο αυτό το οποίο συζητάμε νομίζω ότι εντάσσεται κι αυτό, βλέπουμε ότι μάλλον το πράγμα, σε ό,τι αφορά την Εξεταστική για το Βατοπέδι, πάει πάλι σε μία από τα ίδια. Πέντε κόμματα - πέντε πορίσματα. Και δεν θέλω βεβαίως να απολογηθείτε εκ μέρους των άλλων, αλλά σε ό,τι αφορά το δικό σας κόμμα, γιατί προτείνετε πρόσωπα μόνο από τη μία πλευρά; Όταν υπάρχουν οι υπογραφές Δρυ και Φωτιάδη.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καταλαβαίνετε τι σας ρωτάω;

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Απόλυτα.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή, εάν δεν υπερβείτε κάποιες διαχωριστικές γραμμές και κάποιες πεπατημένες και νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν πρόκειται να πείσετε ποτέ κανέναν, όσο σωστά πράγματα και να λέτε.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, έχετε δίκιο, ιδίως όταν εγώ, χωρίς κομματική και πολιτική ιδιότητα, από το 2000 που άρχισα να έχω μια τέτοια σχέση, λόγω Ξάνθης, με αυτή την υπόθεση...

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως, μα γι' αυτό σας ρωτώ, κ. Ξυνίδη.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: ... μέχρι και το 2005, όταν απέκτησα πολιτική ιδιότητα. Και το 2004, εγώ ο ίδιος είχα εντοπίσει τις ευθύνες και των δύο Υπουργών του ΠΑΣΟΚ τότε, στις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είχαν υπογραφεί. Βεβαίως, ο κ. Φωτιάδης είχε σπεύσει τότε, μετά από τις κινήσεις οι οποίες είχαν γίνει σε επίπεδο κοινωνικών φορέων της Ξάνθης...

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να προσπαθήσει να το διορθώσει.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία είχε πάρει τότε.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, δεν αναιρείται όμως η προσπάθεια και η απόπειρα, όταν μάλιστα είχε και τη συνέχεια αυτή που υπήρξε μετά.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακούστε λίγο. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ούσα κυβέρνηση, οδηγήθηκε σε μια Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, όπου αποτυπώθηκαν αυτές οι ευθύνες οι οποίες αποτυπώθηκαν, μέχρι τη στιγμή εκείνη. Με βάση τη δική της πλειοψηφία και όπως νόμιζε αυτή.

 

                        Σε αυτό το πλαίσιο, αποτυπώθηκαν και οι ευθύνες μέχρι το 2007, που ήταν και η περίοδος που ήλεγχε εκείνη η Εξεταστική Επιτροπή. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ήρθε να υπηρετήσει η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή ήταν, πρώτον, να ελέγξει εάν και κατά πόσον, στα υπάρχοντα στοιχεία, προέκυψαν και άλλα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση, διότι αυτή ήταν και η απαίτηση του Ελληνικού λαού, μέσα στη γενικότερη εντολή την οποία έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και μέσα από τις εκλογές και, δεύτερον και πολύ περισσότερο, να ελέγξει αυτά τα οποία ακολούθησαν, με το μεγάλο σκάνδαλο των ανταλλαγών.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα; Να καταλάβω το συλλογισμό μέχρι τέλους.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Άρα, ο συλλογισμός μου είναι ότι, δεν είναι δυνατόν, σήμερα, να βγαίνουμε έξω από αυτό το θέμα, που λέγεται «Βατοπέδι», και να λέμε, «παιδιά, βάλτε τους όλους μέσα, όποιος κι αν είναι» κ.λπ. Ελέγχει συγκεκριμένα πράγματα η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Ξυνίδη, επειδή είστε και νομικός, είναι γνωστό ότι και για τα πρόσωπα τα οποία ανήκουν στον αντίπαλο πολιτικό χώρο, η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων είναι παραγεγραμμένα και υπάρχει σε εκκρεμότητα μόνο η περίοδος μετά το 2007. Άρα, το επιχείρημα το οποίο εμμέσως επικαλείστε, γιατί στον πυρήνα της σκέψης σας αυτό το επιχείρημα βρίσκεται, αναιρείται.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι. Αυτό ακριβώς είναι. Είναι αυτό το επιχείρημα, το οποίο λέτε. Δηλαδή ότι, σήμερα, εκείνο το οποίο απαιτεί ο Ελληνικός λαός είναι, πρώτον, να αποτυπωθούν πλήρως οι ευθύνες, και οι πολιτικές, ασχέτως παραγραφών. Να μάθει δηλαδή ο κόσμος ποιος έφταιγε. Εκεί λοιπόν, οι όποιες ευθύνες Δρυ - Φωτιάδη έχουν καταγραφεί νομίζω και από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί γι' αυτούς που προτείνετε τώρα πάλι, και στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή είχαν καταλογιστεί πολιτικές ευθύνες σε κάποιους.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά πώς είχαν καταλογιστεί και με ποιο τρόπο, εκεί είναι το ζήτημα.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να την πάρουμε τη μεζούρα, εγώ δεν έχω αντίρρηση.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Γιατί, για ποιο λόγο, για παράδειγμα, ο κ. Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή τον Ιούνιο και προσπάθησε να μην έρθουν όλοι αυτοί οι φάκελοι από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή;

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως. Και αυτά, και το καινούργιο στοιχείο του κ. Δούκα, που μίλησε για το περίφημο τηλέφωνο από τον κ. Αγγέλου και τα λοιπά. Όλα αυτά είναι προς αξιολόγηση.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το οποίο, βέβαια, ξέραμε όλοι ότι είχε συμβεί, αλλά περιέργως δεν αποτέλεσε ζήτημα της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Αυτό όμως είναι λόγος για να γίνει από την άλλη όψη του νομίσματος το ίδιο πράγμα τώρα;

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα δείτε ότι, στο ζήτημα αυτού που φημολογείται, ως κατάληξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται σε Φωτιάδη και Δρυ, διότι αυτό είναι καταγεγραμμένο, είναι τελειωμένο, είναι περσινά ξινά σταφύλια.

 

                        Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει για να εξισορροπήσει την κατάσταση, δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορείτε εμμέσως τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι κάνουν αυτό τον συμψηφισμό, είναι ότι εμπλέκει τον κ. Παπακωνσταντίνου - με το οποίο, βεβαίως, γελάει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, με αυτό το οποίο προσπαθούν να αρθρώσουν, περί ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου για την ακύρωση των ανταλλαγών, το οποίο, αν θέλετε, το συζητούμε στη συνέχεια.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να το συζητήσουμε, θέλω όμως να σας κάνω κι ένα ερώτημα γιατί χθες είχαμε και μια άλλη, πολύ σοβαρή πολιτική εξέλιξη, που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ μεγάλο θέμα, θα έλεγα. Δέκα βουλευτές από το κόμμα σας έκαναν ερώτηση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου και την Τράπεζα της Ελλάδος, γι' αυτή την ιστορία με το "σορτάρισμα" των ομολόγων, και θέλω ένα σχόλιο. Είναι 10 βουλευτές, που είναι ένας καθόλου μικρός αριθμός από το κόμμα σας, οι οποίοι έχουν μείνει με απορίες για το τι παιχνίδι παίχτηκε εκείνη την περίοδο με τα spreads.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι, από την ώρα που υπήρξαν κάποιες επιλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και υπάρχουν απορίες σε βουλευτές, πολύ ορθά οι βουλευτές εκφράζουν τις απορίες τους, προκειμένου να δοθούν όλες οι απαντήσεις και να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο, ούτε ως προς τη σκοπιμότητα της επιλογής από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε πολύ περισσότερο ως προς πολιτικές σκοπιμότητες συγκάλυψης, από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ενδιαφέρον, κ. Ξυνίδη, είναι ότι ενώ είχαν δοθεί κάποιες εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Υπουργείο Οικονομικών, οι 10 συνάδελφοί σας προφανώς - και το λένε ρητά, ότι δεν πείθονται - δεν τις θεωρούν επαρκείς.

 

                        Ας πούμε χθες, όταν υπήρξε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η κυρία Παπανδρέου, που είναι μεταξύ των 10, λέει: «η Τράπεζα της Ελλάδος, αντί να επαναλαμβάνει τα ίδια που έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσει την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή και να καταθέσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής τα αιτηθέντα έγγραφα».

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους, σύμφωνα με τη συνείδησή τους και το καθήκον τους, όπως επιβάλλει και η εκλογή τους από τον Ελληνικό λαό, και οι διαδικασίες από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
                        Γι' αυτό μας έχει στείλει ο Ελληνικός λαός στη Βουλή, για να διερευνούμε μέχρι να πειστούμε, τουλάχιστον εμείς, ώστε να μπορούμε να πείσουμε και εμείς τους ψηφοφόρους μας και τον λαό, ότι κάνουμε τη δουλειά μας και ότι τα πράγματα βαδίζουν όπως πρέπει, σύμφωνα με την εντολή που μας έχει δώσει.
 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ξυνίδη.

 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά, κ. Παπαπαναγιώτου. 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλή σας μέρα. 

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Γεια σας.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη